ΓΕΝΕΥΗ, 5 Αυγούστου – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εξέφρασε την Τρίτη (5/8) βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο…
ΓΕΝΕΥΗ, 5 Αυγούστου – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εξέφρασε την Τρίτη (5/8) βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στη Λιβύη εν μέσω αυξανόμενων βιαιοπραγιών στην ταραγμένη Βορειοαφρικανική χώρα. Σχεδόν 37.000 άτομα έχουν καταγραφεί από την Υ.Α. στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, ενώ πολλοί μένουν σε περιοχές που έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τις διαμάχες και αδυνατούν να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές.
«Μόνο στην Τρίπολη, περισσότεροι από 150 άνθρωποι από την Ερυθραία, τη Σομαλία και άλλες χώρες έχουν καλέσει την τηλεφωνική γραμμή προστασίας της Υ.Α. ζητώντας βοήθεια για την παροχή φαρμάκων ή την εύρεση ασφαλέστερου καταλύματος», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υ.Α. Ariane Rummery σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Δεχόμαστε επίσης τηλεφωνήματα από πολλούς αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στη Βεγγάζη που χρήζουν επείγουσας βοήθειας».
Η Υ.Α. συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΜΚΟ στο πεδίο για την παροχή βοήθειας και την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και για πολλούς η φυγή από τη Λιβύη φαίνεται να είναι η μοναδική επιλογή.
Οι διακινητές ευδοκιμούν εν μέσω της αυξανόμενης ανομίας, και χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι προς την Ευρώπη. Περίπου 88.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης μέχρι στιγμής το 2014 –συμπεριλαμβανομένων 11.000 το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Οι 77.000 από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν αναχωρήσει από τη Λιβύη.
Μιλάμε ήδη για διπλάσιο αριθμό διελεύσεων σε σύγκριση με το περασμένο έτος, όταν περίπου 43.000 άτομα έφτασαν στην Ιταλία, με τους μισούς να έχουν αναχωρήσει από τη Λιβύη.
Η Rummery είπε πως οι πρόσφατες συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη φαίνεται ότι έχουν απομακρύνει τα σημεία αναχώρησης από την πρωτεύουσα, κι έτσι περισσότερα πλοιάρια φεύγουν τώρα από σημεία στα ανατολικά, όπως την πόλη αλ-Κουμς και τη Βεγγάζη. Η Υ.Α. έχει πληροφορίες για μια ομάδα 500 Σύρων που απέπλευσαν με τρία πλοιάρια την περασμένη εβδομάδα απευθείας από τη Βεγγάζη – ένα νέο και πιο επικίνδυνο σημείο αναχώρησης, καθώς απέχει περισσότερο από την Ιταλία.
Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος, με τις πιο πρόσφατες απώλειες στο ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας στα ανοιχτά της αλ-Κουμς, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Τα 128 θύματα ήταν ως επί το πλείστον υπήκοοι Αφρικανικών χωρών, μεταξύ των οποιων πολλές γυναίκες και παιδιά. Η Υ.Α., μέσω της συνεργαζόμενης οργάνωσης IMC, παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης στους 22 επιζώντες του ναυαγίου.
Παράλληλα, η Υ.Α. ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι όσοι αναζητούν ασφάλεια τη δυνατότητα να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα της Λιβύης, και καλεί τις Λιβυκές αρχές να χαλαρώσουν τους περιορισμούς των θεωρήσεων εξόδου για να επιτρέπουν στους ανθρώπους να φεύγουν. «Επίσης, ζητούμε από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για όσους διαφεύγουν τη βία και αναζητούν διεθνή προστασία», είπε η Rummery.
Η εκπρόσωπος της Υ.Α. σημείωσε επίσης ότι, ενώ περίπου 3.000 Αιγύπτιοι τη μέρα διασχίζουν τα σύνορα του Salloum προς την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι περισσότεροι υπήκοοι άλλων χωρών δεν έχουν καταφέρει να περάσουν. «Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την ασφάλεια τριών Σύρων και ενός Παλαιστίνιου που έχουν αποκλειστεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Λιβύης και της Αιγύπτου. Η Υ.Α. ζητά από τις Αιγυπτιακές αρχές πρόσβαση στους ανθρώπους αυτούς για να τους παρέχει τροφή και νερό», είπε.
Στην πλευρά της Τυνησίας, η Υ.Α. καταλαβαίνει ότι τα σύνορα είναι γενικά ανοιχτά σε Λίβυους, Αιγύπτιους που επιστρέφουν στη χώρα τους μέσω της Τυνησίας, και σε άλλες εθνικότητες με έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα που διέρχονται μέσω της Τυνησίας.
Περίπου 30.000 άτομα έχουν εισέλθει στην Τυνησία την τελευταία εβδομάδα μέσω των δυο συνοριακών σημείων της με τη Λιβύη, το Ras Jedir και το Dehiba, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των αφίξεων έχει μειωθεί σημαντικά από χθες. Εκτός από τους Αιγύπτιους που επιστρέφουν στη χώρα τους, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εισέρχονται στην Τυνησία φαίνεται να είναι Λίβυοι που διαθέτουν μέσα βιοπορισμού και δεν αναζητούν ανθρωπιστική βοήθεια, αν και λιγότεροι δέχονται τώρα βοήθεια από τοπικές ΜΚΟ.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter