10 Δεκεμβρίου 2015 – Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τα Ευρωπαϊκά κράτη να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για τη διασφάλιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Κάλεσαν επίσης […]
Asylum-seekers rest at Roszke police centre in Hungary after days of walking. They will later be moved to detention centres and registered by the authorities.
© UNHCR/Babar Baloch
10 Δεκεμβρίου 2015 – Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τα Ευρωπαϊκά κράτη να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για τη διασφάλιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Κάλεσαν επίσης τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η οποία μπορεί να υπονομεύσει το θεσμό του ασύλου και της προστασίας.
“Αυτή είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων και των μεταναστών που έχει βιώσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, και ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά είναι τα Ευρωπαϊκά κράτη να δράσουν από κοινού,” δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες. “Το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου δεν κατοχυρώνεται μόνο από το διεθνές δίκαιο. Η προστασία των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον πόλεμο και τις διώξεις αποτελεί επίσης μια από τις θεμελιώδεις αξίες του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η εντυπωσιακή κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, και οι πολλές φωνές που αντιδρούν σ΄ ένα κύμα ρητορικής μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας, αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη απήχηση αυτών των αρχών. ”
“Από τη στιγμή που κάποιος πατήσει πόδι του στην ήπειρό μας έχει τα ίδια στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως οποιοσδήποτε άλλος στην Ευρώπη, όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjørn Jagland. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, είναι πολύ σαφές σχετικά με αυτό. Τα 47 κράτη μέλη μας έχουν νομική ευθύνη να διασφαλίζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, να μεταχειρίζονται τους ανθρώπους ως άτομα και ν’αξιολογούν την κατάσταση του καθενός ξεχωριστά. ”
Περίπου 900.000 άτομα έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου το 2015, τέσσερις φορές περισσότεροι από το σύνολο των αφίξεων το 2014. Η πλειοψηφία προέρχεται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να υποστηρίζει μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα αυτό, την ενίσχυση των υποδομών υποδοχής, καθώς και τη σωστή διαλογή (screening) των νέων αφίξεων, έτσι ώστε να προσδιοριστούν εκείνοι οι οποίοι χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Links:
UNHCR data portal – Refugees and migrants emergency response in the Mediterranean and in Europe
UNHCR’s Winterization Plan for the Refugee Crisis in Europe
European Court of Human Rights factsheet on collective expulsions
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter