ΒΥΡΗΤΟΣ, 15 Μαρτίου 2013 – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres, επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ειδικά…
ΒΥΡΗΤΟΣ, 15 Μαρτίου 2013 – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres, επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ειδικά ταμεία για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και των κρατών που τους φιλοξενούν. Προειδοποίησε ότι, εάν δεν υπάρξει σύντομα χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες, δεν θα μπορέσει να δοθεί επείγουσα υποστήριξη σε εκείνους που βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη και ίσως επικρατήσει αστάθεια στην περιοχή.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό κατά τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, ο κ. Guterres χαρακτήρισε «συγκλονιστική» την κλιμάκωση της σύγκρουσης και το εύρος του ανθρώπινου πόνου στη χώρα, και «πρωτοφανή τον αντίκτυπο στην περιοχή για τις τελευταίες δεκαετίες».
Σημείωσε ότι, μεταξύ των αναγκών και των διαθέσιμων πόρων για την υποστήριξη των θυμάτων της Συρίας, υπάρχει ένα διευρυνόμενο χάσμα. «Δεν είναι δυνατόν ένα χάσμα αυτού του μεγέθους να καλυφθεί από τους τρέχοντες ανθρωπιστικούς προϋπολογισμούς. Είμαστε μάρτυρες όχι μόνο μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας, αλλά και μιας απειλής για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Πρόκειται για ζήτημα πεφωτισμένου ιδίου συμφέροντος». Ο κ. Guterres προειδοποίησε ότι, εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος, «θα υπάρξει έκρηξη στη Μέση Ανατολή».
«Οι ελλείψεις ανέρχονται στα 700 εκ. δολάρια» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής, σημειώνοντας ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν λάβει μόνο το 30% των απαιτούμενων πόρων για την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, οι οποίοι έχουν υπερβεί το 1,1 εκ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση παροχής κεφαλαίων που δόθηκε σε διάσκεψη στο Κουβέιτ στις 30 Ιανουαρίου και ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ανθρωπιστική ανταπόκριση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Guterres έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την τεράστια πίεση στις κυβερνήσεις υποδοχής. Ο Λίβανος, ο οποίος φιλοξενεί περισσότερους από 350.000 πρόσφυγες, είδε τον πληθυσμό του να αυξάνεται κατά 10% σε διάστημα ενός έτους. «Αυτή η σύγκρουση αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για τον Λίβανο», ανέφερε.
Σε συναντήσεις του με τους πρόσφυγες στην Τρίπολη και την Κετερμάγια, νότια της Βηρυτού, ο κ. Guterres άκουσε διηγήσεις προσφύγων, οι οποίοι περιέγραφαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εύρεση στέγασης και την καταβολή των υψηλών ενοικίων. Η έλλειψη χρηματοδότησης καθυστερεί καινοτόμα έργα, που έχουν στόχο τον εντοπισμό νέων μορφών στέγασης και την ανακαίνιση των υφιστάμενων καταλυμάτων.
Οικογένειες προσφύγων δήλωσαν στον κ. Guterres ότι τα παιδιά τους έχουν μείνει μέχρι και δύο χρόνια εκτός σχολείου. Συνεργαζόμενοι φορείς, όπως η UNICEF, διεξάγουν μαθήματα αναπλήρωσης σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου, αλλά θα ήθελαν να επεκτείνουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους για την αύξηση των σχολικών εγγραφών και τη διατήρηση των παιδιών στα σχολεία.Εξάλλου, εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας επισήμαναν τον κίνδυνο διάρροιας, ηπατίτιδας Α και ψώρας, αν δεν υποστηριχθούν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που είναι επειγόντως αναγκαία. Επί του παρόντος, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και οι εταίροι της καλύπτουν το 85% του κόστους των βασικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων που επισκέπτονται κλινικές.«Ο Λίβανος χρειάζεται μαζική υποστήριξη», ανέφερε ο κ. Guterres. «Δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του».Το Περιφερειακό Σχέδιο Ανταπόκρισης για τους Πρόσφυγες της Συρίας, με προϋπολογισμό 1 δις δολαρίων, περιγράφει τη συντονισμένη ανταπόκριση 55 ΜΚΟ και υπηρεσιών του ΟΗΕ, με επικεφαλής την Υ.Α. Το Σχέδιο, που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2012, προέβλεπε ότι μέχρι και 1,1 εκ. Σύροι πρόσφυγες θα μπορούσαν να μεταβούν στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Τουρκία και την Αίγυπτο μέχρι τα μέσα του 2013. Ο αριθμός αυτός ξεπεράστηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, 1,126 εκατ. Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Καθημερινά καταφθάνουν περίπου 8.000 νέοι πρόσφυγες.Ο κ. Guterres βρίσκεται στο τελευταίο σκέλος της επίσκεψής του στην περιοχή. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε μεταβεί στην Τουρκία και την Ιορδανία.
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter