Με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο ως πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι στιγμής φέτος, με τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού να συνεχίζουν να παράγουν συγκλονιστικά επίπεδα ανθρώπινης δυστυχίας, το 2015 είναι πιθανό να υπερβεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ σχετικά με τον παγκόσμιο αναγκαστικό εκτοπισμό, προειδοποίησε η Ύπατη […]
Με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο ως πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι στιγμής φέτος, με τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού να συνεχίζουν να παράγουν συγκλονιστικά επίπεδα ανθρώπινης δυστυχίας, το 2015 είναι πιθανό να υπερβεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ σχετικά με τον παγκόσμιο αναγκαστικό εκτοπισμό, προειδοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.
Η έκθεση Mid-Year Trends 2015 της Ύπατης Αρμοστείας, που καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, κι εξετάζει τον παγκόσμιο εκτοπισμό ως αποτέλεσμα πολέμων και διώξεων, καταδεικνύει σταθερά δείκτες στο κόκκινο σε κάθε μία από τις τρεις μεγάλες κατηγορίες εκτοπισμού – Πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, και εσωτερικά εκτοπισμένους (δηλαδή πρόσφυγες στη χώρα τους).
Οι πρόσφυγες ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 19,5 εκατομμύρια, από τα μέσα του 2015 ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια (20.200.000), για πρώτη φορά από το 1992. Οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 78 τοις εκατό (993.600) συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2014. Και οι αριθμοί των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων αυξήθηκαν από περίπου 2 εκατομμύρια σε 34 εκατομμύρια περίπου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η έκθεση καλύπτει μόνο εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που βρίσκονται υπό την φροντίδα της UNHCR (ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως, τόσο εντός όσο και εκτός φροντίδας της Ύπατης Αρμοστείας θα είναι γνωστός στα μέσα του 2016), το 2015 μάλλον θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 60 εκατομμύρια – 1 στους 122 ανθρώπους παγκοσμίως σήμερα έχει εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.
Ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: “Ο αναγκαστικός εκτοπισμός επηρεάζει βαθύτατα την εποχή μας. Αγγίζει τις ζωές εκατομμυρίων συνανθρώπων μας – τόσο τους ανθρώπους που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όσο και τους ανθρώπους που τους παρέχουν καταφύγιο και προστασία. Ποτέ δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για την ανοχή, τη συμπόνια και την αλληλεγγύη με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα. ”
Πέραν από τους αριθμούς, η έκθεση δείχνει επιδείνωση δεικτών σε αρκετούς βασικούς τομείς. Τα ποσοστά εθελοντικής επιστροφής – ένα μέτρο που καταδεικνύει πόσοι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στα σπίτια τους κι ένα βαρόμετρο των συγκρούσεων παγκοσμίως – βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα πάνω από τρεις δεκαετίες (περίπου 84.000 άτομα σε σύγκριση με 107.000 την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν) . Ουσιαστικά, αν γίνει κάποιος πρόσφυγας σήμερα οι πιθανότητές του να επιστρέψει στο σπίτι του είναι χαμηλότερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 30 χρόνια και πάνω.
Οι αριθμοί καινούργιων προσφύγων έχει επίσης αυξηθεί απότομα: Περίπου 839.000 άνθρωποι σε μόλις έξι μήνες, που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 4.600 την μέρα. Ο πόλεμος της Συρίας παραμένει η μεγαλύτερη παγκοσμίως γενεσιουργός αιτία της μαζικής προσφυγικής ροής και εσωτερικού εκτοπισμού. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι, ακόμη και αν ο πόλεμος της Συρίας δεν υπολογιζόταν, η τάση θα παρέμενε αυξητική σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το γεγονός ότι περισσότεροι πρόσφυγες παραμένουν για χρόνια στην εξορία έχει προκαλέσει πολλές πιέσεις στις χώρες που τους φιλοξενούν – κι αυτό αν δεν τύχει διαχείρισης μπορεί ν’ αυξήσει τη δυσαρέσκεια και να ενθαρρύνει την πολιτικοποίηση του προσφυγικού ζητήματος. Παρά τους κινδύνους αυτούς, το πρώτο εξάμηνο του 2015 χαρακτηρίστηκε επίσης από μία πρωτοφανή γενναιοδωρία: Σε απόλυτους αριθμούς, αναφορικά με τους πρόσφυγες που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας (Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εμπίπτουν στο πλαίσιο της εντολής της αδελφικής οργάνωσης UNRWA), η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριμό προσφύγων παγκοσμίως, με 1.84 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της, στις 30 Ιουνίου. Ο Λίβανος φιλοξενεί τους περισσότερους προσφύγες σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της, από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με 209 πρόσφυγες ανά 1000 κατοίκους. Και η Αιθιοπία πληρώνει περισσότερα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, με 469 πρόσφυγες για κάθε δολάριο του ΑΕΠ . Συνολικά, το μερίδιο του λέοντος της παγκόσμιας ευθύνης για την υποδοχή των προσφύγων εξακολουθεί να πραγματοποιείται από τις χώρες που συνορεύουν άμεσα με τις ζώνες της σύγκρουσης, πολλές από τις οποίες ανήκουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η εισροή στην Ευρώπη των ανθρώπων που φτάνουν με βάρκα μέσω της Μεσογείου αντανακλάται μόνο εν μέρει στην έκθεση, επειδή οι αφίξεις κλιμακώθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 κι επομένως εκτός της περιόδου που καλύπτει η παρούσα έκθεση. Παρ ‘όλα αυτά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης παγκοσμίως νέων αιτημάτων ασύλου – 159.000, κοντά στο συνολικό αριθμό αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν το 2014. Ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης ήταν η Ρωσική Ομοσπονδία με 100.000 αιτήσεις, κυρίως οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Στην Κύπρο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, διέμεναν 5,763 πρόσφυγες και 2,339 αιτούντες άσυλο.
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης και τις φωτογραφίες που τη συνοδεύουν , βίντεο και άλλο υλικό πολυμέσων μπορείτε να βρείτε στο http://unhcr.org/myt15/.
2015 likely to break records for forced displacement – study (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter