Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα καταδεικνύει ότι ο αριθμός των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία…
Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα καταδεικνύει ότι ο αριθμός των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες συνέχισε να αυξάνεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, εξαιτίας του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και των συγκρούσεων και της αστάθειας στο Αφγανιστάν, την Ερυθραία και αλλού.
Η νέα έκθεση της Υ.Α. για τις «Τάσεις Ασύλου», η οποία βασίζεται σε στοιχεία από 44 κυβερνήσεις στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού, αναφέρει ότι 330.700 άνθρωποι ζήτησαν το προσφυγικό καθεστώς σε αυτές τις χώρες από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 24%,σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και είναι ελαφρώς υψηλότερος από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους (όταν κατατέθηκαν 328.100 αιτήματα ασύλου).
Η έκθεση προειδοποιεί ότι το 2014 θα μπορούσαν να υπάρξουν μέχρι και 700.000 αιτήσεις ασύλου, καθώς, ιστορικά, σημειώνονται περισσότερα αιτήματα κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους. Ο αριθμός αυτός θα είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 20 ετών για τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, αγγίζοντας επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1990 και τις συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
«Διανύουμε σαφώς μια εποχή αυξανόμενων συγκρούσεων», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. «Το παγκόσμιο ανθρωπιστικό σύστημα ήδη περνά μεγάλες δυσκολίες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμάσει τον πληθυσμό για το γεγονός ότι, λόγω της απουσίας λύσεων στις συγκρούσεις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα χρειάζονται καταφύγιο και φροντίδα μέσα στους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, δεν είναι σαφές ότι θα υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι και η πρόσβαση στο άσυλο για να τους βοηθήσουν».
Παρά τη συνολική αύξηση των νέων αιτήσεων ασύλου που εμφανίζεται στην έκθεση, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αιτημάτων έγιναν σε έξι μόλις χώρες – στη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Τουρκία και την Ιταλία.
Στην Κεντρική Ευρώπη, ιδίως στην Ουγγαρία και την Πολωνία, καθώς και στην Αυστραλία, παρατηρείται μείωση του αριθμού των ατόμων που ζήτησαν να γίνουν δεκτοί ως πρόσφυγες. Στην Αυστραλία κατατέθηκαν μόλις 4.600 αιτήματα ασύλου (πτώση κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Στην Πολωνία ο αριθμός τους μειώθηκε σε 3.300 (πτώση 65%) και στην Ουγγαρία σε 4.800 (πτώση 58%).
Συνολικά, η Συρία ήταν η κύρια χώρα προέλευσης των ατόμων που ζήτησαν άσυλο, με υπερδιπλασιασμό του αριθμού τους (48.400 αιτήσεις σε σύγκριση με τις 18.900 την ίδια περίοδο του 2013). Από το Ιράκ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν φέτος, προήλθαν 21.300 αιτήσεις ασύλου. Ακολουθεί το Αφγανιστάν (19.300) και η Ερυθραία (18.900).
Ο αριθμός των ατόμων οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα διεθνούς προστασίας στις 44 βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες που καλύπτονται από την έκθεση αποτελεί ένα μόνο στοιχείο της συνολικής εικόνας του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω πολέμων και συγκρούσεων. Παγκοσμίως, 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υποστεί βίαιο εκτοπισμό μέχρι το τέλος του 2013. Οι περισσότεροι είτε είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι εντός των συνόρων της χώρας τους είτε φιλοξενούνται ως πρόσφυγες σε κράτη που συνορεύουν με εμπόλεμες ζώνες.
Η Υ.Α. δημοσιεύει κάθε χρόνο στοιχεία για τις παγκόσμιες τάσεις αναγκαστικού εκτοπισμού στην έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις». Οι εκθέσεις της Υ.Α. σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες συνήθως δίνονται στη δημοσιότητα δύο φορές το χρόνο.
Ολόκληρη η έκθεση «Τάσεις Ασύλου» είναι διαθέσιμη στη διεύθυνσηhttp://www.unhcr.org/5423f9699.html, την οποία παρακαλούμε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε σε νέο παράθυρο.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter