Συναντηθήκαμε την περασμένη εβδομάδα με μια ομάδα προσφύγων στην Πάφο και ακούσαμε τα προβλήματά τους σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης τους και τις ανησυχίες τους για το μέλλον τους στην Κύπρο. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας, Refugee Outreach Volunteer. Πρόκειται για τέσσερις, ιδιαίτερα ευάλωτες, οικογένειες […]
Συναντηθήκαμε την περασμένη εβδομάδα με μια ομάδα προσφύγων στην Πάφο και ακούσαμε τα προβλήματά τους σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης τους και τις ανησυχίες τους για το μέλλον τους στην Κύπρο. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας, Refugee Outreach Volunteer.
Πρόκειται για τέσσερις, ιδιαίτερα ευάλωτες, οικογένειες από το Χαλέπι , Χόμς, Ιντλίμπ και Ντάρα της Συρίας. Kατέφυγαν στην Κύπρο, αναζητώντας ασφάλεια από τον πόλεμο και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.
Ζουν στην Πάφο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κάτω από ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες. Τους έχει παρασχεθεί καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Ωστόσο χωρίς δουλειά, χωρίς κοινωνική πρόνοια ή υποστήριξη για να γίνουν αυτάρκεις, εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από φιλανθρωπικές ομάδες και μέλη της κοινότητάς τους για την κάλυψη όλων των αναγκών: από τρόφιμα και είδη ένδυσης, στρώματα και τα κρεβάτια, μέχρι και ιατρική περίθαλψη.
“Πολλοί κοιμούνται στο πάτωμα”, λέει η Rehab, υπεύθυνη του προγράμματος Refugee Outreach Volunteer στην Πάφο.
Μερικοί κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, αφού δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα ενοίκια.
Ως δικαιούχοι συμπληρωματικής προστασίας, δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) για κάλυψη βασικών αναγκών, ενοικίου και λογαριασμών, αλλά οι αιτήσεις τους [για το ΕΕΕ] εκκρεμούν, σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από ένα χρόνο.
Αυτή η εκκρεμότητα δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο και επιδεινώνει την ήδη δυσχερή θέση των προσφύγων. Η δωρεάν ιατροφραρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία παρέχεται σε δικαιούχους του ΕΕΕ, έτσι κατά το διάστημα που εξετάζεται η αίτηση τους δεν έχουν πρόσβαση ούτε και σε ιατροφραρμακευτική περίθαλψη.
Για παράδειγμα, αγοράκι, ηλικίας πέντε ετών, τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του από έκρηξη βόμβας ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του στο Idlib. Ο πατέρας του απελπισμένος διερωτάται: «Χωρίς εργασία, χωρίς κοινωνική πρόνοια, και χωρίς δωρεάν ιατρική περίθαλψη, πώς μπορώ να πληρώσω γιατρό να εξετάσει το γιο μου και να μας συμβουλεύσει αν μπορεί να γίνει αποκατάσταση;»
Άτομα με αναπηρίες μένουν επίσης αβοήθητα. Ένα νεαρό ζευγάρι από το Χαλέπι έχει δύο παιδιά, ηλικίας 3 και 5 ετών, με σύνδρομο Down και τα οποία δεν μπορούν να περπατήσουν. Οι γονείς τους δεν έχουν ούτε τα απλά παιδικά καροτσάκια, και μοναδικό μεταφορικό μέσο είναι η αγκαλιά τους.
Όλοι οι πρόσφυγες που συναντήσαμε, δήλωσαν: “Δεν θέλουμε να εξαρτώμαστε από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας,” υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζονται είναι καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, εκμάθησης της γλώσσας και πρόσβαση σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους το ταχύτερο δυνατό και να προσφέρουν στην κοινωνία υποδοχής.
Η συνάντηση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Refugee Outreach Volunteer που ξεκίνησε πρόσφατα από την Ύπατη Αρμοστεία Κύπρου με σκοπό την ενίσχυση της επαφής της Ύπατης Αρμοστείας με την κοινότητα των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, τον εντοπισμό των πιο ευάλωτων ατόμων, την κατανόηση των αναγκών και των ανησυχιών τους καθώς και την αποτελεσματική παρακολούθηση της κατάστασής τους. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των προσφύγων, της αλληλεπίδρασής τους τόσο μέσα στην κοινότητά τους αλλά και στην κοινωνία υποδοχής, με απώτερο στόχο την ένταξή τους, την ενεργό δηλαδή συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Κυπριακής κοινωνίας.
Η ενσωμάτωση των προσφύγων στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της κοινωνίας υποδοχής αποτελεί πρωταρχικό σκοπό της Ύπατης Αρμοστείας. Στην έκθεση Towards a Comprehensive Refugee Integration Strategy for Cyprus η Ύπατη Αρμοστεία καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και προτάσεις για ουσιαστική ένταξη.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter