ΓΕΝΕΥΗ, 11 Οκτωβρίου (Υ.Α.) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προειδοποίησε ότι είναι αναπόφευκτες νέες καταστροφές, αν δεν υπάρξει συλλογική και…
ΓΕΝΕΥΗ, 11 Οκτωβρίου (Υ.Α.) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προειδοποίησε ότι είναι αναπόφευκτες νέες καταστροφές, αν δεν υπάρξει συλλογική και ολοκληρωμένη απάντηση στη ναυτική τραγωδία της προηγούμενης εβδομάδας στη Λαμπεντούζα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α. Adrian Edwards ανέφερε ότι ο οργανισμός χαιρετίζει τις δηλώσεις και τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με την ανάγκη πρόληψης παρόμοιων τραγωδιών. Μεταξύ αυτών των δηλώσεων, ήταν η επισήμανση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Durao Barroso, της ανάγκης ενίσχυσης της ικανότητας θαλάσσιας διάσωσης και της ανάγκης καλύτερης εποπτείας για τον εντοπισμό των πλοιαρίων.
«Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την άμβλυνση των αιτίων της φυγής των προσφύγων από τις χώρες προέλευσής τους», δήλωσε ο κ. Edwards. «Πρέπει να διατίθενται περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ρεύματα παράτυπης εισόδου στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης. Πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για τα δρομολόγια και τα μέσα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση της ανίχνευσης και της ανταπόκρισης για τις θαλάσσιες διασώσεις». Επίσης, ο κ. Edwards υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών για τους νεοεισερχόμενους και την ανάγκη βελτίωσης των εγκαταστάσεων στη Λαμπεντούζα, όπου παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού.
Στη Λαμπεντούζα, 311 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι στιγμής από τη θάλασσα, αν και δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τον αριθμό των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους. Όπως δήλωσε ο κ. Edwards, από τις διηγήσεις των 156 επιζώντων προκύπτει ότι ακόμη αγνοούνται περίπου 50-70 άνθρωποι.
«Το φαινόμενο του ταξιδιού με πλοιάρια προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου είναι πολύ παλιό και άπτεται ζητημάτων τόσο ασύλου όσο και μετανάστευσης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α. «Οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα ανοιχτά της Λαμπεντούζα προέρχονταν από την Ερυθραία σχεδόν στο σύνολό τους και είναι πιθανό πολλοί εξ αυτών να είχαν ανάγκη διεθνούς προστασίας».
Ανάμεσα στους επιζώντες βρίσκονται άνθρωποι που στο παρελθόν διέμεναν στον καταυλισμό Shagarab του ανατολικού Σουδάν και στον καταυλισμό Mai Aini στη βόρεια Αιθιοπία. Ο θυμός των κατοίκων του Mai Aini για τους θανάτους στη Λαμπεντούζα φαίνεται πως συνέβαλε στις ταραχές που σημειώθηκαν εκεί το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένα άτομο, όπως πρόσθεσε ο κ. Edwards.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α. ανέφερε ότι η ευρύτερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα βοηθούσε στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τα άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Επίσης, θα διευκόλυνε την παροχή υποστηριζόμενης επιστροφής σε άτομα που καθορίστηκε ότι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.
«Η Υ.Α., μαζί με τις συνεργαζόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, είναι έτοιμη να βοηθήσει όλα τα κράτη για την εξεύρεση κοινών λύσεων στα προβλήματα που οδήγησαν στο ατύχημα της περασμένης εβδομάδας ανοιχτά της Λαμπεντούζα», σημείωσε ο κ. Edwards.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter