Πρόσφυγες και αιτητές ασύλου στην Κύπρο είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να εμπνευστούν από το έργο της Τέγκλα Λορούπε, Αρχηγού της αποστολής της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων 2016, και Γκέλυς Αρώνη, Συντονίστριας Εκπαίδευσης για τους Πρόσφυγες του Υπουργείου Παιδείας στην Ελλάδα σε συνάντηση που είχαν μαζί τους χθές στο γραφείο μας στη Λευκωσία.
Η Τέγκλα και η Γκέλυ μπορεί να προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο ωστόσο τις ενώνει ο ίδιος στόχος, επιμονή και αποφασιστικότητα – να κάνουν τη διαφορά και ν’αμβλύνουν τον πόνο και την αγωνία των προσφύγων που κατέφυγαν στην Κένυα και στην Ελλάδα, τις χώρες καταγωγής των δύο γυναικών. Απαραίτητο έργο θεωρούν ταυτόχρονα την την ευαισθητοποίηση για το προσφυγικό σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι κατόπιν πρόσκλησης της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής επισκέφθηκαν την Κύπρο για να συμμετέχουν ως ομιλήτριες στο συνέδριο «Γυναίκες στον αθλητισμό» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ. Αργότερα το απόγευμα, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να παίξουν με παιδιά πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου.
Μέσα από τις δικές τους ιστορίες αποφασιστικότητας ν’αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, η Τέγκλα και η Γκέλυ ενέπνευσαν τους πρόσφυγες που παρευρέθηκαν στην συνάντηση να βρουν τη δική τους δύναμη.
«Είμαι πρόσφυγας και πρέπει να κάνω τη διαφορά», ανέφερε Παλαιστίνια δασκάλα από τη Συρία. «Θέλω να δημιουργήσω ένα αραβικό σχολείο, έτσι ώστε τα παιδιά μαθαίνοντας την μητρική τους γλώσσα και πολιτισμό θα μπορέσουν να χτίσουν γέφυρες». Μητέρα από το Ιράν ανέφερε, «Ακούγοντας την Τέγκλα νιώθω ότι έχω κάτι στα χέρια μου, μπορώ να κάνω κάτι». Νεαρή γυναίκα από τη Σομαλία ανέφερε:«Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα για μένα. Είμαι πολύ ευγνώμων στους ανθρώπους που προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες…»
Ο Καντάρ, νεαρός πρόσφυγας από την Αιθιοπία, ταξίδεψε στην Κύπρο από το κέντρο εκπαίδευσης που ίδρυσε η Τέγκλα στο Ναϊρόμπι. Ορφανός από μικρή ηλικία κατέφυγε στην Κένυα, έφηβος πια, βρήκε νέα οικογένεια κι ελπίδα μέσα από την Τέγκλα. «Το όμορφο άθλημα του τρεξίματος φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Με την εκπαίδευση στο Κέντρο Tegla Louroupe κάθε πρόσφυγας νιώθει ότι αναγνωρίζεται ως άνθρωπος,» ανέφερε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την ευκαρία που του δίδεται. Ελπίζει να φτάσει το στόχο του να τρέξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Γκέλυ μίλησε για τις προκλήσεις της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της εικοσάχρονης εμπειρίας της στην γεφύρωση των πολιτιστικών διαφορών και την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής μέσα από το μάθημα της φυσικής αγωγής, πολύ πριν αναλάβει τον τελευταίο της ρόλο στο Υπουργείο Παιδείας. « Η πολυπολιτισμικότητα στα σχολεία μας στην Ελλάδα ήταν γεγονός εδώ και χρόνια… τα παιδιά έπρεπε να μάθουν να παίζουν μαζί, δεν ήταν κάτι δεδομένο,» ανέφερε. Μοιράστηκε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει επαγγελματικά και προσωπικά, προκειμένου να επιφέρει θετικές αλλαγές, και αναφέρει: «Δεν μπορείς να τρέξεις μακριά από ζητήματα. Χρειάζεται προσπάθεια, προσπάθεια, προσπάθεια. Αρνούμαι να παραιτηθώ»
Έχοντας μεγαλώσει και η ίδια σε εμπόλεμη περιοχή στην αγροτική Κένυα, η Τέγκλα αναγνωρίζει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, ειδικά όταν χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι τους και να οικοδομήσουν μια καινούργια ζωή σε μια νέα χώρα και πολιτισμό. «Είμαστε οι άνθρωποι που δημιουργούν τα προβλήματα, είμαστε οι άνθρωποι που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων στους πρόσφυγες στέλλοντάς τους μήνυμα ελπίδας «Ας κάνουμε πάντα το καλό, να προσπαθήσουμε να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι … Τίποτα δεν είναι αδύνατο.»
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter