Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που θα καλωσορίσουμε αύριο στο γραφείο μας την Tegla Louroupe, Επικεφαλής της Αποστολής της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στο Ρίο το 2016. Προσκεκλημένη στο νησί από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, η Tegla Louroupe θα είναι ομιλήτρια στο συνέδριο «Γυναίκες στον Αθλητισμό», το οποίο θα πραγματοποιηθεί […]
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που θα καλωσορίσουμε αύριο στο γραφείο μας την Tegla Louroupe, Επικεφαλής της Αποστολής της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στο Ρίο το 2016. Προσκεκλημένη στο νησί από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, η Tegla Louroupe θα είναι ομιλήτρια στο συνέδριο «Γυναίκες στον Αθλητισμό», το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στη Λευκωσία. Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο για ν’ ακούσει τις ιστορίες τους και να μοιραστεί μαζί τους τις δικές της εμπειρίες. Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου όπου θα συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες μαζί με τους διαμένοντες του κέντρου.
Η Tegla Loroupe αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση του τι σημαίνει αποφασιστικότητα, επιμονή και ταπεινότητα. Πρωταθλήτρια-δρομέας μεγάλων αποστάσεων, πρέσβειρα Ειρήνης και, πέρυσι, η αρχηγός αποστολής της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στο Ρίο, μεγάλωσε στον μακρυνό Βορρά της Κένυας σε περιοχές συγκρούσεων, όπου είδε από πρώτο χέρι τις καταστροφικές και τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου.
Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας επιτυχίας της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, τιμήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με τον τίτλο 2016 Πρόσωπο της Χρονιάς του ΟΗΕ. «Ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα κι ένιωσα ότι όλη αυτή η σκληρή δουλειά άξιζε τον κόπο.»
Ελπίζει ότι η επιτυχία θα βοηθήσει στην βελτίωση του κέντρου εκπαίδευσης του ιδρύματός της στο Ναϊρόμπι. «Ήδη η πόρτα έχει ανοίξει για μας», είπε. «Μερικοί από τους αθλητές μας έχουν γίνει πρεσβευτές και εκπρόσωποι ως αποτέλεσμα της επιτυχίας τους.»
Η Tegla αγκαλιάζει το παρατσούκλι «μητέρα όσων δεν έχουν μητέρα» (mother to the motherless), όπως στοργικά την αποκαλούν οι αθλητές. «Δεν θα αρνηθώ αυτό το όνομα, είμαι υπερήφανη που είμαι μητέρα τους,» ανέφερε. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν ζήτησαν να είναι πρόσφυγες.»
Γεννημένη στην περιοχή Pokot της Κένυας, η Tegla μεγάλωσε με 24 αδέλφια και πέρασε την παιδική της ηλικία δουλεύοντας στα χωράφια και φροντίζοντας τα μικρότερα αδέλφια της. Στα επτά της άρχισε να πηγαίνει σχολείο, διανύοντας ξυπόλητη κάθε πρωί 10 χιλιόμετρα. Όταν συνειδητοποίησε το ταλέντο της, αποφάσισε ν’ ακολουθήσει καριέρα δρομέα. Ωστόσο, κανείς δεν την υποστήριξε, εκτός από τη μητέρα της. Η Tegla πέτυχε τους στόχους της και μεγαλώνοντας κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα μαραθωνοδρόμος από την Αφρική με παγκόσμιο ρεκόρ. Στη συνέχεια κέρδισε αρκετούς μαραθώνιους σε διάφορες πόλεις και στο απόγειο της καριέρας της χαρακτηρίστηκε ως η ταχύτερη γυναίκα στον κόσμο.
Η Tegla είναι αφοσιωμένη στην οικοδόμηση της ειρήνης στην πατρίδα της. Εκπαιδεύει πρώην πολεμιστές μέσα από τον αθλητισμό, υποστηρίζει την εκπαίδευση των φτωχών παιδιών, και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη των δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια των προσφύγων μέσω του αθλητισμού. Έχει κατορθώσει πολλά και κατέχει σειρά τιμητικών διακρίσεων και μεταξύ άλλων είναι η Πρόεδρος του Ιδρύματος Ειρήνης Tegla Louroupe, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF, Αθλήτρια του ΟΗΕ για την Ειρήνη και Πρόσωπο της Χρονιάς ΟΗΕ 2016 στην Κένυα.
Με μόνο 40 κιλά βάρος, και 1.53μ ύψος, η Tegla αναφέρει χαριτολογώντας: «Νομίζω ότι έχω τη δύναμη να αποδείξω ότι ακόμη και οι μικροί άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι μεγάλο.»
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter