Μια διεθνής Διάσκεψη στη Γενεύη με θέμα τους Σύρους πρόσφυγες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έληξε χθες παρέχοντας νέες δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις για θέσεις επανεγκατάστασης (resettlement) και άλλες θέσεις για εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης δόθηκε επίσης έμφαση στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα […]
Μια διεθνής Διάσκεψη στη Γενεύη με θέμα τους Σύρους πρόσφυγες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έληξε χθες παρέχοντας νέες δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις για θέσεις επανεγκατάστασης (resettlement) και άλλες θέσεις για εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης δόθηκε επίσης έμφαση στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στον αριθμό των θέσεων που οι χώρες είναι πρόθυμες να προσφέρουν σε Σύρους πρόσφυγες και τον αριθμό που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) πιστεύει ότι απαιτείται να καλυφθεί άμεσα.
Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi είπε ότι η Διάσκεψη πέτυχε «μια ξεκάθαρη αναγνώριση της ανάγκης για αλληλεγγύη και επιμερισμό των ευθυνών στο θέμα των προσφύγων». Υπενθύμισε επίσης στους συμμετέχοντες το ευρύτερο πλαίσιο του εκτοπισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και τις τεράστιες προκλήσεις που επίκεινται στο μέλλον, μεταξύ άλλων την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τη Συρία και την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου εκτοπισμού και των περαιτέρω μετακινήσεων από τις χώρες με συρράξεις προς άλλα μέρη.
«Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση. Η έκκλησή μας έρχεται σε μια πολύ δύσκολη χρονική περίοδο και εν μέσω μιας πολύ ανησυχητικής συγκυρίας…» πρόσθεσε ο κ. Grandi. «Η αλληλεγγύη που απατείται είναι μια αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συλλογική προσπάθεια από πολλά κράτη και από πολλούς φορείς μέσα στα κράτη είναι κρίσιμης σημασίας.»
Συνολικά, κατά τον κ. Grandi, σημειώθηκε πρόοδος στη Διάσκεψη της Τετάρτης (30 Μαρτίου) στους εξής έξι τομείς: Τα κράτη, συλλογικά, δεσμεύτηκαν για μια μικρή αύξηση του αριθμού των θέσεων επανεγκατάστασης και εισδοχής και ανθρωπιστικούς λόγους, φθάνοντας συνολικά τις 185.000 περίπου θέσεις μέχρι στιγμής. Αρκετές χώρες προσφέρθηκαν να ενισχύσουν σημαντικά τα προγράμματά τους για επανεγκατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο αργότερα μέσα στο χρόνο και στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία. Ένας αριθμός κρατών επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη λύση της οικογενειακής επανένωσης μαζί με την πρόθεσή τους να διευκολύνουν τις σχετικές διαδικασίες. Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης ανακοίνωσαν νέα προγράμματα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους ή την επέκταση των υπαρχόντων προγραμμάτων. Δεκατρία κράτη επιβεβαίωσαν τη χορήγηση υποτροφιών και θεωρήσεων εισόδου για σπουδές για τους Σύρους πρόσφυγες. Επίσης αναφέρθηκε από αρκετά κράτη ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισδοχής για τους πρόσφυγες απομακρύνοντας ή απλουστεύοντας τα διοικητικά εμπόδια. Δύο χώρες δεσμεύτηκαν για σημαντική οικονομική στήριξη των προγραμμάτων επανεγκατάστασης της Υ.Α. Αρκετές χώρες που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφέρθηκαν να μοιραστούν την εμπειρία τους με τις νέες χώρες που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα επανεγκατάστασης.
Η Υ.Α. εκτιμά ότι τουλάχιστον το 10% από τα 4,8 εκατομμύρια πρόσφυγες στις γειτονικές της Συρίας χώρες θα χρειαστούν πριν από το τέλος του 2018 επανεγκατάσταση ή άλλου είδους ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια αλλού. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει όσους θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως τα θύματα βασανιστηρίων, οι πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή οι γυναίκες που έχουν μείνει μόνες και έχουν στη φροντίδα τους αρκετά παιδιά χωρίς κάποια υποστήριξη από την οικογένειά τους.
Στη Διάσκεψη αυτή εξετάστηκαν επίσης κάποια μέτρα που πρόκειται να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα προγράμματα επανεγκατάστασης ή εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους όπως η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση, η χορήγηση υποτροφιών, η μεταφορά σε άλλη χώρα για ιατρικούς λόγους και προγράμματα κινητικότητας για εργαζόμενους – μεταξύ άλλων και μέσω της ανάμειξης του ιδιωτικού τομέα. Οι μηχανισμοί αυτοί συμπληρώνουν τα υπάρχοντα προγράμματα επανεγκατάστασης και συμβάλλουν στη διασφάλιση ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν ποσοστώσεις στη διάθεση των προσφύγων που βρίσκονται σε ανάγκη σε άλλες χώρες του κόσμου.
Η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Υ.Α., είναι μία από τις βασικές πρωτοβουλίες μέσα στο 2016 για τους πρόσφυγες της Συρίας. Έχει ήδη προηγηθεί το Φεβρουάριο στο Λονδίνο η Διάσκεψη για τη Συρία που εστίασε στις οικονομικές διαστάσεις της ανθρωπιστικής κατάστασης για πάνω από 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι σε ανάγκη στο εσωτερικό της Συρίας και 4,8 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί στις γειτονικές χώρες, όπως και για τις ανάγκες των κοινοτήτων στις χώρες που τους φιλοξενούν. Επίσης, προηγείται της Συνόδου Κορυφής για τους πρόσφυγες που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter