Barbara Hendricks looft unieke muzikale samenwerking tussen Belgische en Syrische muzikanten.
“Mijn eerste zangcoach aan de Juilliard school was een vluchteling. Ze heeft een bepalende stempel gedrukt op mijn leven en muzikale carrière. Zonder haar was ik misschien wel nooit gaan zingen”, lacht Barbara Hendricks, UNHCR’s langst dienende Goodwill Ambassadrice. Het is dan ook geen wonder dat ze tijdens haar bezoek aan Brussel graag tijd neemt om het muzikale ensemble Salaam Syria te ontmoeten.
Feel good muziek
Dit ensemble is een van de hoogtepunten tijdens het Klarafestival in België. Salaam Syria bestaat uit Belgische muzikanten van het Nationaal Orkest van België en het Syrische expat Filharmonisch Orkest. Dit laatstgenoemde orkest bestaat uit professionele Syrische muzikanten die momenteel verspreid over Europa wonen, na allen gevlucht te zijn uit hun thuisland door de oorlog. Beide orkesten spelen samen op 21 maart 2017 in kunstencentrum de Bozar, Brussel.
Miljoenen Syriërs zijn binnen en buiten hun land op de vlucht voor de bommen en kogels die hun dorpen en steden verwoestten. “Ja ik voel me soms uitgeput. Het hele vluchtverhaal, een leven in een nieuw land en in een nieuwe taal. Het vergt veel van me.”, zegt Hivron Mirkhan – violiste bij Salaam Syria.
Zeven jaar geleden had niemand kunnen vermoeden dat een oorlog in Syrië zoveel menselijk leed zou veroorzaken. Het heeft een diepe impact gehad op het leven van de Syrische muzikanten. Ook nadat ze van Syrië naar Europa vluchtten, moeten de muzikanten het hoofd bieden aan veel nieuwe uitdagingen. Toch blijft het vuur om muziek te spelen branden.
“Samen met de Belgische muzikanten van het Nationaal Orkest van België spelen gaf me een goed gevoel”, verklaart Jehad Jazbeh – Syrisch muzikant en componist. “Ik kon hen een ander, positief verhaal over Syrië tonen – dingen waarover je haast nooit leest in de media.”
Muziek verenigt
De samenwerking tussen de twee orkesten is voorlopig eenmalig, maar de muzikanten zijn het volmondig eens dat ze graag meer tijd samen zouden hebben. “Ieder orkest is een afspiegeling van het land in kwestie”, zegt Bram Nolf NOB. “Waar twee culturen samensmelten heb je uiteraard verschillen maar vooral ook een wederzijdse verrijking.”
“Het mooie aan muziek is dat het een verlangen opwekt om te begrijpen”, beaamt Barbara Hendricks. “Het dwingt ons om te luisteren en ons open te stellen voor anderen.” Positieve klanken over samenleven en inclusie bieden perspectief in een tijd waar populisme een opmars maakt en waar gevoelens van angst soms lijken te overheersen. “Uiteindelijk zijn we allemaal mensen en zingen we allen hetzelfde lied, samen zijn we een”, besluit Barbara.
Voor meer informatie:
Deel op Facebook Deel op Twitter