Hussein: Beter samenleven dat doe je met muziek in je hart.
29 april 2019 – Als je Hussein ontmoet, brengt hij je meteen in vervoering. Hij neemt je vol passie mee in zijn wereld van creativiteit en hoewel hij met zijn hoofd in de wolken loopt, blijft hij toch met beide voeten op de grond staan. Dat moet wel, want als muzikant, theaterliefhebber en acteur in de autbiografische film “The Way Back”, heeft hij een drukke agenda.
“Ik heb aan het Instituut voor Muziek in Bagdad gestudeerd. Mijn ouders stierven in 2005 waardoor ik met mijn twee broers en zus samenwoonde. Ik verdiende de kost als vertaler voor een Amerikaans beveiligingsbedrijf. Er zijn verschillende redenen waarom ik uit Irak gevlucht ben: de oorlog natuurlijk, maar ook het feit dat ik voor de Amerikanen heb gewerkt. Ik ben vertrokken naar Turkije en ben vervolgens vanuit Griekenland door de Balkan getrokken om uiteindelijk Brussel te bereiken.
Op 30 augustus 2015 ben ik in het Maximiliaanpark in Brussel toegekomen waar ik een paar dagen heb overnacht voor ik naar Wallonië trok. Nadien ben ik teruggekeerd naar Brussel om er de vrijwilligers te helpen die de migranten in het park opvangen. Na een jaar heb ik de vluchtelingenstatus verkregen en ben ik naar Griekenland vertrokken om ter plaatse een film te draaien die geïnspireerd was op mijn eigen levensverhaal. “The Way Back” is een muzikale roadmovie die zowel de grenzen als mentaliteitsverschillen binnen steden zoals Brussel en Budapest in vraag stelt. De film werd onlangs uitgebracht en was te zien op het Millenniumfestival in Brussel.
In 2018 heb ik met mijn groep Nawaris een album opgenomen met de naam “Migration”. Daarnaast speelde ik ook samen met andere muzikanten, gaf ik muzieklessen en nam ik deel aan creatieve workshops. Momenteel ben ik een nieuw album aan het voorbereiden dat in oktober 2019 uitkomt.
Ik werk ook veel in het theater en ben momenteel betrokken bij een creatief project met jongeren uit Molenbeek onder de naam “Homelands, places of belonging”. Voor mij is het heel belangrijk om met kinderen te werken en hen van jongs af aan kennis te laten maken met diversiteit en het “samenleven”.
Mijn droom is om verder te gaan met het creëren van betekenisvolle werken en ze zo breed mogelijk te delen, om op termijn ook van mijn kunst te kunnen leven”.