Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) ανησυχεί για την όλο και πιο ασταθή κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), όπου έγινε χρήση βίας νωρίτερα σήμερα για να αποτραπεί η διέλευση των ανθρώπων. Η Υ.Α. είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τους […]
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) ανησυχεί για την όλο και πιο ασταθή κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), όπου έγινε χρήση βίας νωρίτερα σήμερα για να αποτραπεί η διέλευση των ανθρώπων.
Η Υ.Α. είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τους χιλιάδες ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων εν μέσω συνθηκών που επιδεινώνονται.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres μίλησε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Nikola Poposki σχετικά με την κατάσταση και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορα δεν θα είναι κλειστά στο μέλλον.
Κατανοώντας τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η πΓΔΜ και τις θεμιτές ανησυχίες της σχετικά με ζητήματα ασφαλείας, η Υ.Α. κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για την ομαλή διαχείριση των συνόρων της με τρόπο που σέβεται τα ζητήματα προστασίας. Συγκεκριμένα, προτρέπουμε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Υ.Α. ώστε να αναπτύξει επαρκή δυνατότητα υποδοχής στη χώρα, όπως επίσης και οργανωμένη καταγραφή και ταυτοποίηση.
Η Υ.Α. καλεί επίσης τις Ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τις διαδικασίες για την καταγραφή και την υποδοχή των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, να παράσχουν επείγουσα βοήθεια σε όσους παραμένουν στην ελληνική πλευρά των συνόρων και να τους βοηθήσουν να μετακινηθούν προς δομές φιλοξενίας που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα.
Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στις δύο κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν αυτό το δύσκολο έργο. Επαναλαμβάνουμε επίσης προηγούμενες εκκλήσεις μας προς την Ε.Ε. να ενισχύσει την υποστήριξή της στις χώρες που πλήττονται και επηρεάζονται από τις προσφυγικές ροές στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσα από τη σθεναρή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και την αύξηση των νόμιμων οδών εισόδου στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει συνολικά δράση απέναντι σε αυτή την αυξανόμενη κρίση και να βοηθήσει τις χώρες που είναι ήδη επιβαρυμένες, όπως η Ελλάδα, η πΓΔΜ και η Σερβία.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter