Bij een enorme brand in vluchtelingenkampen Kutupalong-Balukhali in Cox’s Bazar in Bangladesh kwamen vorige week minstens 11 Rohingya-vluchtelingen om het leven. Meer dan 300 anderen worden nog vermist en 48.000 mensen zijn hun onderkomens en bezittingen kwijt. UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, is ter plaatse om essentiële medische, logistieke en psychologische steun te verlenen aan de getroffen vluchtelingen.
Cox’s Bazar is de grootste vluchtelingennederzetting ter wereld en biedt onderdak aan meer dan 600.000 vluchtelingen. Meer dan 9.500 onderkomens zijn verwoest door het vuur. Er is tijdelijke opvang in het kamp voorzien voor de duizenden vluchtelingen die dakloos zijn geworden door de brand. Het vuur heeft ook meer dan 1.600 belangrijke infrastructuurvoorzieningen in de as gelegd, zoals ziekenhuizen, opleidingscentra, distributiepunten voor hulpgoederen en een registratiecentrum.
Lees hier alles over de situatie van de Rohingya-vluchtelingen
Halima (37) zat met haar vijf jonge kinderen in hun onderkomen in het Kutupalong-kamp toen ze buiten geschreeuw hoorde. Toen ze ging kijken wat er gebeurde, zag ze het vuur op hen afkomen. Ze sloeg onmiddellijk op de vlucht met haar kinderen maar kon hen onmogelijk allemaal dragen. In de chaos raakte ze haar vier oudste kinderen kwijt, terwijl ze haar huis in vlammen zag opgaan.
“Terwijl ik naar al die schreeuwende en vluchtende mensen keek, had ik het gevoel dat mijn wereld instortte. Ik wist niet waar mijn man was, ik was mijn vier kinderen kwijt, en mijn huis stond in brand.”
Halima vond uiteindelijk een van haar kinderen bij de schoonmoeder van haar oudste dochter en slaagde er daarna in om ook haar man terug te vinden. Twee dagen later hoorde ze de namen van twee van haar zonen via een luidspreker en werd ze met hen herenigd. Maar een van haar zonen is nog steeds vermist.
“Mijn enige wens is om mijn zoon terug te vinden en een nieuw leven te beginnen.”
Lees verder onder de foto’s:
Naast duizenden hulpgoederen heeft UNHCR ook medische voorraden geleverd aan partners in de getroffen gebieden. Samen met onze partners hebben we mobiele medische teams opgericht en uitgerust om eerste hulp te verlenen aan de getroffen vluchtelingen.
Psychosociale ondersteuning is minstens even belangrijk als medische hulp in de nasleep van de verwoestende brand. Tot nu toe hebben we al aan meer dan 4.000 getroffen vluchtelingen psychologische bijstand verleend.
Onze teams ter plaatse waken over de veiligheid van de vluchtelingen. Sinds de brand hebben we samen met onze partners meer dan 600 meisjes en jongens die van hun familie gescheiden waren geraakt weer kunnen herenigen. Onze partners die met ons samenwerken rond bescherming hebben ook twee hulplijnen voor kinderbescherming en vier helpdesks voor gezinshereniging opgezet.
Rokiya Begum, 27, vluchtte met alleen haar papieren en haar kinderen toen het vuur oversloeg naar haar gedeelte van het kamp. Zij en haar familie konden zonder verwondingen ontkomen, maar waren wel uren van elkaar gescheiden in de chaos. Ze woont nu met haar gezin bij haar schoonmoeder. Net als Halima zijn ze alles kwijt.
“Het vuur heeft alles in de as gelegd. We moeten ons leven weer van nul heropbouwen.”
Honderden vluchtelingenvrijwilligers helpen bij de ondersteuning van getroffen gezinnen. Tijdens de hele Rohingya-vluchtelingencrisis zijn deze vrijwilligers van cruciaal belang geweest voor de humanitaire respons in de kampen van Cox’s Bazar. Vorige week waren zij een van de eersten die de brand probeerden te blussen. Sindsdien hebben de vrijwilligers oudere vluchtelingen, kinderen en zwangere vrouwen geholpen een veilig onderkomen te vinden, mensen naar medische zorg begeleid, puin geruimd en vluchtelingen met specifieke behoeften geïdentificeerd en doorverwezen naar de bevoegde diensten. Ze organiseren ook sensibiliseringsactiviteiten over brandveiligheid, eerste hulp, algemene bijstand, en risico’s voor de veiligheid van kinderen, zoals kinderhandel en gendergerelateerd geweld.
In 2021 vraagt UNHCR 294,5 miljoen dollar voor de opvang van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Hiervan is 5,9 miljoen dollar dringend nodig voor de onmiddellijke gevolgen van de rampzalige brand die zo veel Rohingya-vluchtelingen heeft getroffen. Tot nu toe beschikt UNHCR in Bangladesh over slechts 20% van de nodige middelen. Extra steun is dringend nodig. UNHCR vraagt overheden en privédonoren om hun bijdragen flexibel te houden, zodat ze voor de hele operatie kunnen worden gebruikt.
Deel op Facebook Deel op Twitter