Σήμερα, πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ξεριζωθεί από τον πόλεμο και τις διώξεις, εκ των οποίων τα 21 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες και περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά. Σύμφωνα με παγκόσμια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, μόνο το 50% έχει πρόσβαση στην δημοτική εκπαίδευση, το 22% στην δευτεροβάθμια και μόλις 1% στην τριτοβάθμια.
O Σαϊμάν Κάντζο, 21 χρονών, Κούρδος από τη Συρία, ο οποίος ζει στην Κύπρο εδώ και 10 χρόνια ανήκει σ’αυτό το 1 %. Από τον Ιανουάριο φοιτά στο Πανεπιστημιο Λευκωσίας με υποτροφία, στον τομέα της φυσιοθεραπείας, και ατενίζει μ’ελπίδα κι αισιοδοξία το μέλλον.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας προσέφερε δύο πλήρεις υποτροφίες σε νεαρούς πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο, πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν θα είχαν διαφορετικά την ευκαιρία να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα υποτροφιών αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια του Πανεπιστημίου να υποστηρίξει κατ’ αυτό τον τρόπο νεαρούς πρόσφυγες να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ευημερήσουν στη ζωή τους.
«Ποτέ δεν περίμενα να πάρω υποτροφία, ούτε στα πιο τρελλά μου όνειρα… Όταν μου ανακοίνωσαν από το Πανεπιστήμιο ότι είμαι ένας από τους υπότροφους, πραγματικά δεν το πίστευα,» μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαϊμάν όταν τον συναντήσαμε τον περασμένο Απρίλιο, τέσσερις μήνες αφότου άρχισε το πρόγραμμα σπουδών.
Ο τομέας της φυσιοθεραπείας που επέλεξε ν’ακολουθήσει πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να βρει δουλειά και παράλληλα να βρίσκεται στον κόσμο του ποδοσφαίρου που τόσο αγαπά. « Κάθε ομάδα χρειάζεται φυσιοθεραπευτή, κι αυτός είναι ο στόχος μου όταν τελιώσω τις σπουδές μου να προσαθήσω να ενταχθώ σε μια ποδοσφαιρική ομάδα και να είμαι μια ζωή στο ποδόσφαιρο,» μας λέει. Όνειρό του ήταν να γίνει ποδοσφαριστής και μέχρι τα 18 του ήταν βασικός παίκτης σε ομάδες στη Λεμεσό , όμως δεν θα μπορούσε ν’ασχοληθεί επαγγελματικά αφού δεν έχει την Κυπριακή υπηκοότητα.
Ο Σαιμάν, κάτοχος συμπληρωματικής προστασίας σήμερα, δεν θέλει να μιλά για το παρελθόν. ΄Αλλωστε, δεν θυμάται και πολλά από το χωριό του στην Συρία, παρά μόνο τις διακρίσεις και τις διώξεις που αντιμετώπιζε ο πατέρας του, που ανάγκασαν την οικογένειά του να εγκαταλείψει τη χώρα και ν’αναζητήσουν μια αξιοπρεπή ζωή στο γειτονικό νησί.
Τα χρόνια που ακολούθησαν στην Κύπρο δεν ήταν καθόλου ξέγνοιαστα ούτε για τον ίδιο ούτε για την οικογένειά του. Για πολλά χρόνια ζούσαν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας όσον αφορά το νομικό τους καθεστώς, ενώ από το 2011 ήταν πια ξεκάθαρο ότι με την έναρξη του πολέμου στη Συρία η επιστροφή στην χώρα ήταν αδύνατη.
Παρά τις δυσκολίες και την τραγική κατάσταση υγείας του πατέρα του, ο Σαϊμάν κατάφερε ν’αποφοιτήσει με πολύ καλό βαθμό από το Λύκειο, αλλά το όνειρό του να πάει πανεπιστήμιο ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει. “Ευτυχώς βρήκα δουλειά, αλλά σε καμμια περίπτωση δεν θα μπορούσα να πληρώσω δίδακτρα πανεπιστημίου, ” μας αναφέρει.
Προς το παρών παρακολουθεί κομπιούτερς και ψυχολογία, δύο φορές την βδομάδα, μαθήματα τα οποία εντάσσονται στον κλάδο σπουδών που επέλεξε και από τον Σεπτέμβρη θα μπεί στο κανονικό πρόγραμμα του κλάδου του. Τον ρωτάμε πως είναι η ζωή του ως φοιτητής, και παρόλο που έχει κάνει φιλίες δεν έχει αρκετό χρόνο για καφέ και κουβέντα. «Ζω Λεμεσό, δουλεύω σε καφετέρια τις μέρες που δεν έρχομαι στο πανεπιστήμιο, έτσι δεν μου μένει χρόνος. Και τώρα βάζω τα δυνατά μου, έρχονται εξετάσεις τον Ιούνιο…» μας λέει με το πλατύ του χαμόγελο.
Από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να μετακομίσει Λευκωσία αφού θα παρακολουθεί κάθε μέρα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να βρεί διαμέρισμα αλλά και δουλειά στη Λευκωσία για τα έξοδα διαμονής και επιβίωσής του. Δεν ανησυχεί όμως, ξέρει ότι θα τα καταφέρει. Άλλωστε, τώρα προέχουν οι εξετάσεις του.