Γενεύη, 16 Δεκεμβρίου – Αντιμέτωπες με την προοπτική επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία και συνέχισης της εκροής προσφύγων το 2014, υπηρεσίες του ΟΗΕ προέβησαν…
Γενεύη, 16 Δεκεμβρίου – Αντιμέτωπες με την προοπτική επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία και συνέχισης της εκροής προσφύγων το 2014, υπηρεσίες του ΟΗΕ προέβησαν τη Δευτέρα σε έκκληση προς τους δωρητές για χρηματοδότηση ύψους 6,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητηθεί ποτέ για μια ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η Συντονίστρια της Αρωγής σε Καταστάσεις Εκτάκτου Ανάγκης του ΟΗΕ, Valerie Amos, και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, παρουσίασαν σήμερα στους δωρητές στη Γενεύη τα σχέδια ανταπόκρισης στην ανθρωπιστική κρίση, εκ μέρους υπηρεσιών του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Οι οργανώσεις που εκπροσωπούν ηγούνται της διυπηρεσιακής διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Συρίας και στη γύρω περιοχή.
«Καθώς οδεύουμε προς το τέταρτο έτος αυτής της φοβερής κρίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι σχεδόν τα 3/4 των Σύρων θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2014. Με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ερυθρά Ημισέληνος και συνεργαζόμενες ΜΚΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν ζωτική βοήθεια και να επιζητούν προστασία για τους άμαχους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που επηρεάζονται από τη σύγκρουση», δήλωσε η Valerie Amos.
Η έκκληση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα βασίζεται στις προβλέψεις ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες και ο μεγάλης κλίμακας εκτοπισμός θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του 2014, τόσο στο εσωτερικό της Συρίας όσο και στις γειτονικές χώρες. Περίπου 2,3 δισ. από το σύνολο των 6,5 δισ. δολαρίων θα δοθούν για το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης (SHARP), το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) προς όφελος των ανθρώπων εντός της Συρίας. Τα υπόλοιπα 4,2 δισ. δολάρια θα δοθούν για το Σχέδιο Περιφερειακής Ανταπόκρισης ν. 6 (RRP6) το οποίο διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), βοηθώντας τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής σε γειτονικές χώρες. Οι εκκλήσεις για το 2014 αφορούν τα σχέδια παροχής βοήθειας περισσότερων από 100 οργανώσεων (υπηρεσιών του ΟΗΕ, εθνικών και διεθνών ΜΚΟ), οι οποίες συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των Σύρων.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια τρομακτική κατάσταση, καθώς, μέχρι το τέλος του 2014, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της Συρίας είναι πιθανό να έχει εκτοπιστεί ή να χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres. «Αυτό ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε συναντήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη για πολιτική λύση». Όπως πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής, «προς το παρόν, εξακολουθεί να έχει ζωτική σημασία η υποστήριξη της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης. Είναι εξαιρετικά σημαντική η μαζική διεθνής αλληλεγγύη, όχι μόνο για την υποστήριξη των χειμαζόμενων Σύρων αλλά και για τις χώρες που έχουν υποδεχθεί πρόσφυγες με τόση γενναιοδωρία. Η κρίση στη Συρία έχει δραματικό αντίκτυπο στις οικονομίες, τις κοινωνίες, ακόμη και στην ασφάλειά τους».
Πάνω από 2,3 εκ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011, σε μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές εξόδους στην πρόσφατη ιστορία. Η υποστήριξη στις γειτονικές χώρες περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας σε κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία, οι οποίες προσφέρουν στους Σύρους κατάλυμα, προστασία και άλλες μορφές ουσιαστικής στήριξης. Οι προβλέψεις που περιέχονται στο Σχέδιο RRP6 κάνουν λόγο μέχρι και για 4,1 εκ. πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2014.
Η Γενική Υπογραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Valerie Amos, τόνισε ότι, για να δοθεί ολοκληρωτικά τέλος στα δεινά των Σύρων, απαιτείται πολιτική λύση. «Ως εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα, το επίκεντρό μας πρέπει να είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προσφέρουμε στους ανθρώπους ζωτική βοήθεια. Σε αυτό περιλαμβάνεται η συγκέντρωση πόρων και η εξασφάλιση της δέσμευσης όλων όσων έχουν επιρροή πάνω στα μέρη που διαιωνίζουν αυτή τη σύγκρουση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή βοήθειας και η προστασία των αμάχων», δήλωσε.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter