GENÈVE – Aan het einde van een verwoestend jaar dat wordt gekenmerkt door nieuwe, terugkerende en aanhoudende vluchtelingensituaties, kan het voelen alsof we ons aan de rand van een afgrond bevinden.
De humanitaire noden overstijgen de middelen, en voor de 114 miljoen mensen die gedwongen op de vlucht zijn, waaronder 36 miljoen vluchtelingen, verscheurt oorlog hun levens. Het belast ook de gemeenschappen die deze mensen zo genereus onderdak hebben geboden.
Raadpleeg ons Mid-Year Trends Rapport 2023
Toch is er hoop. Deze week is Genève het toneel van ’s werelds grootste bijeenkomst over vluchtelingenkwesties: het Global Refugee Forum. Met een gevoel van solidariteit zijn we vastbesloten om politieke wil te mobiliseren om zo de druk op de opvanglanden en vluchtelingen te verlichten en duurzame oplossingen te zoeken. Want als we vandaag nog in actie komen kunnen we levens transformeren; zo niet, zullen de gevolgen maar al te duidelijk zijn.
De kern van het tweede Global Refugee Forum, dat plaatsvindt van 13 tot en met 15 december, bestaat uit toezeggingen. Zowel overheden als het maatschappelijk middenveld zullen toezeggingen doen en actie aankondigen op het gebied van onderwijs, toegang tot de arbeidsmarkt, vredesopbouw, klimaatverandering en hervestiging. Er zullen ook krachtige beloften gedaan worden rondom specifieke crises, waaronder Afghanistan, de Rohingya-vluchtelingen en vluchtelingen uit de Hoorn van Afrika, Midden-Amerika en Centraal-Afrika.
UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie en de regering van Zwitserland verwachten deelname van ten minste zeven staatshoofden, vice-presidenten en regeringsleiders; drie vice-premiers; 30 ministers van Buitenlandse Zaken; en 95 ministers en afgevaardigden. Het Forum wordt gezamenlijk georganiseerd door Colombia, Frankrijk, Japan, Jordanië en Oeganda.
Ruim 300 vluchtelingenafgevaardigden – ongeveer 10 procent van de aanwezigen – zullen ook deelnemen. Grote multinationals zullen aanwezig zijn, evenals liefdadigheidsstichtingen, financiële instellingen, sportorganisaties, VN-organisaties, humanitaire en ontwikkelingsorganisaties, lokale autoriteiten, NGO’s, geloofsgroepen, academici en burgers.
Het wereldwijd Vluchtelingenpact (Global Compact on Refugees), waaruit het Forum voortkwam, werd in 2018 in werking gesteld, en het eerste Global Refugee Forum werd een jaar later gehouden. Het Forum heeft sindsdien ruim 1.700 toezeggingen en initiatieven verzameld. De wereld ziet er nu anders uit en de behoeften nemen toe, maar de kerndoelstellingen van het Vluchtelingenpact blijven cruciaal.
In de eerste plaats hebben gastgemeenschappen hulp nodig. Driekwart van de vluchtelingen woont in lage- of middeninkomenslanden. Deze landen hebben hun grenzen geopend en bescheiden middelen gedeeld. Zij hebben nu meer steun nodig.
Ten tweede willen vluchtelingen zelfredzaam zijn. Een productieve vluchteling is eerder een bijdrager dan een last voor zijn gastgemeenschap. Veel gastlanden hebben beperkingen opgeheven en hun diensten uitgebreid voor vluchtelingen. Nu moeten anderen daarop voortbouwen met investeringen, infrastructuur en banen.
Ten derde hebben we meer oplossingen voor vluchtelingen nodig, zoals hervestiging en aanvullende trajecten. Rijkere landen kunnen onderwijs- en arbeidsprogramma’s opzetten en gezinshereniging mogelijk maken.
Een vierde element betreft het verbeteren van omstandigheden zodat vluchtelingen in veiligheid en waardigheid naar huis kunnen terugkeren. Dit wordt vaak vergeten. En we hopen dat met de sterkere focus op het opbouwen van vrede op het Forum de kiem voor oplossingen kan worden gezaaid.
Tijdens het eerste Global Refugee Forum erkende de internationale gemeenschap dat er geen humanitaire oplossingen voor politieke problemen bestaan, en zagen we steun van ontwikkelingsactoren. Nu groeit het besef dat we meer aandacht moeten besteden aan de onderliggende oorzaken.
De opeenstapeling van menselijke ellende kan overweldigend zijn. Met een duidelijke focus kunnen we bondgenoten mobiliseren voor duurzame toezeggingen, vluchtelingensituaties stabiliseren en oplossen. Het Global Refugee Forum biedt ons een platform om precies dat te doen. Het is een moment voor eenheid en actie.
Deel op Facebook Deel op Twitter