Κοινή Δήλωση της Εκτελεστικής Διευθύντριας της UNICEF Catherine Russell και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi
Nέα Υόρκη/Γενεύη – Την τελευταία εβδομάδα, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία αναζητώντας ασφάλεια και προστασία. Εκατοντάδες χιλιάδες ανάμεσά τους είναι παιδιά. Πολλά από τα παιδιά που διαφεύγουν είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τους γονείς ή τα μέλη της οικογένειάς τους.
Τα παιδιά χωρίς γονική φροντίδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βία, κακομεταχείριση και εκμετάλλευση. Όταν αυτά τα παιδιά διασχίζουν σύνορα, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αυξάνεται επίσης ραγδαία ο κίνδυνος της εμπορίας ανθρώπων.
Η UNICEF και η Ύπατη Αρμοστεία καλούν τα κράτη που γειτνιάζουν ή έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση στην Ουκρανία να διασφαλίσουν την άμεση ταυτοποίηση και καταγραφή των ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, αφού τους επιτραπεί η πρόσβαση στο έδαφός τους.
Τα κράτη θα πρέπει να διαθέτουν ασφαλείς χώρους για τα παιδιά και τις οικογένειες αμέσως μόλις διασχίσουν τα σύνορα, οι οποίοι να είναι συνδεδεμένοι με τα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτής της κρίσης είναι επίσης αναγκαίο να ενισχυθούν με γρήγορους ρυθμούς η δυναμικότητα των δομών επείγουσας φροντίδας με πιστοποιημένους φροντιστές, άλλες κρίσιμες υπηρεσίες προστασίας των παιδιών από φαινόμενα όπως η έμφυλη βία, όπως επίσης και οι μηχανισμοί εντοπισμού της οικογένειας και οικογενειακής επανένωσης.
Για τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί εκτός της χώρας τους χωρίς τις οικογένειές τους, είναι ουσιώδης η προστασία που μπορούν να προσφέρουν τα κρατικά συστήματα για την παροχή φροντίδας μέσω προσωρινής αναδοχής ή άλλων μορφών φροντίδας στην κοινότητα. Η υιοθεσία δεν θα πρέπει να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να εξαντλούνται όλες οι προσπάθειες προκειμένου να επανενώνονται τα παιδιά με τις οικογένειές του όταν αυτό καταστεί εφικτό, εφόσον η επανένωση είναι προς το βέλτιστο συμφέρον τους.
Σχεδόν 100.000 παιδιά, τα μισά από τα οποία με αναπηρίες, ζουν σε ιδρύματα και οικοτροφεία στην Ουκρανία. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν συγγενείς εν ζωή ή νόμιμους κηδεμόνες. Έχουμε λάβει αναφορές για ιδρύματα που προσπαθούν να μετακινήσουν τα παιδιά προς ασφαλείς τοποθεσίες σε γειτονικές χώρες ή ακόμα πιο μακριά. Αναγνωρίζουμε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες οι ανθρωπιστικές εκκενώσεις μπορεί να σώσουν ζωές και καλωσορίζουμε τις προσπάθειες μεταφοράς των παιδιών ώστε να είναι ασφαλή. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να λαμβάνονται ειδικά μέτρα σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών και να υπάρχει συναίνεση των γονιών τους ή των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χωρίζονται οικογένειες ως αποτέλεσμα μέτρων μετεγκατάστασης ή εκκένωσης.
Όσοι είναι νομικά υπεύθυνοι για παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα στην Ουκρανία θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο εκκενώσεις διενεργούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των εθνικών αρχών. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων, και στο βαθμό που είναι εφικτό, τα παιδιά θα πρέπει να εκκενώνονται μαζί με τα έγγραφα ταυτοποίησής τους και τα αρχεία της περίπτωσής τους.
Η Ύπατη Αρμοστεία και η UNICEF είναι ευγνώμονες για την αλληλεγγύη και την ετοιμότητα που έχουν επιδείξει τα κράτη προκειμένου να στηρίξουν τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά μέσα από προγράμματα με απώτερο στόχο τη μετεγκατάσταση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και οι άμεσες ανάγκες τους όπως και η ασφάλειά τους εκεί όπου βρίσκονται θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα, ενόσω εντοπίζονται οι μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις στη βάση των βέλτιστων συμφερόντων τους.
Η Ύπατη Αρμοστεία και η UNICEF δεσμεύονται να συνεργαστούν χέρι-χέρι για να στηρίξουν τις εθνικές αρχές στην προστασία των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι η ασφάλεια και η προστασία τους είναι στο επίκεντρο της ανταπόκρισης.
Σχετικά με τη UNICEF
Η UNICEF εργάζεται σε κάποια από τα πιο δύσκολα μέρη του κόσμου για να φτάσει στα παιδιά που βρίσκονται στη μειονεκτικότερη θέση στον κόσμο. Κατά μήκος 190 χωρών και περιοχών, εργαζόμαστε για κάθε παιδί, οπουδήποτε, για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία:
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προστατεύει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων και των διώξεων. Εργαζόμαστε σε περισσότερες από 130 χώρες, προστατεύοντας εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από την παροχή σωτήριας βοήθειας, τη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στήριξη των ανθρώπων προκειμένου να χτίσουν έναν καλύτερο μέλλον.
Ακολουθείστε την Ύπατη Αρμοστεία στο Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, TikTok και Linked In
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter