Inspiratie nodig voor een tv-avond? We hebben 10 films, series en documentaires over mensen op de vlucht op een rijtje gezet.
De nieuwe Netflix-film The Swimmers is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Yusra Mardini, een jonge Syrische vluchteling en UNHCR Goodwill Ambassador, die samen met haar oudere zus Sara de oorlog ontvluchtte en twee keer deelnam aan de Olympische Spelen. De film van de veelgeprezen Egyptisch-Welsh filmmaker Sally El Hosaini, vertelt het verhaal van hun jeugd in Damascus, hun passie voor zwemmen van jongs af aan, en hun dramatische reis naar Europa in 2015.
Beschikbaar op Netflix
Vier onbekenden kruisen elkaars pad terwijl ze vastzitten in een immigratiedetentiecentrum in de Australische woestijn. De serie laat zien wat het betekent om vluchteling te zijn, hoe het voelt om je identiteit en je thuis te verliezen, en uiteindelijk het gevoel te hebben nergens meer bij te horen. Stateless is gemaakt en geproduceerd door UNHCR-ambassadeur Cate Blanchett.
Beschikbaar op Netflix
Manus is een korte maar erg aangrijpende documentaire die een licht werpt op het lot van honderden vluchtelingen en asielzoekers die al meer dan 6 jaar vastzitten op Manus (Papoea-Nieuw-Guinea). De mannen daar vertellen zelf hun verhaal op beelden die in het geheim gemaakt werden. Filmmaker Angus McDonald wil met zijn documentaire benadrukken dat ze geen criminelen of illegalen zijn, maar gewoon mensen op de vlucht die onze hulp nodig hebben.
Gratis beschikbaar op Vimeo
Deze Zweedse documentaire gaat over het Resignation Syndrome, ook wel het terugtredingssyndroom genoemd, waarbij getraumatiseerde vluchtelingenkinderen zich terugtrekken in een comateuze toestand. De film laat de moeilijkheden zien waar vluchtelingen mee te maken krijgen, ook wanneer ze zich niet meer in levensgevaarlijke situaties bevinden.
Beschikbaar op Netflix
In For My Son volgen we in virtual reality het verhaal van Firas, een 27-jarige Syrische vluchteling. Volg zijn reis van de gebombardeerde gebouwen in Aleppo tot in de straten van Jordanië terwijl hij probeert om ver van huis weer een leven op te bouwen.
Gratis beschikbaar in virtual reality op YouTube
First They Killed My Father werd geregisseerd door UNHCR Speciaal Gezant Angelina Jolie en is gebaseerd op het gelijknamige boek over kinderkampen en gedwongen ontheemding van de Cambodjaanse activist Loung Ung. Ung werd vanaf haar vijfde gedwongen om kindsoldaat te zijn in het communistische Khmer-regime.
Beschikbaar op Netflix
Deze reeks vertelt de verhalen van acht verschillende families die zonder papieren in Amerika verblijven. Ze leven in angst: ieder moment kunnen ze worden aangehouden, gevangengezet en gescheiden van hun families, omdat ze niet in Amerika geboren zijn.
Beschikbaar op Netflix
In deze bekroonde documentaire beleven we de Syrische revolutie door de ogen van journaliste en activiste Waad Al-Kateab. De film is opgevat als een brief aan haar dochtertje Sama, geboren in Aleppo terwijl de bommen vallen. For Sama toont de hartverscheurende gruwel van oorlog, maar ook hoe er zelfs in de donkerste tijden nog hoop, liefde en veerkracht is.
Beschikbaar op Vimeo On Demand
The Rest werd gemaakt door de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei, die in 2017 ook al Human Flow uitbracht. De documentaire vertelt het verhaal van vluchtelingen die oorlog en vervolging ontvluchten in hun eigen land en zo in Europa terechtkomen. Velen onder hen vinden daar echter niet de veilige thuis die ze voor ogen hadden en vinden het erg moeilijk om verder te gaan met hun leven.
Beschikbaar op Vimeo On Demand
Terwijl de Syrische burgeroorlog voortwoedt, blijven miljoenen mensen ontheemd achter. After Spring is het verhaal van wat er daarna gebeurt en volgt vluchtelingengezinnen en hulpverleners in Zaatari, het grootste kamp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië. De mensen in het kamp proberen in het kamp hun leven weer op te bouwen zonder te weten of ze ooit weer naar huis zullen kunnen.
Beschikbaar op Vimeo On Demand
Fuocoammare (‘Brand op zee’) van de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi speelt zich af op het eiland Lampedusa, waar mannen, vrouwen en kinderen terechtkomen die de Middellandse Zee oversteken in gammele, onveilige bootjes. Ze zijn opzoek naar vrede, vrijheid en een beter leven, maar al te vaak verdrinken ze onderweg. Iedere dag zijn de bewoners van Lampedusa getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd.
Beschikbaar op Google Play
Het bovenstaande artikel geeft weer wat er in de films, series en documentaires te zien is en komt niet noodzakelijk overeen met de mening van UNHCR.
Deel op Facebook Deel op Twitter