Εκτιμάται ότι 500.000 γυναίκες και κορίτσια που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζονται από τον ΑΓΓΟ, με ένα επιπλέον αριθμό των 180.000 γυναικών να βρίσκονται σε κίνδυνο κάθε χρόνο.
© UNHCR/J.Oatway, 2009
Λευκωσία, 8 Μαρτίου 2013 – Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσιάζουν το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό εργαλείο United to END Female Genital Mutilation αναφορικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) στην Ευρώπη και τη συσχέτισή του με το άσυλο και την υγεία. Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στο Σπίτι της Ευρώπης, η ώρα 9.30 – 11.30.
Το εκπαιδευτικό εργαλείο ( E-Learning Tool) United to END FGM προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές σε σχέση με τον ΑΓΓΟ στην Ευρώπη. Σκοπός του είναι να ενημερώσει και να συνδράμει στο έργο των επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ασύλου στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Επαγγελματίες που εργάζονται σε κυβερνητικές υπηρεσίες ασύλου και υγείας καθώς και σε ΜΚΟ, οργανώσεις και καταφύγια που προσφέρουν θεραπεία και προστασία στις γυναίκες και τα κορίτσια που επηρεάζονται από τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορούν να βρούν χρήσιμες συμβουλές στο εν λόγω εργαλείο.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν νομικές υποχρεώσεις βάση πρόσφατης Ευρωπαϊκής οδηγίας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης και προστασίας των θυμάτων ΑΓΓΟ. Η κατανόηση και η ικανοποίηση των αναγκών των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν υποστεί τέτοια μορφή βίας προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα άσυλου, υγείας αλλά και γενικότερα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης των κρατών μελών της Ε.Ε να παρέχουν κατάλληλες και προσιτές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Εκτιμάται ότι 500.000 γυναίκες και κορίτσια που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζονται από τον ΑΓΓΟ, με ένα επιπλέον αριθμό των 180.000 γυναικών να βρίσκονται σε κίνδυνο κάθε χρόνο. Ας σημειωθεί ότι παγκοσμίως, περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ζουν σήμερα με τις συνέπειες του ΑΓΓΟ. Στην Κύπρο από τις 3845 γυναίκες που έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου κατά την περίοδο 2008-2011, οι 225 (περίπου το 6%) προέρχονται από χώρες όπου παρατηρείται αυτή η πρακτική.
ΑΓΓΟ σημαίνει την αποκοπή εξ ολοκλήρου ή μέρους των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των κοριτσιών και παρατηρείται κυρίως στην Αφρική, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή. Οι γυναίκες και τα κορίτσια που υποβάλλονται σε ΑΓΓΟ βιώνουν ακραίο πόνο και ακατάπαυστη αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, σε σοβαρή μόλυνση, καθώς και σε νευρικό κλονισμό ως αποτέλεσμα του πόνου και του τραύματος. Ακόμα κι αν επιβιώσουν, τα θύματα ΑΓΓΟ ζουν με τις συνέπειες της βίαιης πρακτικής για το υπόλοιπο της ζωής τους. Περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος να υποβληθεί εκ νέου στην πρακτική πριν από το γάμο ή μετά τη γέννα καθώς και αυξημένη θνησιμότητα γυναικών με ΑΓΓΟ και των νεογέννητων κατά τον τοκετό.
Πρόκειται για πρακτική που συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο: δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες, υγεία, ελευθερία από τη βία, τον τραυματισμό, τα βασανιστήρια και τη σκληρή ή απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.
Σύμφωνα με το προσφυγικό δίκαιο κορίτσια ή γυναίκες που ζητούν άσυλο για να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό μπορεί να θεωρηθούν πρόσφυγες.
Το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό εργαλείο UEFGM είναι αποτέλεσμα του ομότιτλου έργου που υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου σε συνεργασία με τους οργανισμούς Family Planning Association Portugal (APF) – Πορτογαλία, Italian Association for Women in Development (AIDOS) – Ιταλία, και Akina Dada Wa Africa (AKIDWA) – Ιρλανδία. Το έργο χρηματοδοτείται από την Εκστρατεία END FGM, μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία που συντονίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία Ιρλανδίας, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές ΜΚΟ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε συμβουλευτικό ρόλο στην διαμόρφωση του περιεχομένου του εργαλείου και υποστηρίζει την διάδοση και χρήση του από τους επαγγελματίες ασύλου και υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:
•Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου: 22 353 682 (εξτ. 114/115) ή [email protected]
•Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου: Phone: 22 870 500 ή [email protected]
•Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: 22 359 057 ή [email protected]
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter