Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έχει λάβει γνώση της χθεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επανεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας εντός της Ε.Ε. και τη μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για αυτή την κρίση, αλλά σίγουρα […]
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έχει λάβει γνώση της χθεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επανεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας εντός της Ε.Ε. και τη μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για αυτή την κρίση, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, μεταξύ των οποίων και να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες του φαινομένου.
Ενώ λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη κρίση παγκόσμιου βίαιου εκτοπισμού στη σύγχρονη εποχή, είναι κρίσιμης σημασίας τα κράτη να συνεργαστούν προκειμένου να βρουν λύσεις και η Ευρώπη να δείξει ηγετικό πνεύμα και όραμα ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που επιφέρει η προστασία των χιλιάδων προσφύγων στις μέρες μας οι οποίοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω του πολέμου.
Όσον αφορά τη συμφωνία για επανεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας, η συμμετοχή όλων των κρατών μελών θα είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να διευρυνθούν προκειμένου να καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες, δεδομένης της αυξημένης αναλογίας θαλάσσιων αφίξεων στην Ελλάδα την παρούσα στιγμή. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί η πίεση που δέχεται η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά χρειάζεται επίσης να συνοδεύεται από μια πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου.
Σχετικά με την πρόταση για τη μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε., η Υ.Α. παροτρύνει τα κράτη μέλη να προβούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού, πέρα από τις υπάρχουσες ποσοστώσεις μετεγκατάστασης. Καλούμε επίσης τα κράτη μέλη να προσφέρουν άλλες νόμιμες λύσεις για τους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας – μεταξύ άλλων και μια πιο αποτελεσματική, έγκαιρη και συνεπή εφαρμογή των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης, όπως έχουν τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα της Επιτροπής της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση. Η παροχή ρεαλιστικών και ουσιαστικών εναλλακτικών οδών για να φτάσουν στην ασφάλεια όσοι χρήζουν προστασίας θα αποτελεί επίσης έναν τρόπο στήριξης των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
Η Υ.Α. έχει εδώ και καιρό αναγνωρίσει τη σημασία που έχουν τα προγράμματα επιστροφής των ανθρώπων που δε χρήζουν διεθνούς προστασίας στη διατήρηση της ακεραιότητας των συστημάτων ασύλου και, στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται πολιτικές που θα συνάδουν με τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αρχή της μη επαναπροώθησης.
Αν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ανάγκη που υπάρχει για συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και τις πρώτες χώρες ασύλου/διέλευσης, πρέπει να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών του φαινομένου. Στο πλαίσιο του αναγκαστικού εκτοπισμού, είναι εξαιρετικά αναγκαία η εύρεση πολιτικών λύσεων στις συρράξεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης. Επίσης, στις μέρες μας, μεγάλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις όπως στη Συρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία λαμβάνουν εξαιρετικά ελλιπή χρηματοδότηση. Η δύναμη και η αυτάρκεια των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών θα μπορούσαν να ενισχυθούν μέσα από στοχευμένη βοήθεια αλλά και διάφορες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ούτως ώστε να είναι σε θέση να ζήσουν τη ζωή τους με ελπίδα και αξιοπρέπεια.
Η Υ.Α. είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς και με άλλους εταίρους, προκειμένου να πραγματοποιήσει τους παραπάνω στόχους. Τώρα είναι η στιγμή για να δείξουν τα κράτη μέλη ισχυρή δέσμευση και ηγετικό πνεύμα στη στήριξη και την ενίσχυση των μέτρων αυτών.
UNHCR notes EU decision, calls for more focus on causes of mass displacement (ENGLISH)
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter