Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου Shabia Mantoo της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.
Στο πλαίσιο της επιδεινούμενης Ουκρανικής προσφυγικής κρίσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ανθρωπιστικοί εταίροι απευθύνουν έκκληση για μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη προς τους πρόσφυγες και τις γειτονικές χώρες που τους φιλοξενούν τόσο γενναιόδωρα.
Εγκαινιάζοντας χθες το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Απόκρισης για τους Πρόσφυγες (RRRP) για την κατάσταση στην Ουκρανία, η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της αναζητούν 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν έναν προσφυγικό πληθυσμό που προβλέπεται να φτάσει τα 8,3 εκατομμύρια στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ουγγαρία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, καθώς και σε άλλες χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, της Βουλγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Το Σχέδιο εγκαινιάζεται εν μέσω συνεχιζόμενων συρράξεων, καταστροφών και εκτοπισμού εντός της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος έχει ξεριζώσει περισσότερους από 12,7 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο τους τελευταίους δύο μήνες – εκ των οποίων πάνω από 5 εκατομμύρια έχουν διασχίσει τα σύνορα ως πρόσφυγες και 7,7 εκατομμύρια παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας. Σχεδόν 13 εκατομμύρια ακόμα εκτιμάται ότι είναι αποκλεισμένοι σε πληγείσες περιοχές ή δεν είναι σε θέση να φύγουν εξαιτίας των κινδύνων ασφαλείας.
Είναι συγκλονιστικός ο πόνος και οι ανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του πολέμου. Οικογένειες έχουν διαλυθεί, σπίτια και υποδομές έχουν καταστραφεί, ενώ το τραύμα του πολέμου θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε πολλούς από τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή από τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών που αντιστοιχούν στο 90 τοις εκατό του πληθυσμού που έχει αναγκαστεί να διαφύγει.
Από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να κρατούν τα σύνορά τους ανοιχτά και να υποδέχονται πρόσφυγες. Η κινητοποίηση των εθνικών αρχών, των κοινοτήτων υποδοχής, των τοπικών οργανώσεων των πολιτών και των δεκάδων χιλιάδων εθελοντών κατά μήκος των γειτονικών χωρών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, είναι αξιοσημείωτη και δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια προσέγγιση που περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας, στο πνεύμα του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες.
Το Περιφερειακό Σχέδιο Απόκρισης, υπό την ηγεσία των κυβερνήσεων των χωρών υποδοχής, έχει συμπεριλάβει 142 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και εθνικών οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού, εθνικών και διεθνών ΜΚΟ, θρησκευτικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών φορέων.
Το Σχέδιο εστιάζει σε καίριους τομείς, όπως στην παροχή προστασίας, την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία και τη διατροφή, την εκπαίδευση, την κάλυψη βασικών αναγκών, την παροχή νερού, εγκαταστάσεων αποχέτευσης και υγιεινής, τον βιοπορισμό και την ανθεκτικότητα, την ενέργεια, το περιβάλλον και την υλικοτεχνική υποστήριξη. Το μεταβατικό πρόγραμμα παροχής χρηματικού βοηθήματος, που έχει ήδη ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την παροχή αξιοπρεπούς βοήθειας στους πρόσφυγες.
Το Σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία θα έχουν πρόσβαση σε ασφάλεια και διεθνή προστασία. Επίσης, ότι θα παρέχεται έγκαιρα σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που διαφεύγουν από την Ουκρανία, καθώς και σε υπηκόους τρίτων χωρών, από τους οποίους ένας μεγάλος αριθμός έχει ανάγκη από διεθνή προστασία. Το σχέδιο αυτό επικεντρώνεται επίσης στην εύρεση λύσεων μέσω της προώθησης κοινωνικών και οικονομικών ευκαιριών.
Οι γειτονικές χώρες υποδοχής έχουν τους μηχανισμούς και την ικανότητα να ανταποκριθούν. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των προσφυγικών αφίξεων και το εύρος των αναγκών τους απαιτούν να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στα εθνικά συστήματα και τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
Εθνικές αρχές και περιφερειακοί θεσμοί έχουν κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσουν την παροχή προσωρινής προστασίας σε όλη την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, σε πνεύμα αλληλεγγύης και επιμερισμού των ευθυνών. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ισχυρή και ευέλικτη χρηματοδότηση ώστε να διατηρηθεί αυτή η αλληλεγγύη και να επιβεβαιωθεί η στήριξη για τη συνεχιζόμενη παροχή προστασίας και την συμπερίληψη των προσφύγων.
Μέχρι να μπει ένα τέλος στον πόλεμο αυτόν, οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα συνεχίζουν να αυξάνονται και ο εκτοπισμός του πληθυσμού δε θα σταματήσει.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter