Verklaring van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi, over Wereldvluchtelingendag 2018
Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, zetten we onze solidariteit met vluchtelingen, en met de gemeenschappen die hen verwelkomen, in de kijker. Er zijn wereldwijd 68,5 miljoen mensen op de vlucht door oorlog en geweld. Negen op tien van hen zijn op de vlucht in hun eigen land of in een buurland. De impact is enorm op zowel de vluchtelingen als op de gemeenschappen waar ze terecht komen. Meer dan ooit moeten we vluchtelingen beschermen en ondersteunen vanuit een wereldwijde en gedeelde verantwoordelijkheid. Het is tijd om dingen anders te doen.
Er wordt momenteel een nieuw model uitgetest, met positieve resultaten. Het model is gebaseerd op gelijkheid, rechtvaardigheid en op humanitaire waarden en normen. Landen en gemeenschappen die vluchtelingen opvangen, hebben nood aan meer systematische ondersteuning op lange termijn. Daarnaast moeten vluchtelingen in hun nieuwe gemeenschappen betrokken worden en de kansen krijgen om hun potentieel waar te maken. Er zijn ook oplossingen nodig om vluchtelingen te helpen terug te keren naar hun thuisland wanneer de tijd rijp is, of om elders een nieuw leven op te bouwen. Het Global Compact on Refugees, dat dit jaar wordt goedgekeurd, wil deze doelstellingen verwezenlijken.
Wetgeving en beleid hiermee in overeenstemming brengen is van vitaal belang. Maar het blijven lokale mensen en gemeenschappen die zich in de frontlinie bevinden wanneer vluchtelingen ergens aankomen, en wiens verwelkoming het verschil maakt. Het verschil tussen erbij horen of uitgesloten worden, tussen hoop en wanhoop, tussen achterblijven en een toekomst opbouwen. Gedeelde verantwoordelijkheid voor vluchtelingen start hier.
We zien dit elke dag: in Beirut, Libanon; Cox’s Bazaar, Bangladesh; Yumbe, Oeganda; Frankfurt, Duitsland; Lima, Peru en talloze andere steden en dorpen in de wereld. Het zijn de mannen, vrouwen en kinderen daar, de lokale organisaties en geloofsgroepen, de leraren, lokale bedrijven, en gemeentelijke besturen die het verschil maken, door hun menselijkheid, mededogen en solidariteit.
Vaak bevinden deze gemeenschappen zich zelf in de marge: in afgelegen grensgebieden, of met weinig eigen middelen. Toch zien we dat deze gemeenschappen steeds opnieuw alles delen wat ze hebben, gemotiveerd door mededogen en een gevoel van menselijke waardigheid.
Wie zijn deze alledaagse helden? Mensen die weten wat het betekent om bij een gemeenschap te horen en klaar zijn om anderen te helpen om er ook bij te horen. Dit doen ze door een helpende hand uit te steken, individueel of als lid van een groep zoals een plaatselijke kerk of moskee, een schoolgroep, sportteam, coöperatieve of jeugdvereniging. Sommigen van hen zijn zelf vluchteling geweest en weten wat het betekent. Met hun vrijgevigheid schijnen ze een licht op het potentieel van vluchtelingen en de eindeloze mogelijkheden om hen te helpen.
We moeten allemaal samen werken om vluchtelingen te helpen terug een leven op te bouwen zodat ze kunnen bereiken wat de meesten van ons vanzelfsprekend vinden: onderwijs, een plek om te wonen, een baan, deel uitmaken van een gemeenschap. Op lange termijn is de impact hiervan enorm, voor zowel vluchtelingenfamilies als degenen die hen verwelkomen.
Op Wereldvluchtelingendag is het tijd om hun menselijkheid te erkennen en onszelf en anderen uit te dagen om zich bij hen aan te sluiten: bij het ontvangen en ondersteunen van vluchtelingen in onze scholen, buurten en op onze werkplekken. Dit is waar solidariteit begint, bij ons allemaal.
Wil jij graag je solidariteit met vluchtelingen tonen? Teken dan ook onze petitie hier en stand #Withrefugees
Deel op Facebook Deel op Twitter