Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς την Κυπριακή Δημοκρατία της για την άμεση διάσωση των 93 προσφύγων που έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή του Πύργου. Περίπου οι μισοί είναι παιδιά, ορισμένοι χωρίς τους γονείς τους. Οι αρμόδιες αρχές έλαβαν […]
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς την Κυπριακή Δημοκρατία της για την άμεση διάσωση των 93 προσφύγων που έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή του Πύργου. Περίπου οι μισοί είναι παιδιά, ορισμένοι χωρίς τους γονείς τους. Οι αρμόδιες αρχές έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την υποδοχή τους και την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των προσφύγων.
Σε μια εποχή όπου χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια, οι Κυπριακές αρχές αξίζουν επαίνου για την αποτελεσματική και επαγγελματική ανταπόκρισή τους στην διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, όπου έφτασαν στην Κύπρο συνολικά 12 σκάφη που μετέφεραν πρόσφυγες, δεν υπήρξαν θάνατοι ή αγνοούμενοι στη θάλλασα.
Παρά το γεγονός ότι από την έναρξη της Συριακής σύγκρουσης η Κύπρος έχει υποδεχτεί αυξημένο αριθμό Σύρων προσφύγων, πρόκειται για μια διαχειρίσιμη κατάσταση υπό το φως του μεγέθους της σύγκρουσης και της καταστροφής που έχει αναγκάσει σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν προστασία σε άλλες χώρες, κυρίως στις γειτονικές. Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα ανάπτυξης σχεδίου έκτακτης ανάγκης κι ετοιμότητας για να ανταποκριθεί καλύτερα σε καταστάσεις αυξημένων ροών προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
«Σε μια εποχή όπου οι πρόσφυγες χρειάζονται την υποστήριξή μας περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό ότι όλα τα δημοκρατικά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, να συνεχίσουν να παρέχουν προστασία στους ανθρώπους που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, μέσα σ’ένα πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας,» ανέφερε ο Ντάμτου Ντεσσαλένιε, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο. Μέχρις ότου οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις επιλυθούν, οι χώρες της ΕΕ και ευρύτερα, πρέπει να προετοιμαστούν σε περίπτωση μελλοντικών αφίξεων να υποδεχθούν πρόσφυγες και να τους στηρίξουν να ενταχθούν στις κοινωνίες τους.
Είναι καθοριστικής σημασίας για την ΕΕ στο σύνολό της να μάθει από τα λειτουργικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν το 2015-16. Υπό το φως αυτής της πραγματικότητας, η Ύπατη Αρμοστεία παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2016 μια ολοκληρωμένη πρόταση, με τίτλο «Προστατεύοντας Καλύτερα τους Πρόσφυγες στην Ε.Ε. και Παγκοσμίως». Η Ύπατη Αρμοστεία επιδιώκει μέσα από τις προτάσεις της να εξασφαλίσει μια πιο οργανωμένη, κοινή και προβλέψιμη ανταπόκριση στις νέες αφίξεις προσφύγων στην ΕΕ. Οι προτάσεις της Ύπατης Αρμοστείας περιλαμβάνουν επίσης κι έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος θα διαμοιράζει την ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. σε περιόδους μεγάλων ροών και θα διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να το πετύχουν αυτό.
Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση «Προστατεύοντας Καλύτερα τους Πρόσφυγες στην Ε.Ε. και Παγκοσμίως» στα Ελληνικά.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter