Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει την βαθιά της πεποίθηση ότι μόνο με μια κοινή συλλογική αντιμετώπιση εκτάκτου ανάγκης μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την παρούσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Μονομερή μέτρα από μεμονωμένες χώρες δεν θα προσφέρουν λύση στο πρόβλημα, αλλά θα επιδεινώσουν την ήδη χαοτική κατάσταση και το δράμα των […]
Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει την βαθιά της πεποίθηση ότι μόνο με μια κοινή συλλογική αντιμετώπιση εκτάκτου ανάγκης μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την παρούσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Μονομερή μέτρα από μεμονωμένες χώρες δεν θα προσφέρουν λύση στο πρόβλημα, αλλά θα επιδεινώσουν την ήδη χαοτική κατάσταση και το δράμα των προσφύγων, ενώ παράλληλα κλιμακώνουν την ένταση μεταξύ των κρατών σε μια εποχή που η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη.
Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί έντονα για τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσε πρόσφατα η Ουγγαρία καθώς και για τον τρόπο υλοποίησής τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση των προσφύγων στα σύνορα. Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει αποτρεπτικά μέτρα, τα οποία αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή νομολογία για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.
«Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τις Ουγγρικές αρχές να διασφαλίσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη χώρα για τα άτομα που χρήζουν προστασίας, σύμφωνα με τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της χώρας,» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. ” Το κάθε κράτος πρέπει να διαχειρίζεται τα σύνορά του με τρόπο που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης του δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου,» πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Αναφορές δείχνουν ότι μόνο λίγοι αιτούντες άσυλο έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην Ουγγαρία μέσω του επίσημου σημείου διέλευσης των συνόρων. Η Ύπατη Αρμοστεία ήταν ιδιαίτερα συγκλονισμένη και απογοητευμένη βλέποντας Σύρους πρόσφυγες, περιλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά που έχουν ήδη υποφέρει τόσο πολύ, να εμποδίζονται να εισέλθουν στην ΕΕ με αντλίες νερού και δακρυγόνα.
Η Ουγγαρία άρχισε επίσης να εφαρμόζει την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στη Σερβία, ενάντια στις συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας. Το επιχείρημα ότι οι Ουγγρικές αρχές μπορούν να αρνηθούν είσοδο στους πρόσφυγες με την αιτιολογία ότι είναι δυνατόν να επιστραφούν στη Σερβία δεν λαμβάνει υπόψη ότι το σύστημα ασύλου της Σερβίας το οποίο μόλις τώρα δημιουργείται και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μέγεθος του ρεύματος εισροής των ανθρώπων που χρειάζονται αποτελεσματική προστασία.
Σε σχέση με τους πρόσφυγες οι οποίοι κρατούνται για παράτυπη διέλευση του συνοριακού φράχτη και θα καταδικαστούν, η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει στα κράτη τις υποχρεώσεις τους, όπως απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και, συγκεκριμένα από το άρθρο 31 (δεν τιμωρούνται αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες για παράνομη είσοδο ή διαμονή).
«Δεν είναι έγκλημα να διασχίσει κάποιος τα σύνορα για να ζητήσει άσυλο,” είπε ο κ Γκουτέρες.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης, και με δεδομένη την έκβαση της συνάντησης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων καθώς επίσης και της νέας κατάστασης στα ουγγρικά σύνορα, η Ύπατη Αρμοστεία πρότεινε στις 16 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες σχέδιο άμεσης δράσης για:
1. Την άμεση δημιουργία εγκαταστάσεων υποδομής στην Ελλάδα ούτως ώστε να είναι σε θέση η χώρα να δέχεται, να καταγράφει και να διεξάγει την απαιτούμενη διαδικασία εξέτασης (screening) όσων καταφθάνουν στην Ελλάδα.
2. Την άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης, που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο, 40,000 προσφύγων από την Ελλάδα και από τα υφιστάμενα κέντρα στην Ιταλία στις συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ. Χρειάζονται πρόσθετες εθελοντικές δεσμεύσεις από πλευράς των κρατών μελών της ΕΕ σε σχέση με τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης από την ΕΕ προς τη Σερβία ούτως ώστε να δημιουργήσει ανάλογη υποδομή για να μπορέσει να στηρίξει, να καταγράψει και να βοηθήσει στην μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει την ανάγκη όπως αυξηθεί σημαντικά η παροχή εναλλακτικών νόμιμων οδών εισόδου στην ΕΕ για Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε γειτονικές με τη Συρία χώρες, όπως αύξηση θέσεων για μετεγκατάσταση καθώς και περισσότερες άδειες εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, για σκοπούς οικογενειακής επανένωσης καθώς και για σπουδές.
Εν τω μεταξύ, ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων κινείται τώρα προς την Κροατία. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προσφέρει άμεση υποστήριξη στις Κροατικές αρχές και προχωρεί στην ανάπτυξη επιπρόσθετου προσωπικού. Μεταφέρει επίσης είδη πρώτης ανάγκης και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και τη Σερβία καθώς πάνω από 4000 πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να καταφθάνουν σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα.
UNHCR urges Europe to change course on refugee crisis (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter