UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verwelkomen de toezeggingen van Europese landen om vluchtelingen uit Oekraïne vanuit Moldavië over te nemen.
We prijzen deze uiting van solidariteit, waardoor de druk op Moldavië wordt verlicht. Het land biedt bescherming, opvang en een oplossing voor de meest kwetsbare vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten en de nationale capaciteit in Moldavië steeds meer onder druk komt te staan.
UNHCR identificeert kwetsbare personen in Moldavië en werkt samen met IOM, de Europese Commissie en andere EU-lidstaten om meer overdrachten van Moldavië naar de EU te vergemakkelijken. UNHCR informeert vluchtelingen ook over wat ze kunnen verwachten in de landen die hen opvangen, zoals over opvangcapaciteit en algemene omstandigheden, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen over de reis.
IOM zorgt voor een veilige reis voor alle mensen die vertrekken, door middel van oriëntatie en briefings voor vertrek, het uitdelen van persoonlijke beschermingsmiddelen, bagageafhandeling, transfers en assistentie op luchthavens.
Oostenrijk bood aan om te beginnen met een proefproject in het kader van het Solidariteitsplatform. Het beloofde 2000 vluchtelingen met specifieke beschermingsbehoeften over te nemen. De afgelopen dagen zijn de eerste twee vluchten al in Wenen geland, met voornamelijk vrouwen en kinderen, en de komende dagen zullen er meer volgen.
Het Solidariteitsplatform, opgericht door de Europese Commissie, heeft als doel om EU-landen te ondersteunen bij het delen van de verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
Lees ook: Stijgende behoeften in Oekraïne en buurlanden, oproep tot stopzetting van geweld
De meest kwetsbare vluchtelingen krijgen voorrang, waaronder mensen met een beperking, ouderen, mensen met ernstige medische aandoeningen en moeders met jonge kinderen. Alleenstaande en alleenreizende kinderen zullen alleen worden overgeplaatst als dit het beste is voor het kind en eventuele familie is opgespoord, aangezien het herenigen van kinderen met hun families en verzorgers prioriteit heeft. Ook worden voorzorgsmaatregelen tegen smokkel- en mensenhandelnetwerken genomen.
“We prijzen de Oostenrijkse regering voor het als eerst overnemen van deze kwetsbare Oekraïense vluchtelingen,” zegt Lars Johan Lönnback, hoofd van de missie van IOM in Moldavië.
“UNHCR is dankbaar voor de gedeelde verantwoordelijkheid en solidariteit met mensen die Oekraïne moeten ontvluchten en degenen die hen opvangen in Moldavië,” zegt Gonzalo Vargas Llosa, UNHCR’s EU-vertegenwoordiger. “We moedigen meer overheden aan om deel te nemen.”
Deel op Facebook Deel op Twitter