Ο Nawar κατάγεται από το Idlib της Συρίας και έφτασε στην Κύπρο με τη σύζυγο και τον γιο του το 2018 αναζητώντας διεθνή προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις. Αν και με σπουδές στην πληροφοριακή μηχανική, ο Nawar στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην Κύπρο άνοιξε την δική του επιχείρηση οικοδομικών υλικών και είναι βασικός προμηθευτής οικοδομικών υλικών σε κατασκευαστικές εταιρείες κι εργολάβους στην Πάφο. Ο Nawar είναι επίσης ανάδοχος πατέρας και ενεργός εθελοντής, αφού όπως αναφέρει το 50-60% της κοινότητας τον γνωρίζει και τον καλεί τακτικά για βοήθεια και συμβουλές.
«Η Συριακή και η Κυπριακή κουλτούρα δεν είναι ίδιες. Όμως, οι άνθρωποι που έρχονται εδώ ως πρόσφυγες θέλουμε να είμαστε σωστοί. Θέλουμε να γνωρίζουμε και ν’ακολουθούμε τους νόμους και τις διαδικασίες.»
Ο Nawar ανησυχεί για τα πρόσφατα επεισόδια στη Χλώρακα μεταξύ μελών της Συριακής κοινότητας και θεωρεί ότι η ενίσχυση της ένταξης των Σύρων προσφύγων μπορεί ν’αμβλύνει τα προβλήματα που κατά καιρούς δημιουργούνται. Στο παρών στάδιο, βρίσκεται στη διαδικασία εγγραφής και ίδρυσης οργάνωσης ώστε να μπορεί να προωθήσει προγράμματα κοινωνικού προσανατολισμού και αγωγής του πολίτη για την Συριακή κοινότητα. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να παρέχουν ενημέρωση σε διάφορα θέματα που αφορούν, για παράδειγμα νομοθεσίες και κανονισμούς, υποχρεώσεις και δικαιώματα, έθιμα και συνήθειες της κοινωνίας υποδοχής, δημοκρατικές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου καθώς επίσης και προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας, επαγγελματικής κατάρτισης κι εργασίας. Τέτοιου είδους προγράμματα είναι σημαντικά, ιδιαίτερα για τους νέους αιτητές ασύλου που έρχονται σ’επαφή με αρχές και υπηρεσίες, καθώς όπως μας είπε και ο Nawar, χρειάζονται κατά μέσο όρο περίπου 3,5 χρόνια για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου.
«Η Συριακή και η Κυπριακή κουλτούρα δεν είναι ίδιες,» αναφέρει ο Nawar, εξηγώντας ότι η γλώσσα δεν είναι η μόνη διαφορά. «Όμως, οι άνθρωποι που έρχονται εδώ ως πρόσφυγες θέλουμε να είμαστε σωστοί. Θέλουμε να γνωρίζουμε και ν’ακολουθούμε τους νόμους και τις διαδικασίες», αναφέρει ο Nawar. Μερίδα νεαρών Σύρων ανδρών ηλικίας 17-21 ετών που διαμένουν στη Χλώρακα, των οποίων παραβατικές συμπεριφορές έγιναν πρόσφατα πρωτοσέλιδο, γνώρισε μόνο πόλεμο και ανομία, αναφέρει ο Nawar. «Πολλοί δεν πήγαν καν σχολείο», υπογραμμίζει ο Nawar. «Όπου κι αν πάνε, θα είναι το ίδιο. Χρειάζονται υποστήριξη για να βρουν τον εαυτό τους.»
Από την έναρξη της πανδημίας, ο Nawar είναι ενεργός εθελοντής με διάφορες κοινοτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν Σύρους πρόσφυγες, αλλά και Κύπριους που έχουν ανάγκη. «Η Κύπρος είναι μια όμορφη χώρα με καλούς ανθρώπους,» είπε ο Nawar. «Ο εθελοντισμός κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας ήταν ένας τρόπος για μένα να ανταποδώσω τη φιλοξενία της χώρας που καλωσόρισε εμένα και την οικογένειά μου και μας προστάτευσε από τον πόλεμο.»
Ο Nawar αναγνωρίζει και κατανοεί τις ανάγκες της προσφυγικής κοινότητας καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην κοινωνική και πολιτιστική προσαρμογής τους σε μια ξένη χώρα. Γι αυτό δραστηριοποιείται ολοένα και περισσότερο στον εθελοντισμό και από φέτος αποτελεί μέρος της ομάδας εθελοντών προσφύγων κάτω από σχετικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας.
Στο μεταξύ ο Nawar μαζί με άλλους πρόσφυγες εργάζονται τις τελευταίες μέρες εθελοντικά στην Πάφο για την αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου στη Δημοτική Αγορά της πόλης κατόπιν συνεννόησης με το Δήμο Πάφου. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, ο Nawar μαζί με άλλους πρόσφυγες, θέλουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη κι ευημερία της πόλης που έχει δώσει στους ίδιους και στις οικογένειές τους την ευκαιρία να ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης. «Όταν οι πρόσφυγες έρχονται εδώ, δεν θέλουμε επιδόματα από την κυβέρνηση, θέλουμε να δουλέψουμε», είπε ο Nawar. «Πολλοί από τους ανθρώπους που εργάζονται στο έργο αποκατάστασης είναι εξειδικευμένοι εργάτες οικοδομών που είναι άνεργοι ή δεν επιτρέπεται να εργαστούν στον τομέα των οικοδομών. Είναι πρόθυμοι να προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους για να βοηθήσουν τον Δήμο σε αυτό το έργο.» Ο Nawar μας ανέφερε επίσης ότι διοργανώνει μια άλλη πρωτοβουλία για να βοηθήσουν τον Δήμο σε μια εκστρατεία καθαριότητας.
«Όταν οι πρόσφυγες έρχονται εδώ, δεν θέλουμε επιδόματα από την κυβέρνηση, θέλουμε να δουλέψουμε.»
Μιλώντας για την ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών από τη Συρία, για παράδειγμα τη σημασία της εκμάθησης της γλώσσας ως βασικό εργαλείο για την ενδυνάμωσή τους, ο Nawar υπογραμμίζει: «Στη Συριακή κουλτούρα, άν θέλουμε να βοηθήσουμε την οικογένεια, πρέπει να βοηθήσουμε τους άνδρες να καταλάβουν γιατί αυτό είναι σημαντικό. Για να ενδυναμώσουμε και να βοηθήσουμε τις γυναίκες, πρέπει να επιμορφώσουμε και να εκπαιδεύσουμε και τους άνδρες».
Ο Nawar δουλεύει ασταμάτητα, όμως κάθε απόγευμα κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να περάσει λίγο, αλλά ποιοτικό, χρόνο με τον γιο του και το ανάδοχο παιδί του. «Η οικογένεια δεν θέλει χρήματα. Η οικογένεια θέλει τον χρόνο μας», είπε ο Nawar. «Τα χρήματα δεν είναι το παν στη ζωή. Δεν χρειάζεσαι χρήματα για να είσαι ευτυχισμένος. Όταν έχουμε λεφτά, βγαίνουμε έξω. Όταν δεν έχουμε χρήματα, μπορούμε να πάμε μαι εκδρομή και να περάσουμε χρόνο μαζί.»
«Τα χρήματα δεν είναι το παν στη ζωή. Δεν χρειάζεσαι χρήματα για να είσαι ευτυχισμένος.»
Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να επιστρέψει στη Συρία, ο Nawar εξήγησε ότι αγαπά τη χώρα του και μιλά για την καλή ζωή που είχε ο ίδιος και η οικογένειά του εκεί καθώς και για τις ευκαιρίες που είχαν πριν από τον πόλεμο. Ο πατέρας του ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας και όλα τα αδέλφια του είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου. Ο ένας αδελφός του είναι σήμερα γιατρός στη Γερμανία, ο άλλος είναι αρχιτέκτονας και ξεκίνησε τη διαδικασία αναγνώρισης των προσόντων του στην Κύπρο και η αδελφή μιλά πολλές γλώσσες κι εργάζεται ως μεταφράστρια σε αναπτυξιακή εταιρεία στην Πάφο. Όμως στην ερώτηση αν θα ήθελε να επιστρέψει όταν τελιώσει ο πόλεμος, απαντά: «Ο πόλεμος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει σήμερα, θα χρειαστούν, ποιος ξέρει πόσα χρόνια για να βελτιωθούν τα πράγματα.»
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter