Γνωρίστε μερικούς από τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο
Μετά από δέκα χρόνια, η Συρία παραμένει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση ανά το παγκόσμιο. Πάνω από 6.6 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκδιωχθεί από το 2011 με τη βία από τα σπίτια τους και άλλα 6.7 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη πατρίδα.
Οι Σύροι πρόσφυγες έχουν αναζητήσει άσυλο σε περισσότερες από 130 χώρες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία – περίπου 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες – ζουν σε γειτονικές χώρες της περιοχής όπως είναι η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ιράκ και η Αίγυπτος. Μόνο στην Τουρκία φιλοξενείται ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων από τη Συρία – 3.6 εκατομμύρια.
Η φτώχεια και η ανεργία είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Σύροι πρόσφυγες, προκλήσεις που έχουν μεγιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Πάνω από το 70 τοις εκατό των Σύριων προσφύγων διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και μία Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας – Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, υπολογίζει ότι ένα ακόμη εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες, μαζί με 4.4 εκατομμύρια κατοίκους των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Ιορδανία, Λίβανο και Ιράκ, έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια αμέσως μετά την πανδημία. Εκατομμύρια έχουν χάσει τις δουλειές τους, και αδυνατούν ολοένα και περισσότερο να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες – περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό, τροφή και φάρμακα και την πληρωμή των ενοικίων τους. Η οικονομική ύφεση τους εκθέτει, επίσης, σε πολλαπλούς κινδύνους όσον αφορά θέματα προστασίας, όπως είναι η παιδική εργασία, η έμφυλη βία, γάμοι σε πολύ νεαρή ηλικία και άλλες μορφές εκμετάλλευσης.
Οι πρόσφυγες που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε καταυλισμούς, αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από COVID-19. Οι συνθήκες συνωστισμού σε προσφυγικούς καταυλισμούς καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή μέτρων υγιεινής όπως είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν πάνω από 1 εκατομμύριο Σύριους αιτητές ασύλου και πρόσφυγες, με ποσοστό 70 τοις εκατό να φιλοξενείται από δύο μόνο χώρες: τη Γερμανία (59 τοις εκατό) και τη Σουηδία (11 τοις εκατό). Αυτό καθιστά τη Γερμανία την πέμπτη μεγαλύτερη σε αριθμούς χώρα υποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο, που φιλοξενεί ένα εκατομμύριο σε σύνολο, με περισσότερους από τους μισούς (560,000) να είναι Σύροι. Η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Γαλλία φιλοξενούν μεταξύ 2 και 5 τοις εκατό, ενώ οι άλλες χώρες φιλοξενούν ποσοστό κάτω από το 2 τοις εκατό.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στους Σύρους χορηγείται σταθερά ένα διεθνές καθεστώς προστασίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία είτε να αποκτά καθεστώς πρόσφυγα είτε συμπληρωματικής προστασίας, ενώ η μειονότητα επωφελείται από άλλα καθεστώτα ανθρωπιστικής φύσεως. Από την έναρξη της Συριακής κρίσης το 2011, έχουν ληφθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο (1.076.360) αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές χορήγησης καθεστώτος ασύλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αιτήσεις διεθνούς προστασίας από Σύρους.
Μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι Σύροι πρόσφυγες στην Ευρώπη, είναι οι περιοριστικές πολιτικές σε σχέση με την επανένωση οικογενειών, η μορφή του νομικού καθεστώτος, που συχνά δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας λόγω των τακτικών επανεξετάσεων, καθώς και οι δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας, ειδικά από τότε που η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει αύξηση στην ανεργία σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Κύπρο έχουν αναζητήσει προστασία πάνω από 12,000 Σύριοι από το 2011, και σε 8,500 από αυτούς έχει χορηγηθεί διεθνής προστασία, κυρίως καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας (96.4%) με τους υπόλοιπους να έχουν εξασφαλίσει καθεστώς πρόσφυγα.
Γνωρίστε μερικούς από αυτούς:
Lama – επιστήμονας, μητέρα και πρόσφυγας από τη Συρία στην Κύπρο
Rehab – μητέρα, εθελόντρια και με όνειρο να γίνει δικηγόρος
Kwthar – φιλόδοξη αρχιτέκτονας, μητέρα και επιχειρηματίας
Rema – Πτυχιούχος Αγγλικής Λογοτεχνίας, μητέρα και εθελόντρια
Γνωρίστε τους Waled και Hana – γονείς 8 παιδιών, πρώην εστιάτορες, πρόσφυγες από το Idlib της Συρίας
Βλέπε επίσης: Προγράμματα ενσωμάτωσης των Προσφύγων μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στη Χλώρακα της Πάφου
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter