85 procent van de vluchtelingen wordt opgevangen in ontwikkelingslanden. De kosten om vluchtelingen naar school te laten gaan in deze landen, bedragen minder dan 5 procent van de jaarlijkse uitgaven aan onderwijs. Dit is de conclusie van een gezamenlijk rapport van de Wereldbank en UNHCR.
Het principe van inclusief onderwijs, waarbij onderwijs open wordt gesteld voor alle vluchtelingenkinderen en ze worden opgenomen in nationale onderwijssystemen, kan ook leiden tot betere diensten voor lokale gemeenschappen die vluchtelingen opvangen. Dit kan worden bereikt tegen een geschatte jaarlijkse kostprijs van 4,85 miljard dollar wereldwijd. De schatting werd gemaakt voor de coronacrisis uitbrak – de kosten zullen waarschijnlijk toenemen naarmate de gevolgen van de pandemie zich blijven ontvouwen.
Het rapport Global Cost of Inclusive Refugee Education biedt een gestandaardiseerde methode om de opleidingskosten voor vluchtelingen in alle gastlanden te schatten. De UNHCR hoopt hiermee de onderwijsplannen voor vluchtelingen te stimuleren.
“Waar ze ook zijn, kinderen moeten naar school. Onderwijs kan vluchtelingenkinderen en -jongeren helpen om succesvol te zijn, ondanks de uitdagingen waar ze mee worden geconfronteerd,” aldus Mamta Murthi, Onderdirecteur voor Menselijke Ontwikkeling van de Wereldbank.
“Om kwaliteitsonderwijs te bieden aan alle kinderen, moeten de internationale gemeenschap en gastregeringen samenwerken om kosten en verantwoordelijkheid te delen, maar, zoals het rapport vaststelt, is dit binnen handbereik.”
Halverwege 2020 overschreed het aantal mensen dat wereldwijd gedwongen op de vlucht is de grens van 80 miljoen: één procent van de wereldbevolking. Onder hen waren 26 miljoen vluchtelingen, van wie de helft jonger is dan 18 jaar. Veel van deze kinderen leven in aanhoudende crisissituaties. Ze brengen vaak lange periodes ver weg van huis door. Hen opleiden is enorm belangrijk voor hun toekomst en zelfredzaamheid.
“Vluchtelingenkinderen en -jongeren horen, net als alle kinderen, op school. Als ze worden opgenomen in nationale onderwijssystemen, biedt hen dat hoop en geeft dat hen een cruciale kans om hun toekomst te bepalen,” aldus Raouf Mazou, UNHCR Assistent-Hoge Commissaris voor Operaties. “Onze studie toont duidelijk aan dat dit mogelijk is, mits voldoende toewijding en met een prijskaartje dat heel beheersbaar is in de wereldwijde context.”
Deel op Facebook Deel op Twitter