Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη δυσαρέκειά της αναφορικά με τη μείωση των προτύπων διεθνούς προστασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία
Λευκωσία , Κύπρος – Η…
Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη δυσαρέκειά της αναφορικά με τη μείωση των προτύπων διεθνούς προστασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία
Λευκωσία , Κύπρος – Η Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της σε σχέση με την αλλαγή της νομοθεσίας περί προσφύγων η οποία περιορίζει στοιχειώδη δικαιώματα των βιαίως εκτοπισμένων ανθρώπων που έχουν καταφύγει στην Κύπρο για προστασία. "Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας που η Κύπρος έχει μειώσει τα πρότυπα προστασίας των ατόμων που διαφεύγουν πόλεμο και γενικευμένη βία,» αναφέρει ο κ. Damtew Dessalegne, ο Αντιπρόσωπος της UNHCR στην Κύπρο.
Η καινούργια νομοθεσία η οποία δημοσιεύθηκε χθές στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας αφαιρεί από άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας αντί προσφυγικό, δικαιώματα οικογενειακής επανένωσης και προσταίσας από απέλαση. Πρόκειται για ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να φύγουν ή να παραμείνουν εκτός της χώρας καταγωγής τους λόγω απειλών κατά της ζωής ή των ελευθεριών τους συνεπεία ενόπλων συρράξεων ή γενικευμένης βίας.
Η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες των δικαιούχων συμπληρωματικής προστασίας δεν διαφέρουν από αυτές των προσφύγων. Πράγματι, η σύγκλιση των δύο καθεστώτων διεθνούς προστασίας ήταν ένας από τους στόχους και αποτελέσματα της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας της ΕΕ που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2011 ύστερα από μία μακρά και πολύπλοκη διαδικασία. Πιο πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με την οικογενειακή επανένωση καλώντας τα Κράτη Μέλη να χορηγούν παρόμοια διακιώματα στους πρόσφυγες και δικαιούχους συμπληρωματικής προστασίας.
Η καινούργια νομοθεσία περιορίζει επίσης και το δικαίωμα των προσφύγων ν’ απολαμβάνουν την οικογενειακή ζωή. Πρώτον, ο πρόσφυγας δεν επιτρέπεται να φέρει στην Κύπρο σύζυγο που παντρεύτηκε μετά την είσοδό του στη Δημοκρατία ή παιδιά που γεννήθηκαν μετά την είσοδό του στην Κύπρο. Δεύτερον, ο πρόσφυγας μπορεί να υποβάλει αίτηση για οικογενειακή επανένωση εντός τριών μηνών από τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα. Και οι δύο περιορισμοί δεν λαμβάνουν υπόψην την ιδιαιτερότητα του πρόσφυγα, και ενδεχομένως να παρεμποδίσουν την οικογενειακή επανένωση.
" Διεθνής προστασία σημαίνει πρωτίστως την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις διώξεις , τα βασανιστήρια , τη γενικευμένη βία ή την κατάρρευση του νόμου και της τάξης,» αναφέρει ο κ. Dessalegne . «Παρέχει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να ζήσουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή. Πολύ συχνά μας διαφεύγει αυτό όταν συζητούμε νομοθεσίες και μέτρα πολιτικής για τους πρόσφυγες," συμπληρώνει ο κ. Dessalegne .
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Ύπατη Αρμοστεία υπέβαλε γραπτώς λεπτομερή σχόλια εξηγώντας την ανάγκη αναθεώρησης συγκεκριμένων πτυχών της προτεινόμενης νομοθεσίας ώστε να συνάδει με τις διεθνείς αρχές και πρακτική. Η Ύπατη Αρμοστεία υπέβαλε τα σχόλιά της στο πλαίσιο της εντολής που της έχει δοθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή διεθνούς προστασίας και εποπτεία της συμμόρφωσης των κυβερνήσεων με τις συναφείς νομικές υποχρεώσεις τους έναντι των προσφύγων.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter