Η χθεσινή ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, το πρώτο περιστατικό μεγάλου αριθμού θανάτων στη Μεσόγειο το 2015, είναι γνωστό ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε…
Η χθεσινή ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, το πρώτο περιστατικό μεγάλου αριθμού θανάτων στη Μεσόγειο το 2015, είναι γνωστό ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29 ανθρώπους, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες την Τρίτη το πρωί. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για αυτή την είδηση, αλλά και την ανησυχία της για τον τρόπο που σημειώθηκαν οι θάνατοι: Όλοι εκτός από επτά φαίνεται ότι σημειώθηκαν πάνω στο σκάφος διάσωσης, με τους ανθρώπους να πεθαίνουν από υποθερμία.
Ενώ επικροτούμε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης –η οποία έλαβε χώρα στην ανοικτή θάλασσα, εν μέσω άσχημων καιρικών συνθηκών και οδήγησε στη διάσωση 106 ανθρώπων– το περιστατικό αποτελεί υπενθύμιση τού γιατί κρίθηκε τόσο σημαντικό, μετά τη ναυτική τραγωδία καταστροφή στη Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013, να υπάρξει πολύ πιο αποτελεσματική ικανότητα διάσωσης στη Μεσόγειο.
Ήδη εντός του 2015, ακόμη και με τις καιρικές συνθήκες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, βλέπουμε σημαντικά υψηλότερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να επιχειρούν να διασχίσουν με σκάφη τη Μεσόγειο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς. Τον Ιανουάριο και μόνο, καταγράφηκαν 3.528 αφίξεις στην Ιταλία, σε σύγκριση με τις 2.171 τον Ιανουάριο του 2014. Συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που χάθηκαν χθες, έχουν καταγραφεί 50 θάνατοι, σε σύγκριση με τους 12 την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.
Είναι εξίσου ανησυχητικό ότι, με το χθεσινό περιστατικό, υπάρχουν ενδείξεις πως ακόμη περισσότεροι άνθρωποι επιχείρησαν να φθάσουν στην Ιταλία το περασμένο βράδυ. Μαζί με το πλοιάριο που μετέφερε πάνω από 100 άτομα, άλλοι εννέα άνθρωποι διασώθηκαν από δύο σχεδόν άδειες λέμβους στα ανοιχτά της Λιβύης. Η τύχη των υπολοίπων επιβατών, που πιστεύεται ότι βρίσκονταν σε αυτά τα σκάφη, δεν είναι ακόμη γνωστή.
Το 2014 τουλάχιστον 218.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο, ενώ χάθηκαν περισσότερες από 3.500 ζωές. Ο αριθμός αυτός θα ήταν υψηλότερος χωρίς τις προσπάθειες της ιταλικής επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum, η οποία έχει πλέον διακοπεί. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση Triton, την οποία διαχειρίζεται η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας συνόρων Frontex, έχει διαφορετική εστίαση και δεν αντικαθιστά την ολοκληρωμένη ικανότητα έρευνας και διάσωσης. Χωρίς κατάλληλη έρευνα και διάσωση, θα πρέπει να αναμένουμε κι άλλες τέτοιες τραγωδίες.
Η Y.A. επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την ΕΕ να διασφαλίσει αυτή την ικανότητα και να προσφέρει στην Ιταλία την κατάλληλη υποστήριξη για να ανταποκριθεί στους ανθρώπους που διασχίζουν παράτυπα τη Μεσογείου. Από δίαυλος μεταναστών, η Μεσόγειος έχει καταστεί δίοδος προσφύγων που διαφεύγουν από τον πόλεμο. Τον Ιανουάριο, οι Σύροι ήταν η μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού μεταξύ των ατόμων που κατέφθασαν στην Ιταλία – αντιπροσωπεύοντας περίπου το 22% του συνόλου. Άνθρωποι από άλλες χώρες προέλευσης προσφύγων επίσης είχαν περίοπτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων ατόμων που πραγματοποίησαν το ταξίδι. Η επιχείρηση της Frontex, η επιχείρησηTriton, και η βοήθεια που προσφέρει στην Ιταλία η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το άσυλο (EASO) δεν μπορεί να είναι η μόνη μορφή αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που μπορεί να δείξει η Ευρώπη.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter