UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, dringt er vandaag bij wereldleiders op aan zich harder in te spannen om vrede, stabiliteit en samenwerking te bevorderen om zo een bijna tien jaar durende trend van toenemende ontheemding, veroorzaakt door geweld en vervolging, een halt toe te roepen.
Ondanks de pandemie is het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlogen, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen in 2020 gestegen tot bijna 82,4 miljoen mensen, volgens het meest recente jaarlijkse Global Trends-rapport van UNHCR dat vandaag in Genève is vrijgegeven. Het gaat om een stijging van vier procent in vergelijking met het recordaantal van 79,5 miljoen eind 2019.
Ontdek hier het Global Trends-rapport
Uit het rapport blijkt dat er eind 2020 20,7 miljoen vluchtelingen waren onder UNHCR-mandaat, 5,7 miljoen Palestijnse vluchtelingen en 3,9 miljoen Venezolanen die hun land hadden verlaten. Nog eens 48 miljoen mensen waren binnen hun eigen land op de vlucht. 4 ,1 miljoen mensen waren asielzoekers. Deze cijfers tonen aan dat, ondanks de pandemie en de oproepen tot een wereldwijd staakt-het-vuren, conflicten mensen van huis en haard bleef verjagen.
“Elk cijfer vertegenwoordigt een persoon die uit zijn huis is verdreven en staat voor een verhaal van ontheemding, verlies en lijden. Deze mensen verdienen onze aandacht en steun, niet alleen met humanitaire hulp, maar ook bij het vinden van oplossingen voor hun benarde situatie.”
“Het Vluchtelingenverdrag van 1951 en het Global Compact on Refugees bieden weliswaar het juridische kader en de instrumenten om op ontheemding te reageren, maar er is veel meer politieke wil nodig om conflicten en vervolging aan te pakken,” zegt Filippo Grandi, VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.
Meisjes en jongens onder de 18 jaar maken 42 procent uit van alle mensen die gedwongen op de vlucht zijn. Ze zijn bijzonder kwetsbaar, vooral wanneer crisissen jarenlang aanhouden. Uit nieuwe schattingen van UNHCR blijkt dat tussen 2018 en 2020 bijna één miljoen kinderen als vluchteling werd geboren. Velen van hen zullen mogelijk nog jarenlang vluchteling blijven.
“De tragedie van zoveel kinderen die in ballingschap worden geboren, zou reden genoeg moeten zijn om veel meer inspanningen te leveren om conflicten en geweld te voorkomen en te beëindigen,” zegt Grandi.
In het rapport wordt ook opgemerkt dat op het hoogtepunt van de pandemie in 2020, meer dan 160 landen hun grenzen hadden gesloten, waarbij 99 staten geen uitzondering maakten voor mensen die bescherming zochten. Maar met verbeterde maatregelen – zoals medische screenings aan de grenzen, gezondheidscertificering of tijdelijke quarantaine bij aankomst, vereenvoudigde registratieprocedures en interviews op afstand – vonden steeds meer landen manieren om toegang tot asiel te verzekeren en tegelijkertijd de verspreiding van de pandemie tegen te gaan.
Lees meer over hoe UNHCR mensen op de vlucht bijstaat tijdens de pandemie
Terwijl mensen hun landen bleven ontvluchten, raakten er nog eens miljoenen mensen ontheemd in hun eigen land. Vooral gedreven door crisissen in Ethiopië, Soedan, de Sahel, Mozambique, Jemen, Afghanistan en Colombia steeg het aantal intern ontheemden met meer dan 2,3 miljoen.
In de loop van 2020 keerden zo’n 3,2 miljoen intern ontheemden en slechts 251.000 vluchtelingen terug naar hun huizen – een daling van respectievelijk 40 en 21 procent in vergelijking met 2019. Nog eens 33.800 vluchtelingen werden genaturaliseerd door hun land van asiel. De hervestiging van vluchtelingen kende een drastische daling – vorig jaar werden slechts 34.400 vluchtelingen hervestigd. Dit is het laagste niveau in 20 jaar en is een gevolg van een verminderd aantal hervestigingsplaatsen en Covid-19.
“Om tot oplossingen te komen, moeten wereldleiders en invloedrijke mensen hun verschillen opzijzetten, een einde maken aan een eenzijdige benadering van politiek en zich in plaats daarvan concentreren op zowel het voorkomen als het oplossen van conflicten en het waarborgen van respect voor mensenrechten,” aldus Grandi.
● 82,4 miljoen mensen wereldwijd gedwongen op de vlucht (79,5 miljoen in 2019) – een toename van 4 procent
○ 26,4 miljoen vluchtelingen (26,0 miljoen in 2019), waaronder:
■ 20,7 miljoen vluchtelingen onder het mandaat van UNHCR (20,4 miljoen in 2019)
■ 5,7 miljoen Palestijnse vluchtelingen onder het mandaat van UNRWA (5,6 miljoen in 2019)
○ 48 miljoen intern ontheemden (45,7 miljoen in 2019)
○ 4,1 miljoen asielzoekers (4,1 miljoen in 2019)
○ 3,9 miljoen Venezolanen ontheemd buiten hun land (3,6 miljoen in 2019)
● 2020 is het negende jaar van een ononderbroken stijging van gedwongen ontheemding wereldwijd. Vandaag is één procent van de mensheid ontheemd en zijn er twee keer zoveel mensen gedwongen op de vlucht als in 2011, toen het totaal iets minder dan 40 miljoen bedroeg.
● Meer dan twee derde van alle mensen die hun land ontvluchtten, kwam uit maar vijf landen: Syrië (6,7 miljoen), Venezuela (4,0 miljoen), Afghanistan (2,6 miljoen), Zuid-Soedan (2,2 miljoen) en Myanmar (1,1 miljoen).
● De overgrote meerderheid van de vluchtelingen in de wereld – bijna negen op de tien vluchtelingen (86 procent) – wordt opgevangen door landen die grenzen aan crisisgebieden en zijn lage- en middeninkomenslanden. De minst ontwikkelde landen verleenden asiel aan 27 procent van het totaal aantal vluchtelingen.
● Voor het zevende jaar op rij ving Turkije de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld op (3,7 miljoen vluchtelingen), gevolgd door Colombia (1,7 miljoen, inclusief Venezolanen), Pakistan (1,4 miljoen), Oeganda (1,4 miljoen) en Duitsland (1,2 miljoen).
● De lopende asielaanvragen bleven wereldwijd op het niveau van 2019 (4,1 miljoen), maar overheden en UNHCR registreerden samen zo’n 1,3 miljoen individuele asielaanvragen, een miljoen minder dan in 2019 (43 procent minder).
Voor bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met:
Frederik Bordon, [email protected], +32 (0)476 42 01 34
Aanvullende informatie/ondersteunend multimediamateriaal:
Het UNHCR Global Trends-rapport en een bijbehorend pakket multimediamiddelen zijn beschikbaar op onze mediapagina. Het rapport is onderworpen aan een wereldwijd strikt embargo tot 0500 GMT (0700 CET) op 18 juni 2021.
Opmerking:
Het UNHCR Global Trends-rapport wordt uitgebracht samen met ons jaarlijkse Global Report, dat verslag doet van UNHCR-programma’s en -activiteiten om tegemoet te komen aan de behoeften van iedereen die gedwongen wordt te vluchten, evenals ’s werelds staatloze bevolkingsgroepen.
Deel op Facebook Deel op Twitter