Ο αριθμός αυτός πρέπει να λειτουργήσει ως «αφύπνιση» ώστε να γίνουν περισσότερα για την προώθηση της ειρήνης και την αντιμετώπιση όλων των αιτιών που προκαλούν αναγκαστικό εκτοπισμό, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.
ΓΕΝΕΥΗ – Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν από τον πόλεμο, τη βία, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις διώξεις ξεπέρασε πλέον το συγκλονιστικό ορόσημο των 100 εκατομμυρίων για πρώτη φορά στα χρονικά, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων αιματηρών συγκρούσεων.
«Τα εκατό εκατομμύρια είναι ένα ακραίο νούμερο – τραγικό και τρομακτικό ταυτόχρονα. Ένα ρεκόρ που δεν θα έπρεπε να είχε σημειωθεί ποτέ», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. «Θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση προκειμένου να επιλύσουμε και να αποτρέψουμε τις καταστροφικές συρράξεις, να βάλουμε ένα τέλος στις διώξεις και να αντιμετωπίσουμε τις υποκείμενες αιτίες που αναγκάζουν αθώους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.»
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως αυξήθηκε στα 90 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2021, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεταμένων συγκρούσεων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μυανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φέτος τον εκτοπισμό 8 εκατομμυρίων ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6 εκατομμύρια προσφυγικές μετακινήσεις από την Ουκρανία.
Ο συνολικός αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων αντιστοιχεί σε πάνω από το 1 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ ισοδυναμεί με την 14η πιο πολυπληθή χώρα στον κόσμο. Περιλαμβάνει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και τα 53,2 εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εντός των συνόρων της χώρας τους εξαιτίας των συγκρούσεων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης του Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC).
«Η διεθνής ανταπόκριση απέναντι στον πληθυσμό που διαφεύγει από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπήρξε ως τώρα εξαιρετικά θετική», πρόσθεσε ο κ. Grandi. «Η συμπόνοια είναι ζωντανή και χρειαζόμαστε παρόμοια κινητοποίηση για όλες τις κρίσεις που μαίνονται στον κόσμο. Εν τέλει, όμως, η ανθρωπιστική βοήθεια προσφέρει ανακούφιση αλλά όχι θεραπεία. Προκειμένου να αντιστραφεί η τάση αυτή, η μόνη απάντηση είναι η ειρήνη και η σταθερότητα ώστε να μην αναγκάζονται αθώοι άνθρωποι να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα ανάμεσα στον μεγάλο κίνδυνο που ενέχει η παραμονή στην πατρίδα ή στο επικίνδυνο ταξίδι της φυγής και την εξορία.»
Η Ύπατη Αρμοστεία θα δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή της για τις Παγκόσμιες Τάσεις στις 16 Ιουνίου, όπου θα παρουσιάζονται όλα τα παγκόσμια, περιφερειακά και εθνικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν στον αναγκαστικό εκτοπισμό για το 2021. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης πιο περιορισμένες ενημερώσεις για την περίοδο έως τον Απρίλιο του 2022, καθώς και λεπτομέρειες για τις επιστροφές και τις λύσεις που έχουν βρεθεί.
Μπορείτε να δείτε οπτικοακουστικό υλικό εδώ.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter