Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αναφορές για τουλάχιστον δύο ναυάγια που συνέβησαν την Πέμπτη έξω από τις ακτές της Λιβύης. Σύμφωνα με πηγές από μη κυβερνητικές οργανώσεις, πέντε σοροί νεαρών ανδρών ανασύρθηκαν σήμερα σε απόσταση 14 μιλίων από τη Λιβυκή ακτή […]
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αναφορές για τουλάχιστον δύο ναυάγια που συνέβησαν την Πέμπτη έξω από τις ακτές της Λιβύης. Σύμφωνα με πηγές από μη κυβερνητικές οργανώσεις, πέντε σοροί νεαρών ανδρών ανασύρθηκαν σήμερα σε απόσταση 14 μιλίων από τη Λιβυκή ακτή κοντά σε δύο άδειες και μερικώς βυθισμένες φουσκωτές βάρκες. Σύμφωνα με τους γιατρούς του πλοίου Golfo Azzurro, ο θάνατός τους οφείλεται σε πνιγμό και συνέβη τις τελευταίες 24 ώρες. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι φουσκωτές βάρκες αυτού του τύπου είναι συνήθως υπερφορτωμένες με 120 – 130 άτομα, φοβόμαστε ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και ότι δεκάδες ακόμα άνθρωποι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους στο περιστατικό αυτό.
Σήμερα το απόγευμα, οι οργανώσεις έλαβαν επίσης μια κλήση από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Ρώμη για μια τρίτη βάρκα που ζητούσε βοήθεια και διεξάγεται ακόμα περιπολία στην περιοχή.
Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν σε μία βδομάδα με πολλές αφίξεις μέσω της οδού της Κεντρικής Μεσογείου. Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν μέσα σε πέντε μόλις μέρες αυτή τη βδομάδα.
Από τις αρχές του 2017, περίπου 21.903 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Την ίδια περίοδο το 2016, περίπου 18.777 άνθρωποι πραγματοποίησαν το ίδιο επικίνδυνο ταξίδι. Από τις αρχές του 2017, χωρίς να περιλαμβάνεται το τελευταίο αυτό περιστατικό, περίπου 587 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Το 2016 ήταν η χρονιά που σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι που έχουν καταγραφεί ποτέ, φτάνοντας τους 5.096.
Προκειμένου να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των διακινητών είναι απαραίτητο να υπάρχουν αξιόπιστες νόμιμες οδοί για όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, μεταξύ άλλων μέσω της επανεγκατάστασης, των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης και ιδιωτικών χορηγιών.
News Comment from Vincent Cochetel, Director of UNHCR’s Europe bureau (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter