Δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας εν αναμονή της Συνάντησης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Η Ύπατη Αρμοστεία ενθαρρύνει το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να αναλάβει περαιτέρω δράση προς μια ολιστική ανταπόκριση στο θέμα προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να στηριχθεί στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, διασφαλίζοντας […]
Δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας εν αναμονή της Συνάντησης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Η Ύπατη Αρμοστεία ενθαρρύνει το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να αναλάβει περαιτέρω δράση προς μια ολιστική ανταπόκριση στο θέμα προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να στηριχθεί στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, διασφαλίζοντας την παροχή επαρκών συνθηκών υποδοχής και την αύξηση νόμιμων οδών για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας να φτάσουν στην Ευρώπη με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. “Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να συνεχίσουν να οικοδομούν μια δυναμική ανταπόκριση, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών αλλά και των μελλοντικών προκλήσεων μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης,” δήλωσε ο Vincent Cochetel, Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.
Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου, 2015 για την αντιμετώπισει της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την επανεγκατάσταση 160,000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι προτάσεις αυτές είναι επίκαιρες, καθώς πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου μέχρι στιγμής το 2015. Ενώ το πρόγραμμα επανεγκατάστασης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων εκ των άμεσων αναγκών συνέπεια αυτής της κατάστασης, το καθεστώς αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης. Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την πρόταση για ένα μόνιμο πρόγραμμα επανεγκατάστασης.
Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει χωρίς την πλήρη καταγραφή όλων των αφίξεων. Επαρκείς συνθήκες υποδοχής κατά την αρχική φάση ταυτοποίησης και καταγραφής των αφίξεων η οποία να επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμείνουν για το χρονικό διάστημα που απαιτείται, είναι επίσης σημαντική. Επιπλέον, η επαρκής στήριξη για ένταξη είναι απαραίτητη για τα άτομα στη χώρα επανεγκατάστασης τους ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος και να αποτρέψει πιθανές δευτερογενείς μετακινήσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί για μια σημαντική και ταχεία αύξηση στις νόμιμες ευκαιρίες πρόσβασης για τους πρόσφυγες στην ΕΕ και αλλού. Στην Ευρώπη, τέτοιες ευκαιρίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενισχυμένη μετεγκατάσταση (resettlement) και υποδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, οικογενειακή επανένωση, προγράμματα ιδιωτικών χορηγιών και θεωρήσεων εισόδου για σπουδές ή ανθρωπιστικούς λόγους. «Αύξηση των ασφαλών οδών για αυτούς που χρειάζονται προστασία, θα βοηθήσει στη μείωση δευτερογενών μετακινήσεων, “είπε ο Cochetel.
Πολλοί από εκείνους που ήρθαν πρόσφατα στην Ευρώπη έχουν αφήσει στενούς συγγενείς πίσω στις πρώτες χώρες ασύλου. Σημαντικές προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν για την ενίσχυση του χειρισμού αιτήσεων οικογενειακής επανένωσης, καθώς και τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της διαδικασίας, έτσι ώστε μέλη οικογενειών που δεν είναι μαζί, να μην εξωθούνται σε επικίνδυνα ταξίδια. Η δημιουργία τέτοιων oδών θα στηρίξη επίσης τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του εμπορίου και της διακίνησης ανθρώπων. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που τους προσφέρονται από την οδηγία της ΕΕ για την οικογενειακή επανένωση, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν ένα ευρύτερο φάσμα μελών της οικογένειας, που συχνά ζουν μαζί στη χώρα καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένου των ηλικιωμένων γονέων και των εξαρτώμενων ανύπαντρων κοριτσιών μεταξύ 18 και 25 ετών.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφής, η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει την ενίσχυση των μηχανισμών επιστροφής των ανθρώπων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, με την υποστήριξη της Frontex και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι επιστροφές πρέπει να πραγματοποιούνται με ασφάλεια και ομαλότητα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει εντείνει τις δραστηριότητές της στις χώρες που επηρεάζονται από την τρέχουσα ροή προσφύγων και είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην παρούσα κατάσταση.
UNHCR Statement ahead of the Justice and Home Affairs Council meeting, 8 – 9 October 2015 (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter