ΓΕΝΕΥΗ, 29 Μαρτίου (Υ.Α.) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) διεξάγει την Τετάρτη 30 Μαρτίου μια Διάσκεψη σε ανώτατο επίπεδο στη Γενεύη με θέμα τους πρόσφυγες από τη Συρία και την ανάγκη για ουσιαστική αύξηση των θέσεων επανεγκατάστασης (resettlement) και άλλων λύσεων στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. […]
ΓΕΝΕΥΗ, 29 Μαρτίου (Υ.Α.) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) διεξάγει την Τετάρτη 30 Μαρτίου μια Διάσκεψη σε ανώτατο επίπεδο στη Γενεύη με θέμα τους πρόσφυγες από τη Συρία και την ανάγκη για ουσιαστική αύξηση των θέσεων επανεγκατάστασης (resettlement) και άλλων λύσεων στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Η διάσκεψη αυτή αποτελεί μία από τις βασικές πρωτοβουλίες μέσα στο 2016 για τους πρόσφυγες της Συρίας. Έχει ήδη προηγηθεί το Φεβρουάριο στο Λονδίνο η Διάσκεψη για τη Συρία που εστίασε στις οικονομικές διαστάσεις της ανθρωπιστικής κατάστασης για πάνω από 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι σε ανάγκη στο εσωτερικό της Συρίας και 4,8 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί στις γειτονικές χώρες, όπως και για τις ανάγκες των κοινοτήτων στις χώρες που τους φιλοξενούν. Επίσης, προηγείται της Συνόδου Κορυφής για τους πρόσφυγες που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Οι πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις συρράξεις και τη βία και καταφτάνουν στην Ευρώπη φέρνουν μαζί τους ένα σημαντικό μήνυμα: η ανταπόκριση δεν πρέπει να αποτελεί καθήκον μόνο των χωρών και των κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στις εστίες του πολέμου. Αποτελεί παγκόσμια ευθύνη που πρέπει να επιμεριστεί ευρέως μέχρι να επικρατήσει ξανά η ειρήνη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.
«Το να δοθεί τουλάχιστον σε κάποιους Σύρους πρόσφυγες η ευκαιρία να βρουν αλλού μια καλύτερη ζωή και να απαλυνθεί η πίεση στις χώρες που φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες είναι σημαντική πράξη αλληλεγγύης. Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία.», πρόσθεσε ο κ. Grandi.
Το επίκεντρο της Διάσκεψης της 30ής Μαρτίου είναι η ανάγκη για διευρυμένα, πολυετή προγράμματα επανεγκατάστασης καθώς και για άλλους τρόπους ανθρωπιστικής εισδοχής, που να περιλαμβάνουν και τις χώρες που μέχρι στιγμής δεν έχουν συμμετάσχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες.
Η επανεγκατάσταση δεν είναι ο μοναδικός στόχος. Άλλες παρόμοιες νόμιμες οδοί περιλαμβάνουν τη μεταφορά σε άλλη χώρα ή τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, τις ιδιωτικές χορηγίες, τη διακομιδή για ιατρικούς λόγους, την οικογενειακή επανένωση, τη χορήγηση ακαδημαϊκών υποτροφιών και την παροχή προγραμμάτων εργασίας ή επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στη Διάσκεψη αυτή θα παρουσιαστούν επίσης καινοτόμοι τρόποι προσέγγισης, νέες συνεργασίες και επιτυχημένα παραδείγματα δίνοντας την ευκαιρία σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στην εξεύρεση λύσεων για τους Σύρους πρόσφυγες.
Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 92 χώρες περίπου, 10 Διακυβερνητικούς Οργανισμούς, εννέα Οργανισμούς του ΟΗΕ και 24 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ανάμεσα στους ομιλητές είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Grandi, καθώς και εκπρόσωποι από βασικές χώρες υποδοχής προσφύγων.
Την ίδια ημέρα αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν ορισμένες δεσμεύσεις των χωρών για αύξηση των θέσεων στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής εισδοχής. Ωστόσο, δεδομένου του σημερινού πολύπλοκου διεθνούς σκηνικού και της συνεχιζόμενης σύρραξης στη Συρία, θα υπάρξει ανάγκη για επιπλέον θέσεις τους ερχόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, ιδίως προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των πιο ευάλωτων προσφύγων και να μειωθεί η πίεση στις γειτονικές με τη Συρία χώρες. Όπως και σε άλλες προσφυγικές καταστάσεις, η Υ.Α. εκτιμά ότι το 10% των 4,8 εκατομμυρίων προσφύγων από την Συρία εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και θα χρειαστούν πάνω από 450.000 θέσεις πριν από το τέλος του 2018.
Με αφορμή τη Διάσκεψη αυτή, η Διευθύντρια Εκστρατειών του Avaaz, Alice Jay, θα παραδώσει σήμερα (29 Μαρτίου) στον κ. Grandi ένα ψήφισμα με 1,2 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ των προσφύγων. Το ψήφισμα άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές από το περασμένο καλοκαίρι, καλώντας, μεταξύ άλλων, για ενίσχυση της επανεγκατάστασης και της οικογενειακής επανένωσης καθώς και για παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.
Το Avaaz, που σημαίνει «φωνή», είναι ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών με εκστρατείες σε 15 γλώσσες και έξι ηπείρους. Μια επιλογή από φωτογραφίες και μηνύματα από 23.000 μέλη του Avaaz σε όλο τον κόσμο που καλωσορίζουν τους πρόσφυγες θα προβληθούν σε γιγαντοοθόνη έξω από την αίθουσα της Διάσκεψης.
UNHCR: 1 in 10 Syrian refugees will need resettling (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter