Τέσσερα εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες δεν πηγαίνουν σχολείο σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει σήμερα ηΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά μισό εκατομμύριο σε σχέση με πέρυσι. Η έκθεση με τίτλο «Να Αντιστρέψουμε το Ρεύμα: η Εκπαίδευση των Προσφύγων σε Κρίση» (Turn the Tide: Refugee Education in Crisis), δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων, της Υ.Α. και τωνεταίρων της, τα ποσοστά εγγραφής των παιδιών προσφύγων στοσχολείο δεν ακολουθούν τον ρυθμόαύξησης του προσφυγικού πληθυσμού. Ως το τέλος του 2017, ο πληθυσμός των προσφύγων στον πλανήτη έφτασε τα 25,4 εκατομμύρια, με τα 19,9 να εμπίπτουν στην εντολή της Υ.Α. Πάνω από το μισό – […]
Παιδιά πρόσφυγες από το Μπουρούντι παρακολουθούν μαθήματα σε αυτοσχέδια τάξη κάτω από τα δέντρα, στο Δημοτικό Σχολείο Furaha του προσφυγικού καταυλισμού Nduta.
© © UNHCR/Georgina Goodwin
Τέσσερα εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες δεν πηγαίνουν σχολείο σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει σήμερα ηΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).
Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά μισό εκατομμύριο σε σχέση με πέρυσι. Η έκθεση με τίτλο «Να Αντιστρέψουμε το Ρεύμα: η Εκπαίδευση των Προσφύγων σε Κρίση» (Turn the Tide: Refugee Education in Crisis), δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων, της Υ.Α. και τωνεταίρων της, τα ποσοστά εγγραφής των παιδιών προσφύγων στοσχολείο δεν ακολουθούν τον ρυθμόαύξησης του προσφυγικού πληθυσμού. Ως το τέλος του 2017, ο πληθυσμός των προσφύγων στον πλανήτη έφτασε τα 25,4 εκατομμύρια, με τα 19,9 να εμπίπτουν στην εντολή της Υ.Α. Πάνω από το μισό – 52% –αυτού του πληθυσμού είναι παιδιά. Ανάμεσά τους 7,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε σχολική ηλικία.
«Η εκπαίδευση είναι ένας από τους τρόπους να βοηθήσουμε τα παιδιά να επουλώσουν τις πληγές τους, όπως επίσης είναι το κλειδί για να ξαναχτίσουν τις χώρες τους», δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Χωρίς εκπαίδευση το μέλλον αυτών των παιδιών και των κοινοτήτων τους θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα».
Μόνο το 61% των παιδιών προσφύγων πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, σε σύγκριση με το 92% των παιδιών παγκοσμίως.
Καθώς τα παιδιά πρόσφυγες μεγαλώνουν, μεγαλώνει και το κενό. Σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών προσφύγων που πηγαίνουν στο δημοτικό δεν θα καταφέρουν να προχωρήσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συνολικά, 23% των παιδιών προσφύγων φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 84% των εφήβων παγκοσμίως.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το κενό μετατρέπεται σε χάσμα. Η εισαγωγή στην ανώτερη εκπαίδευση αγγίζει το 37% παγκόσμια, ενώ μόνο το 1% των προσφύγων έχουν αυτή την ευκαιρία – ποσοστό που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια.
«Το σχολείο είναι το μοναδικό μέρος μετά από μήνες ή και χρόνια που τα παιδιά πρόσφυγες βρίσκουν μια κανονικότητα», πρόσθεσε ο Grandi. «Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, εκτός αν στο μεταξύ πραγματοποιηθεί μια έκτακτη επένδυση, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά θα προστεθούν σε αυτά τα ανησυχητικά ποσοστά».
Η έκθεση επισημαίνει την πρόοδο που σημειώθηκε από όσους δεσμεύτηκαν με τη Δήλωση της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες να εγγράψουν στα σχολεία 500.000 επιπλέον παιδιά πρόσφυγες το 2017. Την ίδια στιγμή απευθύνει έκκληση ώστε να διασφαλιστεί πως όλοι οι πρόσφυγες λαμβάνουν την ποιοτική εκπαίδευση που τους αξίζει.
Η έκθεση καλεί τις χώρες φιλοξενίας να εγγράφουν τα παιδιά πρόσφυγες στα εθνικά τους συστήματα με το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να αποκτούν αναγνωρισμένα προσόντα που θα είναι το διαβατήριό τους για το πανεπιστήμιο ή την ανώτερη επαγγελματική κατάρτιση.
Επισημαίνει επιπλέον ότι οι χώρες σε αναπτυσσόμενες περιοχές φιλοξενούν το 92% των παιδιών προσφύγων σε σχολική ηλικία και έχουν ανάγκη σταθερής οικονομικής στήριξης από τη διεθνή κοινότητα.
Τέλος, η έκθεση κάνει έκκληση για ισχυρότερες συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, τους ανθρωπιστικούς και αναπτυξιακούς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις, ώστε να αυξηθούν οι βιώσιμες λύσεις για την εκπαίδευση των προσφύγων.
Για την έκθεση
Η έκθεση «Να Αντιστρέψουμε το Ρεύμα: η Εκπαίδευση των Προσφύγων σε Κρίση» (Turn the Tide: Refugee Education in Crisis) είναι η τρίτη ετήσια έκθεση για την εκπαίδευση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η πρώτη, με τίτλο «Μένοντας εκτός» (Missing Out), δημοσιεύτηκε το 2016 πριν από τηΓενική Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η έκθεση καλούσε τους δωρητές να παρέχουν μακροπρόθεσμη και προγραμματισμένη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση των προσφύγων. Η δεύτερη, με τίτλο «Μένοντας πίσω» (Left Behind), δημοσιεύτηκε το 2017. Η έκθεση τόνιζε την απόσταση ανάμεσα στις ευκαιρίες που προσφέρονται στα παιδιά πρόσφυγες σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους και έκανε έκκληση ώστε η εκπαίδευση να θεωρείται θεμελιώδες μέρος της ανταπόκρισης στις προσφυγικές κρίσεις.
Την έκθεση προλογίζει ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και κλείνει με τα σχόλιά της η Angelina Jolie, Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθοδηγεί τη διεθνή δράση για την προστασία ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμων και διώξεων. Παρέχουμε βοήθεια ζωτικής σημασίας, όπως κατάλυμα, φαγητό και νερό, βοηθάμε στη διαφύλαξη θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιμάτων και στην εξεύρεση λύσεων που διαφαλίζουν ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα μέρος ασφαλές όπου μπορούν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Προσπαθούμε επίσης να διαφαλίσουμε ότι οι ανιθαγενείς μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια.
Σημείωση για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, το πλήρες κείμενο της έκθεσης και στοιχεία επικοινωνίας με εκπροσώπους της Υ.Α. παγκοσμίως διατίθενται εδώ.
Millions of refugee children going without schooling, UNHCR report shows (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter