Στην περίπτωση της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θαλάσσιων αφίξεων παραμένει σχετικά χαμηλός, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (JRCC) της Κύπρου συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 σεμινάριο, με τίτλο «Διάσωση στη Θάλασσα και Προστασία Προσφύγων». Το σεμινάριο αυτό εντάσσεται στη στρατηγική ετοιμότητας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και έχει σκοπό να βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ασφάλειας και ευημερίας των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και άλλων ατόμων που φτάνουν στην Κύπρο δια θαλάσσης.
Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που φθάνουν δια θαλάσσης στη Μεσόγειο ανέδειξε και την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία για τη διάσωση και υποδοχή των ανθρώπων αυτών μέσω της υιοθέτησης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και του σχεδιασμού για αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. Στην περίπτωση της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θαλάσσιων αφίξεων παραμένει σχετικά χαμηλός, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση.
Το σεμινάριο στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα θα παρακολουθήσουν περίπου 60 λειτουργοί από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς και φορείς προσφύγων. Το σεμινάριο θα προσφέρει την ευκαιρία συζήτησης και ανάλυσης τόσο του νομικού όσο και του πρακτικού πλαισίου που σχετίζεται με την έρευνα και τη διάσωση στη θάλασσα. Θα καλύψει το διεθνές ναυτικό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις σχετικά με την προστασία των προσφύγων που διασώζονται στη θάλασσα, και θα υπογραμμίσει την σημασία του συνεχούς σχεδιασμού και ετοιμότητας για τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Αποσκοπεί επίσης να εντοπίσει καλές πρακτικές προστασίας ανθρώπων στη θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζουν τα Κράτη, διεθνείς οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών και η ναυτιλιακές εταιρείες.
Χωρίς ουσιαστικά ασφαλείς εναλλακτικές να εισέρθουν στην ΕΕ με νομότυπο τρόπο, χιλιάδες άνθρωποι που απειλούνται από διώξεις και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα τους δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν την επικίνδυνη θαλάσσια οδό. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη έχει μειωθεί σε σχέση με το 2015, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν το επικίδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο με σημαντικό κόστο στην ανθρώπινη ζωή.
Από το 2015, περισσότεροι από 11.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα.
Rescue At Sea Concept Note (Greek)
Rescue At Sea Concept Note (English)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter