Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, και τον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια» (ΓΣΠ), διοργάνωσαν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου αθλητική ημερίδα για παιδιά-πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο. Στην αθλητική ημερίδα «Ο αθλητισμός είναι μαζί με τους πρόσφυγες», […]
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, και τον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια» (ΓΣΠ), διοργάνωσαν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου αθλητική ημερίδα για παιδιά-πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο. Στην αθλητική ημερίδα «Ο αθλητισμός είναι μαζί με τους πρόσφυγες», συμμετείχαν 80 περίπου παιδιά από 12-17 ετών.
Η Ημερίδα άρχισε στις 9.00 το πρωί του Σαββάτου με την παρουσίαση στα παιδιά εκπαιδευτικού προγράμματος της ΚΟΕ για τον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ξενάγηση στους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου και του Μουσείου. Ακολούθησε παρουσίαση αθλημάτων στους υπαίθριους χώρους από προπονητές και αθλητές των Ομοσπονδιών Πάλης, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Τζούντο, Καλαθόσφαιρας και Ταε Κβο Ντο και τα παιδιά δοκίμασαν τις δυνατότητες τους στα αθλήματα αυτά. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο ΓΣΠ, όπου έπαιξαν ποδόσφαιρο με προπονητές Ποδοσφαίρου και αθλήθηκαν μαζί με προπονητές Στίβου στ’ αντίστοιχα αθλήματα.
Την Τετάρτη 02/11, πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ολυμπιακό Μέγαρο κατά την οποία ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ημερίδας. Η δημοσιογραφική άρχισε με την προβολή ενός βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας για την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η ΚΟΕ αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές αρχές του Ολυμπισμού που περιλαμβάνουν το σεβασμό των πολιτιστικών αξιών, τις διαπολιτισμικές σχέσεις και ανταλλαγές μεταξύ ατόμων, χωρών και ηπείρων, και την ισότιμη συμμετοχή ανεξάρτητα φυλής, θρησκείας, φύλου, πολιτισμού ή οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, συμβάλλει στην ομαλή συμβίωση των ανθρώπων αυτών μέσα στην Κυπριακή κοινωνία.
Ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR) στην Κύπρο, Ντάμτου Ντεσσαλένιε, κάνοντας αναφορά στην συμμετοχή της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, υπογράμμισε ότι οι 10 ταλαντούχοι νέοι αθλητές-πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν το θάρρος και την επιμονή όλων των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων παγκοσμίως – πληθυσμός που υπερβαίνει σήμερα τα 65 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο. Ανέφερε επίσης ότι η επιλογή, ο σχηματισμός και η συμμετοχή της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στους Αγώνες του Ρίο είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών του Οργανισμού και της ΔΟΕ, μίας μακρόχρονης συνεργασίας καθώς η Ύπατη Αρμοστεία ανέκαθεν προωθούσε τον αθλητισμό ανάμεσα στους πρόσφυγες, λόγω της θετικής επίδρασης του αθλητισμού στην προπάθειά τους να ξανακτίσουν τη ζωή σε μια νέα χώρα. Καταλήγοντας έκανε αναφορά στη σημασία τέτοιων αθλητικών δραστηριοτήτων: «Πρέπει να οικοδομήσουμε συμμαχίες και δίκτυα για την καταπολέμηση της πόλωσης και των στερεοτύπων, να προωθήσουμε τις αρετές της ανοχής, της πολυπολιτισμικότητας, της ποικιλομορφίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της κοινωνικής ένταξης. Αυτές οι αξίες πρέπει, φυσικά, να διδάσκονται στα σχολεία, να υποστηρίζονται στο σπίτι και ν’αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των πολιτών. Γι ‘αυτό, οι αθλητικές δραστηριότητες, όπως αυτές που ξεκινάμε με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή είναι σημαντικές. Ο αθλητισμός προωθεί την ανοχή, τη συνεργασία, την πειθαρχία. Βοηθά τα παιδιά να επανακτήσουν την χαμένη παιδικότητά τους. Μέσω της γνώση, του παιγνιδιού και δοκιμάζοντας τις δεξιότητές τους, μπορούν ν’αναζητήσουν τρόπους άμβλυνσης των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, αντλώντας δύναμη από τις οικογένειες και την κοινότητά τους».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την διεξαγωγή της εκδήλωσης σημειώνοντας ότι η Κύπρος και ο λαός της είναι μια χώρα όπου άπαντες καταλαβαίνουν τα όσα βιώνουν οι πρόσφυγες που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες : «Είμαστε ένας Σύλλογος με 120 χρόνια ζωής που μέσα στους στόχους του είναι η κοινωνική προσφορά, και στηρίζουμε κάθε ενέργεια και εκδήλωση που θα μας βοηθήσει για να τους φέρουμε εις πέρας. Βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τους κατοίκους του νησιού και όσους εξ’ ανάγκης βρέθηκαν να διαμένουν εδώ. Είμαστε μια χώρα μ’ε ευαισθησίες στο θέμα αυτό».
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter