Γενεύη, 03.09.2013 (UNHCR)-Καθώς ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία αγγίζει τα δύο εκατομμύρια, υπουργοί των κυβερνήσεων του Ιράκ, της Ιορδανίας, του…
Γενεύη, 03.09.2013 (UNHCR)-Καθώς ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία αγγίζει τα δύο εκατομμύρια, υπουργοί των κυβερνήσεων του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού επείγουσα και ευρεία ενίσχυση της διεθνούς βοήθειας για την περιοχή.
Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου, Wael Abu Faour, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Nasser Judeh, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ahmet Davutoğlu, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Hoshyar Zebari, μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres, εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή και τον καταστροφικό αντίκτυπό της στις χώρες που φιλοξενούν μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς από τη Συρία.
Σε κοινή δήλωσή τους, ο Ύπατος Αρμοστής και οι υπουργοί ανέφεραν: «Είμαστε αντιμέτωποι με τη δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, με τη χρήση χημικών όπλων. Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ξεπεράσει τις υπάρχουσες διαφορές της και να συνεργαστεί για να θέσει τέλος στις συγκρούσεις. Οποιαδήποτε πράξη δημιουργεί προσφυγικές ροές πρέπει να τερματιστεί. Απαιτείται άμεσα μια πολιτική λύση για να σταματήσει αυτός ο κύκλος του τρόμου. Δεν υπάρχει ανθρωπιστική λύση στη συριακή κρίση. Αντίθετα, αυτό που απαιτείται είναι μια πολιτική λύση που θα τερματίσει την ανθρωπιστική κρίση».
Η συμφωνία της Τετάρτης πλέον ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής σε επίπεδο υπουργών στις 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Υ.Α. Στόχος αυτών των συζητήσεων θα είναι η επίτευξη συναίνεσης για δεσμεύσεις μεγάλης κλίμακας, αναφορικά με την ανθρωπιστική και την επείγουσα αναπτυξιακή βοήθεια. Στη διαδικασία θα περιλαμβάνεται η συμμετοχή διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων .
Κρίνοντας από τον αριθμό των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν, οι γειτονικές της Συρίας χώρες πλέον φιλοξενούν περισσότερους από δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, επιδεινώνοντας την ήδη αυξανόμενη πίεση στις δομές και τις οικονομίες τους. Περίπου 720.000 από αυτούς τους πρόσφυγες βρίσκονται στο Λίβανο, 520.000 στην Ιορδανία, 464.000 στην Τουρκία και 200.000 στο Ιράκ. Η Αίγυπτος φιλοξενεί επιπλέον 111.000 Σύρους πρόσφυγες. Ο πραγματικός αριθμός τους πιστεύεται ότι είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς δεν προχωρούν όλοι οι πρόσφυγες στην καταγραφή τους από την Υ.Α. Σε αυτές τις χώρες, ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός:Στο Λίβανο, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι καταστροφικές και προκαλούν τεράστιες πιέσεις στους τοπικούς πληθυσμούς. Ο αριθμός των Σύρων που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες ισοδυναμεί με περισσότερο από το 18% του πληθυσμού της χώρας, ενώ οι ομάδες των προσφύγων είναι διασκορπισμένες σε 1.400 περιοχές. Ο αντίκτυπος είναι ανησυχητικός, ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες δημογραφικές δομές, με σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας. Η περίθαλψη, η παιδεία και τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν υπερβεί τα όρια των δυνατοτήτων τους. Στην Ιορδανία, παρά τους περιορισμένους πόρους, την τεταμένη οικονομία και τις επιβαρυμένες υπηρεσίες και υποδομές, η εισροή των προσφύγων από τη Συρία έχει αυξήσει τον πληθυσμό κατά 11%, με 140.000 πρόσφυγες να μένουν σε καταυλισμούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των Σύρων (480.000) διαμένουν σε πόλεις και χωριά της Ιορδανίας. Η αύξηση αυτή συνεπάγεται τεράστια πίεση στους πόρους, τις υπηρεσίες και τις υποδομές της χώρας, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η ξαφνική αύξηση ενός πληθυσμού κατά 11% αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια οποιουδήποτε κράτους. Το κόστος της φιλοξενίας των προσφύγων το 2013 όσον αφορά τις δαπάνες για ηλεκτροδότηση, ύδρευση, εκπαίδευση, περίθαλψη, δημοτικές υπηρεσίες, επιδοτούμενα αγαθά, προστασία και υποδοχή πλέον αγγίζει τα 2,016 δισ. δολάρια.
Στο Ιράκ, το οποίο ήδη πριν από την έναρξη της κρίσης στη Συρία αντιμετώπιζε προβλήματα ασφάλειας και είχε περίπου ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους, ο προσφυγικός πληθυσμός των 160.000 Σύρων διογκώθηκε περαιτέρω με την πρόσφατη εισροή περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από περιοχές συγκρούσεων στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία. Παράλληλα με εκείνους που βρίσκονται σε καταυλισμούς, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν μαζί με τον τοπικό πληθυσμό, σε συνθήκες που θα καταστούν οικονομικά μη βιώσιμες, εάν δεν υπάρξει περαιτέρω βοήθεια.
Στην Τουρκία, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην εισροή προσφύγων από τη Συρία με την παροχή βοήθειας ύψους 2 δισ. δολαρίων. Οι πρόσφυγες διαμένουν σε 21 καταυλισμούς, όπου τους παρέχεται κατάλυμα, υγειονομική περίθαλψη, ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες. Σχεδόν 250.000 Σύροι έχουν ήδη καταγραφεί ως διαμένοντες εκτός των καταυλισμών σε αστικές περιοχές, ενώ πολλοί ακόμη αναμένουν να καταγραφούν.
Η σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Υ.Α. στις 30 Σεπτεμβρίου θα συγκεντρώσει υπουργικές αντιπροσωπείες κρατών μελών του ΟΗΕ, επικεφαλής υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και αναπτυξιακούς φορείς, καθώς και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ΜΚΟ. Μέχρι στιγμής, ο σχεδιασμός των ανθρωπιστικών πτυχών της κατάστασης στη Συρία διεξαγόταν με βάση διυπηρεσιακά σχέδια ανταπόκρισης, τα οποία ανανεώνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το πλέον πρόσφατο ήταν μια έκκληση για 4,4 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, από τα οποία περίπου τα 3 δισεκατομμύρια αφορούσαν την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών και αναγκών των κοινοτήτων υποδοχής στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας για αυτή τη χρονιά.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το τμήμα της συγκεκριμένης έκκλησης που αφορά την ευρύτερη περιοχή της Συρία είχε χρηματοδοτηθεί περίπου κατά 40%.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter