70+ πρόσφυγες λήπτες πλήρους η μερικής υποτροφίας μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες από το 2017
Λευκωσία, 09 Ιουνίου 2022 – Νεαροί πρόσφυγες λήπτες υποτροφιών από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών Προσφύγων του Πανεπιστημίου και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μίλησαν για τις ευκαιρίες που τους παρείχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με παρουσία αντιπροσωπείας του UNIC και της UNHCR, όπου ανανεώθηκε επίσης το ειδικό πρόγραμμα υποτροφιών που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πριν από πέντε χρόνια.
Οι πρόσφυγες-φοιτητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς αυτές τις υποτροφίες δεν θα είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν. Μίλησαν για τα οφέλη που αποκόμισαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την ενδυνάμωσή τους μέσω της πανεπιστημιακής τους φοίτησης. Αναφερόμενοι στις διάφορες προκλήσεις, οι πρόσφυγες ανέφεραν τις πρόσθετες δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει στην Κύπρο, είτε αυτές σχετίζονται με γλωσσικά εμπόδια είτε με προκαταλήψεις, καθώς και την έλλειψη οικογενειακού ή άλλου κοινωνικού δικτύου για την υποστήριξη των σπουδών και της διαβίωσής τους.
Η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, κα Katja Saha, επαίνεσε το Πρόγραμμα Υποτροφιών Προσφύγων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι παρέχοντας τέτοιες ευκαιρίες, τα πανεπιστήμια παραμένουν πιστά στις αξίες και την αποστολή τους. «Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να μεταμορφώσει τις ζωές των προσφύγων καθώς ανοίγει νέους ορίζοντες και δημιουργεί ευκαιρίες που οδηγούν προς την αυτάρκεια και ένα βιώσιμο μέλλον. Κάνω έκκληση όπως και άλλα πανεπιστήμια στην Κύπρο προσφέρουν παρόμοια προγράμματα. Αν και υπάρχουν προκλήσεις, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες παραμένει έτοιμη ν’αναζητήσει λύσεις μέσα από ένα συνεχή διάλογο με το Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές- πρόσφυγες, καθώς και άλλους σχετικούς φορείς οι οποίοι δυνατόν να είναι σε θέση να συνεισφέρουν πόρους και εμπειρογνωμοσύνη στο θέμα αυτό».
Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, τόνισε τις πολλαπλές διαστάσεις της συνεχιζόμενης Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. «Πρόκειται κυρίως για μια ανθρωπιστική κρίση για τους πρόσφυγες και μετανάστες που επηρεάζονται. Ταυτόχρονα, όμως έχει αναδείξει τομείς στις Ευρωπαϊκές υποδομές και υπηρεσίες που χρήζουν βελτίωσης. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας περήφανα συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προκειμένου να χορηγήσει μια σειρά υποτροφιών σε πρόσφυγες, οι οποίοι διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στην υπηρεσία αυτού του ιερού καθήκοντος, το Πρόγραμμα Υποτροφιών Προσφύγων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από το 2017, έχει προσφέρει περισσότερες από 70 πλήρεις ή μερικές υποτροφίες».
Ο Iskandar, Σύριος πρόσφυγας ο οποίος είχε λάβει υποτροφία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Αλυσίδα Συστοιχιών και Ψηφιακό Νόμισμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μοιράστηκε την εμπειρία του στη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε και το σχετικό βίντεο. Ακόμη ένα σύντομο βίντεο που καλύπτει τη συνάντηση θα δημοσιευτεί σύντομα.
Με μόνο το 5% των προσφύγων να έχει πρόσβαση σε τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 39% του μέσου όρου μη-προσφύγων που εγγράφονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε μια συλλογική προσπάθεια με σκοπό την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής προσφύγων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως, σε διεύρυνση των δικαιωμάτων για όλους και σε βελτιωμένα αναπτυξιακά αποτελέσματα σύμφωνα με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 4, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι συνεργάτες της έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν την εγγραφή του 15% των νεαρών γυναικών και ανδρών προσφύγων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2030 – ο στόχος 15μέχρι30.
Δείτε επίσης:
Η UNHCR και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter