Το Master Sweets στην Πάφο είναι ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία στην Κύπρο για μπακλαβά και άλλα Συριακά παραδοσιακά γλυκά. Ιδιοκτήτης και δημιουργός των εξαιρερτικών αυτών γλυκών είναι ο Zaher, ένας σεμνός νεαρός, δεξιοτέχνης της ζαχαροπλαστικής κι επιχειρηματίας, πρόσφυγας από το Χαλέπι της Συρίας, ο οποίος διαμένει στην Κύπρο με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.
«Κάθε οικογένεια που φτιάχνει μπακλαβά έχει τις δικές της συνταγές και τεχνικές…»
Σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο Zaher κουβαλά 10 χρόνια εμπειρίας στην παρασκευή μπακλαβά και άλλων παραδοσιακών γλυκών. «Ήμουν δεκαπέντε χρονών όταν πήγα να δουλέψω στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα του φίλου μου», είπε. Και εκεί ανακάλυψε το ταλέντο και το πάθος του. «Δούλευα σε δύο ζαχαροπλαστεία στο Χαλέπι,» εξήγησε ο Zaher. «Κάθε οικογένεια που φτιάχνει μπακλαβά έχει τις δικές της συνταγές και τεχνικές και έμαθα πολλά και από τα δύο». Τώρα, 10 χρόνια μετά, ο Zaher δημιουργεί τις δικές του συνταγές προσαρμόζοντάς τις στις σύγχρονες ανάγκες και γούστα. Έτσι, εκτός από τα παραδοσιακά Συριακά γλυκά, φτιάχνει μπακλαβάδες με κακάο, φράουλα, Nutella και λευκή σοκολάτα. «Κάθε εβδομάδα δημιουργώ μια νέα συνταγή», λέει. «Είναι ωραίο για τους πελάτες να βρίσκουν νέα πράγματα να δοκιμάσουν κάθε φορά.»
Ο Zaher εγκατέλειψε την κατεστραμμένη από τον πόλεμο πατρίδα του, τη Συρία, και έφτασε στην Κύπρο σε ηλικία 18 χρονών. «Αν έμενα θα υπηρετούσα στον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου και πιθανότατα να μην ζούσα σήμερα», είπε. «Αλλά ακόμα και να μην καταταγεί κάποιος στο στρατό, πάλι κινδυνεύει η ζωή σου, έτσι όπως είναι τα πράγματα στη Συρία.»
Τα πρώτα χρόνια στην Κύπρο δούλευε παντού για να τα βγάλει πέρα. «Δούλεψα στα χωράφια αρχικά, μετά ως ελαιοχρωματιστής, στις οικοδομές, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης», αναφέρει. «Μέχρι που βρήκα δουλειά σ’ ένα μικρό εστιατόριο που έφτιαχνε πίτες και λαχμαντζούν. Δούλευα 14 ώρες την ημέρα, αλλά τουλάχιστον αυτό ήταν πιο κοντά στο επάγγελμά μου», είπε. Η αγαπημένη δουλειά του Zaher πριν ανοίξει τη δική του επιχείρηση ήταν σεφ ζαχαροπλαστικής σε ξενοδοχείο. «Σιγά-σιγά εξοικονόμησα λίγα χρήματα και κατάφερα τελικά ν’ ανοίξω το κατάστημά μου πέρυσι.»
Αυτή τη στιγμή ο Zaher διευθύνει το κατάστημα, δουλεύοντας από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ μαζί τον κουνιάδο του Ahmed, ο οποίος ήταν επαγγελματίας ράφτης στη Συρία. Ο μικρότερος αδελφός του Zaher, Reda, 18 χρονών, θα ενταχθεί κι αυτός στην επιχείρηση όταν αποφοιτήσει από τον κλάδο Μαγειρικής της Τεχνικής Σχολής. Εν τω μεταξύ, βοηθά στο κατάστημα κάθε απόγευμα, μαθαίνοντας το επάγγελμα και αποκτώντας εμπειρία στην εξυπηρέτηση πελατών. Στο εργαστήριό τους, το οποίο βρίσκεται πίσω από το κατάστημα, όλα είναι χειροποίητα, όπως το φύλλο μπακλαβά. «Δεν αγοράζουμε τίποτα έτοιμο,» μας λέει ο Zaher περήφανα.
Με το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας ζουν σε μια αβεβαιότητα καθώς νιώθουν ότι μια μέρα μπορεί ν’ ανακληθεί η ιδιότητα διεθνούς προστασίας. Ο Zaher ανησυχεί επίσης για το πρόβλημα όρασης του μικρότερου αδελφού του. Οι γιατροί που επισκέφτηκαν στην Κύπρο τούς είπαν ότι δεν υπάρχει τρόπος ν’αντιμετωπιστεί η κατάσταση του Reda κι ο Zaher θα ήθελε να διερευνήσει το ζήτημα περαιτέρω, στο εξωτερικό. Ωστόσο, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα δεν έχει αυτή την επιλογή.
«Θα ήθελα να υποβάλω αίτηση για υπηκοότητα και να νιώσω ασφαλής», είπε ο Zaher. «Ήρθα από μικρός στην Κύπρο λόγω της κατάστασης στη χώρα μου. Έμαθα Ελληνικά, έκανα πολλούς φίλους εδώ, Κύπριους και άλλους, και δεν πήρα ποτέ χρήματα από την κυβέρνηση. Έχω δημιουργήσει την επιχείρησή μου εδώ. Η ζωή μου είναι εδώ τώρα. Δεν έχω μέλλον πια στη Συρία.»
«Όταν οι άνθρωποι γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, τότε συνειδητοποιούν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι πρόβλημα κι ότι μπορούμε να συμβιώσουμε».
Κοιτώντας μπροστά και θέτοντας στόχους, ο Zaher ελπίζει ότι θα μπορέσει να επεκτείνει την επιχείρησή του και να ανοίξει ένα δεύτερο κατάστημα στη Λευκωσία, όπου θα φτιάχνει επίσης τούρτες γενεθλίων και γάμου. Επιθυμεί επίσης ν’ανοίξει εστιατόριο με πλήρες Συριακό μενού όπου οι άνθρωποι θα μπορούν όχι μόνο να γευτούν το φαγητό της πατρίδας του, αλλά και να ζήσουν τη ζεστή και φιλόξενη κουλτούρα της. «Ελπίζω μια μέρα να τα καταφέρω να το προσφέρω στον λαό της Κύπρου», είπε ο Zaher με ένα πλατύ χαμόγελο. «Όταν οι άνθρωποι γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, τότε συνειδητοποιούν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι πρόβλημα κι ότι μπορούμε να συμβιώσουμε.»
Βρείτε τα Συριακά γλυκά του Zaher στο FB / Insta: @MasterSweetscy
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter