Meer dan 3,1 miljoen vluchtelingen moesten Oekraïne de afgelopen drie weken ontvluchten, en miljoenen mensen zijn op de vlucht binnen in het land. UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, waarschuwt voor een enorme stijging van de humanitaire behoeften.
Naast de mensen die moesten vluchten, worden zo’n 13 miljoen mensen getroffen door de oorlog in Oekraïne. Zij hebben humanitaire hulp en bescherming nodig.
Veel mensen zitten nog steeds vast in gebieden waar het conflict escaleert. Basisdiensten zijn verstoord en zij zijn niet in staat om in hun basisbehoeften, zoals voedsel, water en medicijnen, te voorzien.
De situatie is er huiveringwekkend, en we blijven oproepen tot bescherming van burgers en civiele infrastructuur en respect voor het internationaal humanitair recht. We doen een beroep op buurlanden om hun grenzen open te houden voor mensen die op zoek zijn naar veiligheid.
Zoals UNHCR vanaf het begin heeft gewaarschuwd, zullen het tempo en de omvang van het aantal mensen dat op de vlucht slaat, evenals de daaruit voortvloeiende humanitaire behoeften, alleen maar toenemen zolang de situatie verslechtert.
De humanitaire situatie in steden als Mariupol en Sumy is buitengewoon nijpend. Inwoners worden geconfronteerd met kritieke en mogelijk fatale tekorten aan voedsel, water en medicijnen. UNHCR volgt de onderhandelingen over een veilige doorgang op de voet en heeft al ladingen humanitaire hulp klaarstaan om naar Sumy te sturen zodra de omstandigheden het toelaten.
In Odessa hebben de autoriteiten een beroep gedaan op steun voor algemene voedselhulp voor zo’n 450.000 mensen in de stad, evenals voor medicijnen. Sinds 17 maart is er een consultatiepunt voor bescherming, juridische en sociale zaken op het treinstation van Odessa, waar dagelijks 600 tot 800 personen op doorreis zijn van Mykolaiv naar het westen van Oekraïne.
De humanitaire noden in Oost-Oekraïne worden nog dringender. Meer dan 200.000 mensen hebben nu geen toegang tot water in verschillende plaatsen in Donetsk. De constante beschietingen in de regio Loehansk hebben 80 procent van sommige plaatsen verwoest, waardoor 97.800 gezinnen zonder stroom zitten.
Gerichte aanvallen op burgers en de civiele infrastructuur en het gebrek aan veilige doorgang vergroten de beschermingsrisico’s. Ze vormen een ernstige bedreiging voor het leven van duizenden burgers, kwetsbare bevolkingsgroepen zoals vrouwen en kinderen, mensen met een beperking of ernstige medische aandoeningen, evenals oudere mensen en minderheidsgroepen. Zij hebben steeds minder toegang tot kritieke diensten zoals transport, voedsel, water, medicijnen en spoedeisende medische zorg.
UNHCR blijft de oprichting van opvangcentra ondersteunen, hulpgoederen en noodopvang leveren en grensdoorlaatposten in Oekraïne versterken. We blijven zo veel mogelijk toegang bieden tot rechtsbijstand, psychosociale ondersteuning en andere hulp aan de meest kwetsbaren.
UNHCR lanceert een grootschalig cash hulp programma om ontheemden te helpen bij het dekken van basisbehoeften zoals huur, voedsel en hygiëne. Cash hulp stelt mensen in staat zelf keuzes te maken en te bepalen waar ze het meest behoefte aan hebben, en lokale ondernemers een boost te geven. UNHCR is op 17 maart begonnen met het inschrijven van ontheemden voor haar programma in Lviv en zal geleidelijk uitbreiden naar andere steden en regio’s.
UNHCR-personeel is ter plaatse bij de belangrijkste grensdoorlaatposten, transitcentra en opvangcentra en andere locaties waar vluchtelingen passeren of verzamelen, om beschermingsrisico’s te beoordelen en de autoriteiten te helpen deze aan te pakken.
Aangezien vrouwen en kinderen ongeveer 90 procent uitmaken van degenen die Oekraïne zijn ontvlucht, waarschuwen UNHCR en andere instanties voor verhoogde risico’s op mensenhandel, uitbuiting en misbruik. UNHCR en partners verspreiden belangrijke informatie en boodschappen om vluchtelingen bewust te maken van deze risico’s.
We hebben deskundigen op het gebied van bescherming tegen seksuele uitbuiting en misbruik, gender- en kinderbescherming ingezet in Polen, Moldavië, Hongarije en Roemenië en coördineren met andere partners en nationale autoriteiten.
Als reactie op de noodsituatie in Oekraïne rollen UNHCR en UNICEF gezamenlijk de ‘Blue Dots’ uit in 6 landen (Tsjechië, Hongarije, de Republiek Moldavië, Polen, Roemenië en Slowakije). Andere landen kunnen worden toegevoegd naarmate de situatie evolueert en afhankelijk van de behoeften ter plaatse.
De Blue Dots zijn veilige ruimtes die een minimumpakket aan beschermingsdiensten bieden voor kinderen, gezinnen en anderen met specifieke behoeften, ter ondersteuning van bestaande diensten en overheidsinspanningen.
Ze hebben als doel om mensen makkelijker toegang te bieden tot diensten van verschillende partners. De Blue Dots zijn een herkenbaar onderdeel geworden van noodhulp. Alle dienstverleners zijn welkom om hier te opereren, op voorwaarde dat hun diensten voldoen aan de beschermingsnormen.
Steun vluchtelingen uit Oekraïne
Deel op Facebook Deel op Twitter