UNHCR roept met klem op om maatregelen te nemen om de omstandigheden te verbeteren voor asielzoekers in opvangcentra op de Griekse eilanden, en te zorgen voor humane oplossingen, ook in de nieuwe noodlocatie op Lesbos.
In de nasleep van de reeks branden die het centrum van Moria op Lesbos heeft verwoest, raakten zo’n 12.000 mannen, vrouwen en kinderen dakloos. De Griekse regering heeft snel het leger en humanitaire partners gemobiliseerd om een noodvoorziening op te richten om daklozen te beschermen. Ongeveer 9.400 asielzoekers verblijven nu op deze locatie, die wordt gerund door de Griekse overheid en in een paar dagen tijd is opgezet. Een paar honderd van de meest kwetsbaren zijn overgebracht naar veilige onderkomens op het eiland of zijn verplaatst naar het vasteland.
Alle partners die betrokken waren bij de respons op Lesbos hebben de klok rond gewerkt om ervoor te zorgen dat alle asielzoekers en vluchtelingen onmiddellijke hulp, onderdak en noodhulpgoederen kregen.
UNHCR benadrukt echter de dringende behoefte aan oplossingen voor asielzoekers, die al veel te lang onder onaanvaardbare omstandigheden op de eilanden in de Egeïsche Zee leven.
“De gebeurtenissen in Moria zijn een wake-up call om de precaire situatie van duizenden mensen op de eilanden aan te pakken en overplaatsingen naar meer geschikte accommodatie op het vasteland te versnellen,” zegt UNHCR-vertegenwoordiger in Griekenland Philippe Leclerc.
“Tenzij alle elementen worden aangepakt, zullen we meer Moria’s zien ontstaan”
“Een alomvattende respons is cruciaal, die verder gaat dan oplossingen op korte termijn. Dit houdt in: zorgen voor toereikende opvangvoorzieningen, toegang tot eerlijke en snelle asielprocedures, integratiemogelijkheden voor personen aan wie asiel is verleend en snelle terugkeer voor personen die geen internationale bescherming nodig hebben. Tenzij al deze elementen adequaat en snel worden aangepakt, zullen we meer Moria’s zien ontstaan.”
UNHCR is blij met de vooruitgang die is geboekt bij de lopende overplaatsingen van alleenstaande kinderen van de Griekse eilanden naar het vasteland. Ook zijn we verheugd over de toezegging van de Griekse autoriteiten om erkende vluchtelingen en asielzoekers zo spoedig mogelijk over te brengen.
UNHCR schat dat er op alle eilanden minstens 4.000 mensen zijn, waaronder bijna 2.000 op Lesbos, die in aanmerking komen om onmiddellijk naar het vasteland te worden overgebracht. Hun overdracht zal een belangrijke stap zijn in het ontlasten van de opvangvoorzieningen op de eilanden.
De asielprocedures op Lesbos moeten worden hervat, om ook de snelle en ordelijke overbrenging van anderen van het eiland te vergemakkelijken.
Daarnaast moet de opvangcapaciteit op het vasteland worden vergroot. UNHCR doet een beroep op de Griekse autoriteiten om met steun van de Europese Commissie meer accommodatieplaatsen op het vasteland te creëren.
UNHCR roept Europese landen ook op om hun steun aan Griekenland voort te zetten door het aanbieden van herplaatsingsplaatsen voor de meest kwetsbare asielzoekers en erkende vluchtelingen. Ook hebben maatregelen om de integratie en zelfredzaamheid van erkende vluchtelingen in Griekenland te vergemakkelijken prioriteit.
Op Lesbos werken de nationale autoriteiten, met steun van UNHCR en andere humanitaire organisaties, aan het verbeteren van de omstandigheden op de nieuwe noodlocatie door te voorzien in voorzieningen op het gebied van gezondheid, water, sanitatie en hygiëne.
De COVID-screenings gaan door. Momenteel zijn er ongeveer 250 mensen positief getest. Volgens de nationale gezondheidsautoriteiten worden ze allemaal samen met hun gezinsleden in quarantaine geplaatst. Adequate medische zorg en toegang tot voldoende water en sanitaire voorzieningen zijn daarom nog belangrijker.
Nu het kouder wordt, is UNHCR van plan om als tussentijdse maatregel isolatiekits en houten pallets te leveren voor gezinnen die in tenten schuilen.
UNHCR staat klaar om Griekenland te blijven steunen in deze complexe maar beheersbare situatie.
De oproepen van UNHCR volgen op het Pact inzake asiel en migratie van de Europese Commissie. UNHCR heeft samen met IOM opgeroepen tot een gemeenschappelijke benadering van het Europese asiel- en migratiebeleid. Met relatief weinig nieuwe vluchtelingen en migranten in Europa is de situatie beheersbaar. Dit is het moment voor EU-lidstaten om af te stappen van een crisis- en ad-hoc-benadering naar een alomvattende, voorspelbare aanpak om asiel en migratie aan te pakken, zowel binnen als buiten de EU.
Deel op Facebook Deel op Twitter