Η Ύπατη Αρμοστεία ξεκινά σήμερα μια παγκόσμια εκστρατεία, με τίτλο “I Belong” («Εγώ Ανήκω») η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, του…
Η Ύπατη Αρμοστεία ξεκινά σήμερα μια παγκόσμια εκστρατεία, με τίτλο “I Belong” («Εγώ Ανήκω») η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, του προβλήματος της ανιθαγένειας. Η ανιθαγένεια αποτελεί ένα νομικό κενό με καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο οι οποίοι στερούνται οποιασδήποτε ιθαγένειας και κατ΄επέκταση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Ο στόχος της εξάλειψης της ανιθαγένειας φαίνεται όλο και πιο εφικτός, χάρη στην αύξηση που έχει παρατηρηθεί πρόσφατα στον αριθμό των κρατών μελών που έχουν προσχωρήσει στις δύο βασικές συμβάσεις του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί και πάνω από 20 προσωπικότητες παγκοσμίως, δημοσίευσαν σήμερα μια Ανοιχτή Επιστολή τονίζοντας ότι 60 χρόνια μετά την πρώτη συμφωνία των των Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσουν τους ανιθαγενείς, "τώρα ήρθε η ώρα να τερματιστεί η ίδια η ανιθαγένεια."
Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα ανιθαγενείς και κάθε δέκα λεπτά ένα μωρό γεννιέται χωρίς ιθαγένεια. Χωρίς δικαίωμα στην ιθαγένεια, τα άτομα αυτά δεν έχουν τα δικαιώματα και υπηρεσίες που παρέχουν συνήθως οι χώρες στους πολίτες τους.
"Ανιθαγένεια μπορεί να σημαίνει μια ζωή χωρίς εκπαίδευση, χωρίς ιατρική φροντίδα ή νόμιμη απασχόληση … μια ζωή χωρίς τη δυνατότητα να διακινείσαι ελεύθερα, χωρίς προοπτική ή ελπίδα,» αναφέρει η Ανοιχτή Επιστολή. " Η ανιθαγένεια είναι απάνθρωπη. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να τερματιστεί αυτή η αδικία."
Η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας Αντζελίνα Τζολί, ήταν μεταξύ των πρώτων που υπέγραψε την ανοιχτή επιστολή. "Το να είσαι άπατρις σημαίνει ότι εσύ και τα παιδιά σου δεν έχεις νομική προσωπικότητα, δεν έχεις διαβατήριο, δεν έχεις δικαίωμα ψήφου, και λίγες ή καθόλου ευκαιρίες για εκπαίδευση. Ο τερματισμός της ανιθαγένειας θα διορθώσει αυτές τις τρομερές αδικίες. Αλλά θα ενισχύσει επίσης την κοινωνία σε χώρες όπου διαμένουν ανιθαγενείς, καθιστώντας δυνατή την αξιοποίηση των ταλέντων τους και της ενέργειας τους για ζωή. Αποτελεί τόσο υποχρέωση όσο και ευκαιρία για τις κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο να θέσουν ένα τέλος σε αυτό τον αποκλεισμό".
Οι περισσότερες καταστάσεις ανιθαγένειας προκύπτουν άμεσα λόγω διακρίσεων με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία ή το φύλο. Επιπλέον, 27 χώρες σήμερα αρνούνται στις γυναίκες το δικαίωμα να περάσουν την ιθαγένειά τους στα παιδιά τους σε ισότιμη βάση με τους άνδρες. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές περιπτώσεις ανιθαγένειας σε μεταγενέστερες γενεές. Υπάρχει επίσης στενός συσχετισμός μεταξύ της ανιθαγένειας, του εκτοπισμού και της περιφερειακής σταθερότητας.
Η εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας ξεκινά εν μέσω ενδείξεων ότι η διεθνής κοινότητα έχει κάνει μια θετική στροφή όσον αφορά στο θέμα της ανιθαγένειας. Μόλις πριν από τρία χρόνια, υπήρχαν μόλις 100 Συμβαλλόμενα Κράτη στις δύο διεθνείς συνθήκες αναφορικά με την ανιθαγένεια – τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών και τη Σύμβαση του 1961 για τη Μείωση της Ανιθαγένειας. Σήμερα ο αριθμός των κρατών που έχουν προσχωρήσει στις προαναφερόμενες συμβάσεις ανέρχεται σε 144.
Ωστόσο παρά την πρόοδο αυτή, με την αύξηση των συγκρούσεων παγκοσμίως έχουν ανακύψει καινούργιοι κίνδυνοι για αύξηση των ανιθαγενών. Οι πόλεμοι στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και στη Συρία, για παράδειγμα, έχουν αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικό εκτοπισμό ή προσφυγοποίηση. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες έχουν γεννηθεί στην εξορία και η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με τις κυβερνήσεις και τους συνεταίρους στις χώρες υποδοχής προσφύγων προκειμένου να τεθεί ως προτεραιότητα η εγγραφή των γεννήσεων αυτών των παιδιών. Η μη- εγγραφή γεννήσεων και το γεγονός ότι πολλά παιδιά δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα ή δεν έχουν τον πατέρα τους λόγω του πολέμου, γεγονός που θα τους εξασφάλιζε υπηκοότητα, έχει ώς αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην μπορούν να αποδείξουν την υπηκοότητά τους.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει συνεργαστεί με την United Colors of Benetton για να δημιουργήσει την εκστρατεία “I Belong” («Εγώ Ανήκω»), η οποία έχει ως στόχο να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στις καταστροφικές δια βίου συνέπειες της ανιθαγένειας. Η Benetton, στο πνεύμα υποστήριξης κοινωνικών εκστρατειών έχει αναπτύξει το δημιουργικό περιεχόμενο της εκστρατείας και την ιστοσελίδα της εκστρατείας. Μετά την έναρξη της εκστρατείας, η Ανοικτή Επιστολή θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της εκστρατείας, με στόχο να μαζέψει δέκα εκατομμύρια υπογραφές υποστήριξης του τερματισμού της ανιθαγένειας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Η Ύπατη Αρμοστεία κυκλοφόρησε επίσης σήμερα μια Ειδική Έκθεση για την Ανιθαγένεια που αναδεικνύει την ανθρώπινη πτυχή του φαινομένου, καθώς και ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων για τον τερματισμό της ανιθαγένειας που στοχεύει τόσο στην επίλυση σημαντικών υφιστάμενων κρίσεων καθώς και στην διασφάλιση ότι κανένα παιδί δεν γεννιέται ανιθαγενής στο μέλλον.
"Η ανιθαγένειας κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λες και η ίδια τους η ύπαρξη είναι ένα έγκλημα,» δήλωσε ο Γκουτέρες. «Μας παρέχεται μια ιστορική ευκαιρία να τερματιστεί η μάστιγα της ανιθαγένειας μέσα σε 10 χρόνια, και να δώσουμε πίσω την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε σε αυτήν την πρόκληση."
Ενώ θέματα ανιθαγένειας παραμένουν πολιτικά αμφιλεγόμενα σε ορισμένες χώρες, σε άλλες η εξάλειψη της ανιθαγένειας μπορεί να σημαίνει απλώς την αλλαγή κάποιον λέξεων στη νομοθεσία μιας χώρας. Κατά την τελευταία δεκαετία, νομοθετικές και πολιτικές αλλαγές επέτρεψαν σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανιθαγενή άτομα να αποκτήσουν ιθαγένεια ή να την επιβεβαιώσουν.
Το 2014 σηματοδοτεί την 60η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών, η οποία, παράλληλα με τη σύμβαση του 1961 για τη Μείωση της ανιθαγένειας, αποτελεί τη διεθνή νομική βάση για τον τερματισμό της ανιθαγένειας. Με αρκετή πολιτική βούληση, η Ύπατη Αρμοστεία πιστεύει ότι το πρόβλημα της ανιθαγένειας μπορεί να επιλυθεί. Και σε αντίθεση με τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σήμερα, η ανιθαγένεια μπορεί να τερματιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί όλα τα Κράτη τα οποία δεν έχουν ακόμα υπογράψει αυτές τις Συμβάσεις να το πράξουν – περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας – και να δεσμευτούν όπως και άλλα Κράτη προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα της ανιθαγένειας και να συμβάλουν έτσι στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων χωρίς ιθαγένεια. Υποστηρικτικό υλικό πολυμέσων συμπεριλαμβανομένων ιστοριών σε βίντεο και μια έκθεση είναι διαθέσιμα στο http://unhcr.org/stateless2014/
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter