Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, η φωτογραφία του μικρού Alan Kurdi από τη Συρία που πνίγηκε όταν η οικογένειά του όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες αποτόλμησαν απεγνωσμένα να φτάσουν στην Ευρώπη για την ασφάλειά τους, συγκίνησε το παγκόσμιο. Η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζει ότι από τον θάνατο του Alan μέχρι σήμερα 4.176 άνθρωποι […]
Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, η φωτογραφία του μικρού Alan Kurdi από τη Συρία που πνίγηκε όταν η οικογένειά του όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες αποτόλμησαν απεγνωσμένα να φτάσουν στην Ευρώπη για την ασφάλειά τους, συγκίνησε το παγκόσμιο. Η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζει ότι από τον θάνατο του Alan μέχρι σήμερα 4.176 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο – κατά μέσο όρο 11 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάνονται κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016, περίπου 281.740 άνθρωποι έχουν κάνει το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά: από περισσότερους από 67.000 τον Ιανουάριο σε 3.437 τον Αύγουστο, μετά την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού. Ο αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία, εν τω μεταξύ, έχει παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα, με περίπου 115.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στην Ιταλία μέχρι το τέλος του Αυγούστου, σε σύγκριση με 116.000 που έφθασαν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η σημαντικότερη αλλαγή, ωστόσο, υπήρξε στον αριθμό των θυμάτων. Μέχρι στιγμής φέτος, ένας στους 42 ανθρώπους που διέσχιζαν την Μεσόγειο κατ’αυτό τον τρόπο από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία έχανε τη ζωή του, σε σύγκριση με έναν στους 52 πέρυσι. Αυτό καθιστά το 2016 μέχρι σήμερα την πιο φονική χρονιά που έχει καταγραφεί στην Κεντρική Μεσόγειο. Οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους κατά την διαδρομή από την Λιβύη προς την Ιταλία είναι δέκα φορές υψηλότερες από ότι κατά τη διέλευση από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη από πλευράς Κρατών ν’ αυξήσουν τις εναλλακτικές πορείες για την εισδοχή των προσφύγων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα επανεγκατάστασης, ιδιωτικές χορηγίες, οικογενειακή επανένωση και προγράμματα υποτροφιών για φοιτητές, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια και τις υπηρεσίες των λαθρεμπόρων.
Ο θάνατος του Alan Kurdi οδήγησε σ’ένα πρωτοφανές κύμα εκφράσεων συμπάθειας και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, με πολλούς εθελοντές να προσφέρουν αυθόρμητα τροφή, νερό και ρούχα στους πρόσφυγες, ν΄ανοίγουν ακόμα και τα σπίτια τους για τους πρόσφυγες. Αυτές οι εκφάνσεις αλληλεγγύης αναδεικνύονται μέσα από το φωτογραφικό έργο της Aubrey Wade που περιλαμβάνει μια σειρά πορτρέτων οικογενειών που φιλοξενούν πρόσφυγες στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Η άφιξη περισσότερο του ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη το περασμένο έτος, έχει παράλληλα προκαλέσει εχθρότητα και εντάσεις στο εσωτερικό των κοινωνιών που τους φιλοξενούν. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν υποστεί ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις, προκαταλήψεις και διακρίσεις. Η συνεχιζόμενη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να διαθέσει την υποστήριξη και τις αναγκαίες υπηρεσίες που χρειάζονται οι πρόσφυγες προκειμένου να ενταχθούν επιτυχώς και να μπορούν να συμβάλουν στις κοινωνίες υποδοχής – φέρνοντας νέες δεξιότητες, την αποφασιστικότητα και ένα πολιτιστικό πλούτο – καθώς επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τη ζωή τους στις καινούργιες τους πατρίδες.
Στην προσπάθεια αυτή, η Ύπατη Αρμοστεία προτρέπει τις κυβερνήσεις και τους εθνικούς τους εταίρους τους να δεσμευτούν για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ολοκληρωμένων εθνικών σχεδίων ένταξης. Η συνεισφορά και η συμβολή των προσφύγων στις καινούργιες τους κοινωνίες θα πρέπει ν’αναγνωριστεί. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τα Κράτη να προβούν σε σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με την πρόληψη των διακρίσεων, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://data.unhcr.org/mediterranean/country.php?id=105
http://data.unhcr.org/mediterranean/regional.php
Η Σουδανο-Αμερικανή ποιήτρια (slam poet), Emi Mahmoud, ταξίδεψε στις ακτές της Λέσβου για ν’απαγγείλει ένα ποίημα στην μνήμη του Alan Kurdi:
Φωτογραφίες και βίντεο οικογενειών που φιλοξενούν πρόσφυγες στην Ευρώπη μπορείτε να κατεβάσετε μέσω του UNHCR Refugees Media portal: http://media.unhcr.org/Package/2CZ7A2PNO0R6
Since Alan Kurdi drowned, Mediterranean deaths have soared (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter