“In mijn thuisland zou ik andere schoenen moeten aantrekken, omdat de schoenen die ik nu draag voor jongens zijn”, zegt de 16-jarige Madina uit Afghanistan. Ze ontvluchtte er het conflict en vond veiligheid in België. Al wil ze graag ook nog iets anders veranderen.
“In Afghanistan worden zijn meisjes niet gelijk behandeld als jongens”, zegt ze. “Mijn grootste levensdroom is een school oprichten voor Afghaanse meisjes, zodat ze kunnen leren lezen en schrijven. Ik wil dat alle meisjes in Afghanistan weten dat ze hetzelfde kunnen en mogen als jongens.”
Madina is een van de twaalf vluchtelingenkinderen in Europa die deelnamen aan een nieuw project waarin ze hun verbeelding de vrije loop konden laten. In de Dream Diaries, zoals het project heet, geven de jongeren hun hoop en hun dromen prijs en praten ze over hun nieuwe thuis in België, Duitsland, Nederlands, Oostenrijk en Zwitserland.
De fotoreeks is een productie van ‘social influencer’ Debra Barraud van Humans of Amsterdam en haar collega Benjamin Heertje, in samenwerking met de ‘online creator’ Annegien Schilling en filmmaker Kris Pouw, alsook de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR).
“Ik wil dat alle meisjes in Afghanistan weten dat
ze hetzelfde kunnen en mogen als jongens.”
Op een dag hoopt Madina een school te kunnen bouwen voor meisjes in Afghanistan. Doordat ze intussen ruim twee jaar met haar moeder in Brussel woont, heeft ze opnieuw het vertrouwen gevonden om groots te dromen en altijd zichzelf te blijven.
“In Afghanistan mocht ik veel niet, zoals voetbal spelen of bepaalde kleren dragen”, zegt Madina. “Nu we in Brussel wonen, is alles anders. Ik kan bevriend zijn met om het even wie, ik kan voetballen en ik kan de kleren dragen die ik wil. Hier in België neemt niemand er aanstoot aan dat ik sneakers onder een jurk draag.”
In 2017 kregen meer dan 12,000 asielzoekers de vluchtelingenstatus in België. De meeste van hen zijn gevlucht voor oorlog en geweld uit landen zoals Syrië, Afghanistan en Irak.
Meer dan de helft van alle vluchtelingen wereldwijd is een kind. Velen van hen zullen hun kinderjaren ver weg van hun land van herkomst doorbrengen. Dat neemt niet echter niet weg dat ze enorm veerkrachtig zijn. Met de juiste hulp zullen ze hun weg vinden en opnieuw hoopvol naar de toekomst kunnen kijken.
“Wanneer kinderen hun thuisland ontvluchten, laten ze alles achter, behalve hun hoop en hun dromen”, zegt co-creator Debra Barraud, wiens fotoproject ‘Humans of Amsterdam’ meer dan 400,000 volgers heeft op Facebook. “Tijdens dit project zagen we de sterkte van de kinderen. De juiste hulp is belangrijk. Eens ze die krijgen, kunnen ze alles bereiken.”
UNHCR moedigt iedereen sterk aan om de globale #WithRefugees-petitie te tekenen. Daarmee vraagt ze aan beleidsmakers om vluchtelingen van de nodige veiligheid, scholing en mogelijkheden te bieden zodat ook zij kunnen proberen om hun dromen waar te maken. Je kan de Dream Diaries-reeks volgen via Humans of Amsterdam en Fetching_Tigerss, alsook via de kanalen van UNHCR.
Toen haar gevraagd werd wat haar blij maakt, was Madina’s antwoord eenvoudig. “Vrijheid van godsdienst, vrijheid van denken, vrijheid van meningsuiting”, zegt ze. “En als ik zie dat meisjes hetzelfde mogen doen en laten als jongens, eender waar ter wereld.”
De citaten komen uit interviews afgenomen door @humansofamsterdam.
Deel op Facebook Deel op Twitter