Cyrille

Cyrille: een eco-verantwoordelijke chef-kok

29 april 2019 – Sportief en punctueel, met bovendien een groot ecologisch bewustzijn, zet Cyrille zich volledig in voor zijn beroep als chef-kok en gaat hij de strijd tegen voedselverspilling aan.

“In Togo was ik kok van beroep. Al van jongs af aan heeft mijn moeder me leren koken. 5 jaar geleden ben ik in België aangekomen. Op 23-jarige leeftijd moest ik tegen mijn wil mijn land verlaten omdat mijn oom een politieke tegenstander was en onze familie bedreigd werd. In het begin was het heel moeilijk aanpassen. De procedure voor internationale bescherming sleepte lang aan. Bovendien was de geleidelijke aanpassing aan een plaats waar ik niemand kende, een nieuwe leefomgeving waar alles, cultuur, taal, eten, zo anders was, niet gemakkelijk. Om nog maar te zwijgen van de administratie! Het heeft me al bij al drie jaar gekost.

Ik volgde een integratiecursus en leerde Nederlands. Deze cursussen hielpen me om veel vrienden te maken. Ik heb me aangemeld bij een vereniging in Anderlecht die de resten van de ochtendmarkt recycleert, wat me bewust gemaakt heeft van voedselverspilling, gezonde voeding en vegetarische keuken. Maar natuurlijk moest ik ook werk vinden om te kunnen overleven.

Een jaar lang volgde ik een opleiding tot chef-kok, zodat mijn diploma uit Togo erkend kon worden. Tijdens deze opleiding ontdekte ik de culinaire gewoontes van de regio, wat me veel bijgebracht heeft op vlak van gastronomische diversiteit. Vorig jaar had ik bovendien de kans om deel te nemen aan het Refugee Food Festival waar mijn Togolese gerechten zeer goed in de smaak vielen. Het Belgische publiek staat open voor nieuwe smaken uit Afrika en elders. Bovendien geeft het festival de mogelijkheid te tonen waartoe een vluchteling(e) in staat is wanneer hij/zij de kans krijgt om zijn/haar talent en vaardigheden te ontwikkelen.

Vandaag werk ik als kok bij het Casino van Brussel en ben ik actief bezig met het ontwikkelen van een persoonlijk project genaamd “Kook velo”. Het is een mobiele mini-keuken gemonteerd op een fiets, om jongeren bewust te maken van voedselverspilling en het belang van het eten van groenten. Samen met scholen hebben we al sensibiliseringsactiviteiten georganiseerd omdat ik het heel belangrijk vind om jongeren van jongs af aan te informeren over het belang van voeding en de kwaliteit van het voedsel dat ze eten.”